Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

"Hauru no ugoku shiro"

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japońskie kino    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lulu

Post Wysłany: Pią Sie 26, 2005 9:48 am   Odpowiedz z cytatem
"Ruchomy zamek Hauru"- tak brzmi polski tytul nowego (na polskim rynku), pelnometrazowego filmu animowanego, produkcji japonskiej. Na swiecie premiera odbyla sie 05.09.2004, w Polsce natomiast film ukaze sie 16.09.2005. Rezyserem filmu oraz wspoltworca scenariusza, jest- nazywany "japonskim Disney'em"- Hayao Miyazaki. Film opowiada historie 18-letniej Sophie, ktora zostaje przemieniona w stara kobiete. Dziewczyna pragnie odzyskac swa mlodosc i wyrusza w podroz. Po drodze trafia do tytulowego zamku czarnoksieznika Hauru. Tam czeka na nia propozycja nie do odrzucenia...
Film stworzony na podstawie ksiazki Diany Wynne Jones "Howl's Moving Castle".
Troche informacji o filmie.

Proszę poprawcie błąd w nazwie "Sport i Szuki Walki". Gdy się zapisałam na forum monitowałam u kogoś ale od dwóch lat nikt tego nie poprawił
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Phase

Post Wysłany: Pią Gru 08, 2006 2:52 pm   Odpowiedz z cytatem
qrde ostatnio(no moze nie tak ostatnio ) przegladalem program TV natknołem się na ten film i szczerze...olałem to hmm a teraz bym sobie chetnie to obejrzał.

Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Angel Original

Post Wysłany: Pią Gru 08, 2006 3:04 pm   Odpowiedz z cytatem
ja oglądałam Hauru i tak mi się spodobało, że mam na DVD moim zdaniem kawałek świetnej animacji

Elen síla lúmenn' omentielvo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mottomo

Post Wysłany: Pią Gru 08, 2006 7:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Całkiem niezłe chociaż ja wolałem Spirited Away. Czasem troche przesłodzone sceny a samo przesłanie niezbyt skomplikowane. Ciekawy pomysł na magię (Calcipher rulez;) )
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Wto Gru 19, 2006 12:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Aah, pod tym względem opolski Kinoplex rządzi często odbywają się tam maratony, na których można na prawdę ciekawe rzeczy zobaczyć.
M.in. Właśnie na ostatnim maratonie, na którym byłęm leciał "Appleseed" i "Hauru..." i szczerze powiedziawszy gdyby nie ten drugi, to uznałbym, że zmarnowałbym czas i pieniądze będąc wtedy w kinie. Na innym maratonie był wieczór z kinem azjatyckim, na którym leciał "Audition", "Old Boy" (polecam!) i jeszcze jeden koreańsko-japoński horror, którego tytułu nie pamiętam (tłem była jakaś wojna), ale ze względu na słabe nerwy towarzyszącej mi siostry nie obejrzeliśmy tego ostatniego.
Powrót do góry
indies

Post Wysłany: Sob Lis 10, 2007 6:44 pm   Odpowiedz z cytatem
Miyazaki, więc wiadomo - świetne dzieło
Do tej pory moim number 1. była zdecydowanie "Księżniczka Mononoke", oglądałam ją parę razy, za każdym razem z takimi samymi emocjami^^
Po "Ruchomym Zamku..." miałam zatem spory dylemat, co 'lepsze'. Żałuję, że oglądałam go tylko 1 czy 2 razy^^'. Naprawdę równie przepiękny jak i Księżniczka.
2 arcydzieła w tej dziedzinie, nie umiem powiedzieć co lepsze - dla mnie magia :) Sorki ale nigdy nie mogę się tych 2 filmów nachwalić. Podczas oglądania wiedziałam, że nie marnuję czasu! Polecam!

Wspominany "Spiritet Away" również b.dobry, ale mimo że nagrodzony Oscarem i Złotym Niedźwiedziem, podobał mi się nieco mniej w porównaniu z powyższymi. Były momenty, w których film mnie zachwycał, wtedy w głowie miałam: "to rzeczywiście piękne"; jednak były też momenty, w których film wydawał mi się troszkę dziwny (a mało już mnie dziwi w anime ).

Uch, mówiąc o dziełach Miyazakiego nie sposób nie wspomnieć o muzyce Joe Hisaishi'ego - kompozycje, to normalnie perełki^^ Nieodłączna część anime Pana M.

Dzięki "Przeglądowi filmów Animewanych", zobaczyłam jeszcze anime "Nausicaa z Doliny Wiatru" i to, na co miałam ogromną ochotę, a mianowicie "Mojego Sąsiada Totoro". Nie udało mi się zobaczyć "Laputy", czego bardzo żałuję Może jeszcze będę miała okazję ^___^
Ale nie będę się już rozpisywać, bo temat tak konkretnie dotyczy tylko "Ruchomego Zamku..."

Pozdrawiam

Yoshiki Hayashi
Powrót do góry
limonkaie

Post Wysłany: Pią Lut 22, 2008 1:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak dla mnie anime miodzio po prostu:). Film piękny, jak to zwykle u Miyazakiego. Tak samo podobał mi się "Spirited Away" oraz nieśmiertelne "Tonari no Totoro":). W jego filmach czuć zawsze delikatny powiew magii i czar dzieciństwa:). Nic tylko się wzruszać

Miyamoto

Post Wysłany: Nie Lut 24, 2008 12:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Kurde ale ten film juz jest stary... bylem na przedpremirze specjalnie na maratonie ale wnerwilem sie jak przgral walke o oscara z wallacem i grommitem ;/

SoheiMajin Gotenks

Post Wysłany: Nie Mar 16, 2008 3:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Zgadzam się, świetne anime.
Chociaż bardziej znam je od strony soundtracka wyżej wspomnianego pana Hisaishiego wszystkim p0lecam OSTa.

japonia
japonia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Anysha.

Post Wysłany: Pią Maj 16, 2008 12:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Właśnie obejrzałam.
Naprawdę świetne

Jeden z lepszych, które widziałam

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japońskie kino Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1