| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Dakki

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 8:00 pm |
|
|
|
Witam! Natkęłam się niejednokrotnie na wzmiankę, że znaki hiragany i katakany mają też swoje "duże" odpowiedniki, coś jak u nas wielka i mała litera, wiecie. Próbowałam znaleźć w necie te duże znaki, ale coś mi nie wyszło Mam zatem prośbe: gdyby ktoś miał i mógł mi podac link lub przeslać plik to byłabym bardzo wdzięczna i niewątpliwie bardzo by mi się to przydało jakoże zaczęłam się uczyć kany, a skoro już się czegoś uczę to wolałabym mieć wszystkie materiały na ten temat ^ ^ .
Aaaa i jeszcze korzystając z okazji, że piszę post: zapewne jest cos takiego jak słownik polsko-japoński na papierze (normalny, wydrukowany), ale interesuje mnie polsko-japoński słownik z kanji. Nie orientuje się, ale coś takiego chyba istnieje, prawda?? Wierzyć się nie chce, że nie XD Jaki zatem polecacie? proszę podajcie również przybliżoną lub konkretna cenę  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kazeko

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 8:12 pm |
|
|
|
O ile mi wiadomo nie istnieje nic takiego jak "duże" znaki kany. W związku z tym nic dziwnego, że nie możesz ich znaleźć.. Istnieją wprawdzie małe symbole, służące do zapisywania bardziej skomplikowanych dźwięków, ale w tym przypadku możemy mówic tylko o opozycji: zwykłe znaki - małe znaki.
Jesli chodzi o słownik kanji, to i owszem:
Słownik znaków japońskich, Bogusław Nowak, Wiedza Powszechna.
Książka nie poraża, ale na początek powinna zupełnie wystarczyć.
Cany niestety nie znam. |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 11:41 pm |
|
|
|
| Nie ma na pewno w sensie wielkich liter rozumianych przez nas, czyli np początek zdania, nazwa własna itp. Jest tak jak napisała Kazeko, ale dodałbym jeszcze furiganę- zapis odczytu Kanji. |
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 1:31 pm |
|
|
|
Co do słownika kanji, to polecam mieć ten słownik (Nowaka) po to, żeby zobaczyć jak wyglądają odręcznie narysowane znaki (bodajże 881, bo reszta jest bez złożeń i tych dodatków), albo z ilu kresek się składają, co jest całkiem pomocne. Nie radzę się jednak z niego uczyć na pamięć, chociaż jeśli ktoś jest zdeterminowany to może sobie pocisnąć jakieś podstawowe znaki.
Ja posiadając ów słownik prawie od początku mojego zainteresowania Japonią i japońskim, nie uczyłem się z niego nigdy kanji, teraz odznaczam sobie te które mieliśmy na zajęciach i właściwie do tego się przydaje, lub żeby sobie coś szybko przypomnieć.
Pozdrawiam! _________________ "YOU DON'T NEED A REASON TO HELP PEOPLE"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Dakki

|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 7:00 pm |
|
|
|
Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi :) Jesteście bardzo pomocni, jak i cale to forum z resztą
Co do tych "dużych" znaków to jestem pewna ze gdzieś, kiedyś, ktos o tym pisał, ale bardzo możliwe, ze komus sie coś pomyliło lub sam wiedział tyle co nic
dopisane 15 lutego:
a przepraszam...dziś na lekcji japońskiego, gdy napisalam "ki" z całym brzuszkiem (nie mam japońskiej czcionki, ale wiecie o co chodzi, prawda?) mój nauczyciel zwrócił uwagę, że to jest "ki" drukowane więc jednak istnieje takie coś jak drukowana kana, o którą pytałam... Serio nikt nic o tym nie wie? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Rocky

|
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 1:28 pm |
|
|
|
| Wystarczy spojrzeć na dostępne czcionki w komputerze by zauważyć tą różnicę. Na poprzednim kierunku miałem język japoński i tam nauczyciel przy podawaniu kany (szczególnie przy hiraganie) zaznaczał jak dana sylaba będzie wyglądać w wersji drukowanej, oraz jak powinno się ją napisać zgodnie z zasadami kaligrafii. Różnice są czasami niewielkie, a czasami dośc znaczące. Z resztą tak samo jak w naszym alfabecie. |
|
| Powrót do góry |
|
|