| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
~*~MiAkA~*~

|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 3:14 pm |
|
|
|
Jakiś czas temu w Polsce gościła ekipa japońskiej telewizji, przygotowująca program Waratte koraete. W tej serii jeżdżą oni po świecie, odwiedzając uniwersytety, które oferują możliwość studiowania japonistyki.
W Polsce materiał kręcony był w Poznaniu, Warszawie i Krakowie, jednak ostatecznie wyemitowano tylko to, co nakręcono w Poznaniu (Wg nieoficjalnych informacji studenci UAMu po prostu wypadli lepiej).
W każdym razie, gdyby ktoś chciał sobie ten fragment programu dot. Polski obejrzeć, oto link :
http://video.google.pl/vi...&hl=pl
Enjoy |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 4:08 pm |
|
|
|
Pisałam o tym na innym forum ale śmiało powtórzę. Jestem pod wrażeniem poziomu japonistów z UAMu jak i tego, że przezwyciężyli tremę przed kamerą. Oczywiście ponieważ pokazano ludzi z różnych lat to i poziom znajomości japońskiego był różny ale widać, że ci ludzie coś robią na zajęciach, a nie tylko siedzą i się uśmiechają do wykładowcy ;P.
Szkoda, że nie pokazano materiału nakręconego na UJ i UW bo chciałabym zobaczyć jak każda japonistyka wypada na tle pozostałych. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 4:34 pm |
|
|
|
Ha! to jednak nie do końca tak.
Warszawska japka też dostała swoje kilkanaście minut w kolejnym odcinku programu. Mimo opinii ludzi zaangażowanych w realizację o różnicy poziomów muszę powiedzieć,że stolicy wcale źle nie wypadła :)
a oto linka http://video.google.pl/videoplay?docid=-4107867668049593399&hl=pl |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Papillon

|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 11:43 pm |
|
|
|
Nie powiem, ten filmik porządnie mną wstrząsnął (oczywiście mega-pozytywnie!). Studenci UAM-u (i nie tylko) wymiatają i to przez duże "W", ja tu się spodziewałem że będą coś bezsensownego bełkotać przed kamerą, a tu taki szok (SUPER) kamerą zbytnio się nie przejmowali, wszystko co do nich się mówiło po Jap. raczej rozumieli i szybko odpowiadali .
Dwa słowa do Was- BRAWO i RESPEKT (szczególnie dla tego drugiego studenta i studentki z pokojem japońskim). Nie zrobiliście Nam wstydu !!! dzięki za link, miło się oglądało. Pozdrawiam Grzegorz
P.S
| Cytat: |
Nie wiem jak innych ale mnie te filmiki mobilizują do nauki  |
Dokładnie^^ Aż chce się uczyć |
|
| Powrót do góry |
|
|
Maikeru

|
|
| Powrót do góry |
|
|
himonoonna

|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 2:10 am |
|
|
|
uważam, ze japoniści UAMu wypadli śrenio (choć nie mówię, że źle). Nie wiem, czy to trema, czy jakieś inne okoliczności...
I sprostowanie, na UJ nie kręcono tego progamu, mimo chęci zarówno ze strony japońskiej jak i studentów. Podobno nie dograno terminów, głównie z winy wykładowców. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 10:20 am |
|
|
|
zacznijmy też od tego że takie programy są kręcone z przygotowania... bo zapewnie tym Japońcą zalerzało żeby nagrać dobry materiał jjak i studentom żeby dobrze wypaść.  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 10:41 am |
|
|
|
Jak dla mnie właśnie UAM wypadł rewelacyjnie, kilka razy sobie oglądałem i zawsze jestem pod wrażeniem.
Mnie na przykład nie podobało się u studentów japonistyki z UW to, jak napisali na tabliczkach. Pomijam pierwszego chłopaka który był chyba najbardziej obyty (jeśli chodzi o materiał z UW). Przyjrzyjcie się.
Na UAMie na przykład można było posłuchać studentów trzeciego i czwartego roku (przede wszystkim), podczas gdy na UW pałeczkę przejęli studenci piątego roku (i ta dziewczyna, jak dobrze pamiętam, z czwartego). Sam zdawałem w przeszłości tylko na japonistykę uamowską, słysząc same dobre opinie o sposobie nauczania, co materiał ów tylko potwierdził.
Pozdrawiam! _________________ "YOU DON'T NEED A REASON TO HELP PEOPLE"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 11:08 pm |
|
|
|
Ten program, przynajmniej na UAMie, nie był kręcony z przygotowania. Tzn. studenci wiedzieli, że materiał będzie kręcony i kiedy, ale nie wiedzieli, co reporterzy wymyślą i jakie pytania im zadadzą, więc o żadnym wyreżyserowaniu nie ma mowy.
Uważam, że w kwestii językowej lepiej wypadł UAM, jednak muszę przyznać, że studenci z W-wy jakby byli mniej stremowani, przynajmniej ci, którzy występowali.
A w Krakowie ich nie było? hmmm.. mówili, że mają jechać :) szkoda... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Sob Lut 16, 2008 12:13 am |
|
|
|
| slawek15 napisał: |
| Ten program, przynajmniej na UAMie, nie był kręcony z przygotowania. Tzn. studenci wiedzieli, że materiał będzie kręcony i kiedy, ale nie wiedzieli, co reporterzy wymyślą i jakie pytania im zadadzą, więc o żadnym wyreżyserowaniu nie ma mowy. . |
mam w dalekiej rodzinie fotoreportera z prawdziwego zdarzenia więc pisze co on mi przekazał  |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Sob Lut 16, 2008 10:38 am |
|
|
|
| :) Ale mogę cię zapewnić, że tym razem tak nie było. Reporterzy z Japonii wręcz zaskoczyli niektórych, a innych po prostu wkurzyli, bo momentami sie trochę narzucali i wpychali "z butami" na zajęcia, ale mniejsza z tym, reportaż był fajny :) Ludzie obawiali się trochę, czy to nie będzie przypadkiem tak, że studenci pokazani zostaną na zasadzie "małpek w zoo", z których można się pośmiać, ale suma sumarum muszę stwierdzić, że było fajnie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Dakki

|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
|
| Powrót do góry |
|
|
~*~MiAkA~*~

|
Wysłany: Sob Mar 01, 2008 9:59 am |
|
|
|
| slawek15 napisał: |
[
Warto dodać, że ona, oraz jeszcze dwóch innych studentów (ten od judo oraz ten z wielką czapką i parasolem :) ) przebywa teraz w Japonii na zaproszenie japońskiej telewizji. Zostali zaproszeni do innego programu. |
Zostało zaproszonych więcej studentów ale niektórzy prawdopodobnie odrzucili zaproszenie bo wyjazd będzie podczas jakiś tam egzaminów na stypendium, więc studentom bardziej zależy na tym... |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Sob Mar 01, 2008 10:46 am |
|
|
|
Więcej studentów to chyba z całej Polski, o z UAMu (a o Poznaniu tylko mówiłem) pojechało troje.
Faktycznie nakłada się to z egzaminem ustnym na stypendium w ambasadzie, ale z tego, co wiem, to ci, którzy mają ten egzamin zdawać, wrócą wcześniej po prostu z Japonii i powinno być ok. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Aiko Asakura

|
Wysłany: Sob Mar 01, 2008 9:26 pm |
|
|
|
| wow...fajnie to wsyzstko wygląda...dla takego "COŚ" warto chyba sie uczyc:):) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Dakki

|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Sro Mar 05, 2008 5:36 pm |
|
|
|
| Dakki napisał: |
| możnaby sie dowiedziec o takowym egzaminie czegoś więcej?? |
a co chcesz wiedzieć?
On jest przeznaczony tylko dla studentów japonistyki (publicznej) po zdaniu egzaminu pisemnego. |
|
| Powrót do góry |
|
|