Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonistyka prywatnie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shaker

Post Wysłany: Sro Sty 23, 2008 8:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Która uczelnia prywatna japonistyki waszym zdaniem jest najlepsza? Chcę sobie porównać te uczelnie do siebie, by wiedzieć, który wybór jest najrozsądniejszy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Norek

Post Wysłany: Czw Sty 24, 2008 9:14 am   Odpowiedz z cytatem
Wydaje mi się że jeśli chodzi o prywatne japonistyki, to WSJO jest najlepszą alternatywą od uniwersytetów (których "pierwszości" nie mam zamiaru kwestionować:)
Ilość godzin określiłbym jako średnią, dużo trzeba robić w domu, ale może coś uda się w tym zakresie wywalczyć...
Co do wykładowców to są w porządku, kadra jest w ogóle z UAMu, więc nie uczą nas jacyś anonimowi japoniści...
Przeglądając też ofertę innych japonistyk utwierdziłem się w przekonaniu, że jest to najlepszy wybór :)
Najlepiej gdyby udało się skonfrontować zdania studentów z różnych uczelni prywatnych, może ktoś z PJWSTK tu zagląda...
Pozdrawiam!

Niltinco

Post Wysłany: Czw Sty 24, 2008 9:42 am   Odpowiedz z cytatem
Japonistyka na WSJO ma najwięcej godzin nauki japońskiego wśród wszystkich prywatnych japonistyk ale i tak jest ich niestety mniej niż na uniwerkach. Wybór odpowiedniej uczelni prywatnej zależy tak naprawdę od tego czym się bardziej interesujesz. Jeśli stawiasz na naukę języka to wybierz WSJO, a jeśli woli więcej się uczyć o kulturze to idź na PJWSTK. Swego czasu zrobiłam też małe podsumowanie prywatnych japonistyk: http://forum.ohayo-nippon.net/ftopic1043.html .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
slawek15

Post Wysłany: Czw Sty 24, 2008 4:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Jakiś czas temu rozmawiałem na gg ze studentem PJWSTK i to, co wynikało z rozmowy z nim można określić jednym słowem - tragedia. Mówił, że zajęć z języka jest jak na lekarstwo, pozostałe zajęcia nawet jeśli są ciekawe z założenia, to są źle prowadzone i zdarzało się podobno nawet, że ponad połowa studentów wychodziła w połowie zajęć, bo uznali, że to po prostu strata czasu.
Wiem, że jest to opinia tylko jednej osoby i może być subiektywna, ale nie zmienia to faktu, że to chyba jak na razie jedyna opinia w ogóle i niestety negatywna.

Shaker staraj się oczywiście dostać na którąś z japonistyk państwowych (od przyszłego roku będzie też jap. w Toruniu), ale jeśli chodzi o prywatną uczelnię, to, jak pisali wyżej, najlepsza okazuje się być WSJO w Poznaniu.
pozdr.
Powrót do góry
Questos

Post Wysłany: Czw Sty 24, 2008 5:47 pm   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:
Jakiś czas temu rozmawiałem na gg ze studentem PJWSTK i to, co wynikało z rozmowy z nim można określić jednym słowem - tragedia. Mówił, że zajęć z języka jest jak na lekarstwo, pozostałe zajęcia nawet jeśli są ciekawe z założenia, to są źle prowadzone i zdarzało się podobno nawet, że ponad połowa studentów wychodziła w połowie zajęć, bo uznali, że to po prostu strata czasu.
Wiem, że jest to opinia tylko jednej osoby i może być subiektywna, ale nie zmienia to faktu, że to chyba jak na razie jedyna opinia w ogóle i niestety negatywna.

Shaker staraj się oczywiście dostać na którąś z japonistyk państwowych (od przyszłego roku będzie też jap. w Toruniu), ale jeśli chodzi o prywatną uczelnię, to, jak pisali wyżej, najlepsza okazuje się być WSJO w Poznaniu.
pozdr.

Hehe przecież to jakaś bzdura jest xDD Nie wiem który student PJWSTK ci takich bajek naopowiadał a znam wszystkich ,, połowa studentów wychodziła w połowie zajęć" hahahaha .Wież mi to nie na naszym wydziale - prawda jest taka że ludzie się naprawdę starają i przykładają wagę to bycia na wykładach., ZAJĘCIA SĄ NIEZWYKLE CIEKAWE I INSPIRUJĄCE! Wystarczy spojrzeć na plan zajęć zamieszczony na stronie uczelni. Ok ok, sorrki trochę się uniosłem.Tak się składa że jestem studentem wydziału Kultury Japonii PJWSTK i mogę parę słów na temat powiedzieć. Przede wszystkim są to studia KULTUROZNAWCZE , nie filologiczne , wieć będąc trzeba mieć świadomość żę nacisk położony jest na poznanie kultury , obyczajów , historii KKK i nie tylko bo nie każdy na wydziale chce w przyszłości być znawcą Kultury Japonii, tylko np. kontynuować studia na Archeologi , Etnologi itp. Język Japoński jest prowadzony bardzo solidnie i profesor Ewa Krassowska - Mackiewicz jest bardzo wymagającą osobą . Godzin języka mamy jak narazie 4x 1.5 h. w tygodniu wieć moim zdaniem nie jest żle ( Nie bierzcie pod uwagę tego co piszą na stronie , bo to głownie od chęci studentów zależy ile godzin języka jesteśmy wstanie na siebie wsiąść). . Kierunek jest nowy i napewno jeszcze nie jedno się na nim zmieni . PJWSTK to nie Tragedia ! Kto nie wieży to niech spojrzy na jakikolwiek ranking szkół wyższych i zobaczy na którym miejscu uczelni stoi. Mam nadzieję że to zamknie usta niektórym niedowiarkom . Podsumowując - ja jak najbardziej jestem z kierunku zadowolony , dostaliśmy pewien bonus w postaci kształtowania przyszłości wydziału Kultury Japonii i zdecydowana większość wylewa z siebie siódme poty aby ta przyszłość była jak najjaskrawsza.

Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Czw Sty 24, 2008 6:18 pm   Odpowiedz z cytatem
^ Nie wiem, napisałem, co słyszałem. :) Skoro twierdzisz inaczej - może masz rację. Moja wypowiedź była oparta o rozmowę tylko z jedną osobą i to nawet nie na żywo, więc pewnie nie mam racji.
Nie wiem też, czy ta osoba studiowała dziennie, czy zaocznie, bo zaoczne chyba zdaje się także szkoła oferuje.
Fajnie, że ci się podoba, bo szkoda by było wyłożyć tyle kasy (jedna z droższych uczelni prywatnych chyba), a potem żałować, ale skoro jest na poziomie, to chyba warto.
pozdr.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Sty 24, 2008 8:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Questos spokojnie , przecież Sławek sobie tych informacji nie wymyślił. Skoro jesteś zadowolony ze studiów i zajęcia są ciekawe to chyba dobrze . Ja niestety nie rozmawiałam z nikim z PJWSTK odnośnie studiów ale jako takie pojęcie o tym co się tam dzieje i jak ludzie podchodzą do tego kierunku daje mi grono japonistyki z tej uczelni http://grono.net/forum/1410134/0/ .
Powrót do góry
Artina

Post Wysłany: Sob Sty 26, 2008 3:15 pm   Odpowiedz z cytatem
przepraszam że tak może nie jest to odpowiedni temat na takie pytanie ale ni chciałam zakładać nowgo a mam takie pytanko które tyczy się studiów prywatnych. Czy jest taka możliwość żeby w czasie studiów zrobić sobie na przykład roczną przerwe. Czy tak się da żeby później bez problemu wrócić i kontynuować naukę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Sob Sty 26, 2008 3:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Jasne, że się da ale tak zwana dziekanka jest dostępna dopiero od drugiego roku. Nie wiem jak na innych uczelniach prywatnych ale na WSJO roczna dziekanka kosztuje 300 zł.
Powrót do góry
Shaker

Post Wysłany: Pon Lut 04, 2008 3:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Znalazłem jeszcze jedną filologie japońska w Łodzi 0.0
http://www.wssm.edu.pl/index.php?m=44&pm=92
Co o tym sądzicie??
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pon Lut 04, 2008 5:09 pm   Odpowiedz z cytatem
Na WSSM nie ma filologii japońskiej tylko jest japonistyka jako stosunki międzynarodowe. Radzę, tę szkołę omijać szerokim łukiem bo japonistyka jest tam nic nie warta. Wszelkie przedmioty związane z Japonią wchodzą dopiero na 4 i 5 roku, a tak to w tygodniu są 2 zajęcia z japońskiego gdzie w ciągu roku nie dochodzi się nawet do poziomu 4 kyuu nie mówiąc już o tym, że w ciągu roku przerobiono na tej uczelni zaledwie 30 kanji.
Powrót do góry
Rocky

Post Wysłany: Wto Lut 05, 2008 3:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Od października na WSSM rusza filologia japońska. Poza tym od tego roku na stosunkach międzynarodowych jest nowy nauczyciel japońskiego i z tego co wiem to w porównaniu do poprzedników o niebo lepszy i bardziej wymagający. Jeżeli zaś chodzi o przedmioty z Japonią związane na SM to specjalizację wybiera się idąc na drugi rok i tak od drugiego roku zaczynają wchodzić przedmioty ze specjalizacją związane. Obecnie jestem na pierwszym roku w WSSM i ogólnie to nie narzekam. W porównaniu z filologią japońską to jasne, że to jest dzień do nocy, ale to filologia nie jest. Z tego co się orientuję to 60h zajęć w semestrze z drugiego przedmiotu (bo japoński to język dodatkowy) to jest jednak na prawdę dużo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Wto Lut 05, 2008 6:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Skoro rusza tam japonistyka jako filologia to ok ale jestem sceptycznie nastawiona do tej szkoły. Byłam tam przez tydzień i nie miałabym ochoty być tam ani dnia dłużej, o czym zresztą pisałam już w osobnym temacie i nie chcę się powtarzać bo znowu mi ciśnienie skoczy na samą myśl o tym . 60 h z japońskiego to malutko więc wszystkie te obietnice rektora co można robić po tych studiach można między bajki włożyć. Obojętnie jakiego by nauczyciela nie załatwili to cudów nie zdziała i studenci ukończą tę uczelnie z nie za wysokim poziomem japońskiego. Jeśli kogoś interesują stosunki międzynarodowe i chce dodatkowo nauczyć się japońskiego w ramach kursu (bo to mniej więcej taki poziom) to może śmiało iść na WSSM, ale całej reszcie odradzam wybór tej uczelni.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1