| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Lulu

|
Wysłany: Pią Sie 26, 2005 9:48 am |
|
|
|
"Ruchomy zamek Hauru"- tak brzmi polski tytul nowego (na polskim rynku), pelnometrazowego filmu animowanego, produkcji japonskiej. Na swiecie premiera odbyla sie 05.09.2004, w Polsce natomiast film ukaze sie 16.09.2005. Rezyserem filmu oraz wspoltworca scenariusza, jest- nazywany "japonskim Disney'em"- Hayao Miyazaki. Film opowiada historie 18-letniej Sophie, ktora zostaje przemieniona w stara kobiete. Dziewczyna pragnie odzyskac swa mlodosc i wyrusza w podroz. Po drodze trafia do tytulowego zamku czarnoksieznika Hauru. Tam czeka na nia propozycja nie do odrzucenia...
Film stworzony na podstawie ksiazki Diany Wynne Jones "Howl's Moving Castle".
Troche informacji o filmie._________________  The Power of Dreams.
www.honda-crx.info/
Proszę poprawcie błąd w nazwie "Sport i Szuki Walki". Gdy się zapisałam na forum monitowałam u kogoś ale od dwóch lat nikt tego nie poprawił  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Phase

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Angel Original

|
Wysłany: Pią Gru 08, 2006 3:04 pm |
|
|
|
ja oglądałam Hauru i tak mi się spodobało, że mam na DVD moim zdaniem kawałek świetnej animacji  _________________
by Angel Original
_
Elen síla lúmenn' omentielvo |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Pią Gru 08, 2006 7:58 pm |
|
|
|
| Całkiem niezłe chociaż ja wolałem Spirited Away. Czasem troche przesłodzone sceny a samo przesłanie niezbyt skomplikowane. Ciekawy pomysł na magię (Calcipher rulez;) ) |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Wto Gru 19, 2006 12:26 pm |
|
|
|
Aah, pod tym względem opolski Kinoplex rządzi często odbywają się tam maratony, na których można na prawdę ciekawe rzeczy zobaczyć.
M.in. Właśnie na ostatnim maratonie, na którym byłęm leciał "Appleseed" i "Hauru..." i szczerze powiedziawszy gdyby nie ten drugi, to uznałbym, że zmarnowałbym czas i pieniądze będąc wtedy w kinie. Na innym maratonie był wieczór z kinem azjatyckim, na którym leciał "Audition", "Old Boy" (polecam!) i jeszcze jeden koreańsko-japoński horror, którego tytułu nie pamiętam (tłem była jakaś wojna), ale ze względu na słabe nerwy towarzyszącej mi siostry nie obejrzeliśmy tego ostatniego. |
|
| Powrót do góry |
|
|
indies

|
Wysłany: Sob Lis 10, 2007 6:44 pm |
|
|
|
Miyazaki, więc wiadomo - świetne dzieło
Do tej pory moim number 1. była zdecydowanie "Księżniczka Mononoke", oglądałam ją parę razy, za każdym razem z takimi samymi emocjami^^
Po "Ruchomym Zamku..." miałam zatem spory dylemat, co 'lepsze'. Żałuję, że oglądałam go tylko 1 czy 2 razy^^'. Naprawdę równie przepiękny jak i Księżniczka.
2 arcydzieła w tej dziedzinie, nie umiem powiedzieć co lepsze - dla mnie magia :) Sorki ale nigdy nie mogę się tych 2 filmów nachwalić . Podczas oglądania wiedziałam, że nie marnuję czasu! Polecam!
Wspominany "Spiritet Away" również b.dobry, ale mimo że nagrodzony Oscarem i Złotym Niedźwiedziem, podobał mi się nieco mniej w porównaniu z powyższymi. Były momenty, w których film mnie zachwycał, wtedy w głowie miałam: "to rzeczywiście piękne"; jednak były też momenty, w których film wydawał mi się troszkę dziwny (a mało już mnie dziwi w anime ).
Uch, mówiąc o dziełach Miyazakiego nie sposób nie wspomnieć o muzyce Joe Hisaishi'ego - kompozycje, to normalnie perełki^^ Nieodłączna część anime Pana M.
Dzięki "Przeglądowi filmów Animewanych", zobaczyłam jeszcze anime "Nausicaa z Doliny Wiatru" i to, na co miałam ogromną ochotę, a mianowicie "Mojego Sąsiada Totoro". Nie udało mi się zobaczyć "Laputy", czego bardzo żałuję Może jeszcze będę miała okazję ^___^
Ale nie będę się już rozpisywać, bo temat tak konkretnie dotyczy tylko "Ruchomego Zamku..."
Pozdrawiam _________________ "Chciałbym stworzyć coś pięknego, aby poruszyć ludzkie serca.
Zawsze kiedy byłem smutny, przygnębiony muzyka mi pomagała.
Chciałbym stworzyć muzykę, która pomagałaby ludziom."
Yoshiki Hayashi
|
|
| Powrót do góry |
|
|
limonkaie

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Miyamoto

|
|
| Powrót do góry |
|
|
SoheiMajin Gotenks

|
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 3:32 pm |
|
|
|
Zgadzam się, świetne anime.
Chociaż bardziej znam je od strony soundtracka wyżej wspomnianego pana Hisaishiego wszystkim p0lecam OSTa. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Anysha.

|
|
| Powrót do góry |
|
|