Do kuchni nie pasowało, bo nie japońskie.
Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Do kuchni nie pasowało, bo nie japońskie.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Azja    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastÄ™pny temat  
Autor Wiadomość
EIDORIAN

SkÄ…d: *Prawie* z NYC

Post WysÅ‚any: Czw Sty 10, 2008 7:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Z angielskojęzycznej gazety Express Extra, wychodzącej w Hong Kongu, dowiadujemy się, że lekarze w prowincji Shenzen w Chinach ludowych, aby polepszyć ogólny stan organizmu jedzą i sprzedają w celach konsumpcyjnych abortowane dzieci, jako zdrowe jedzenie (NRL News, 4. 24. 95). Czwórka dziennikarzy pisma Eastweek (siostrzana publikacja Express Extra) podając się za lekarzy, poprosiła w kilku szpitalach miasta Shenzen o możliwość kupienia ludzkich płodów. W Centrum Zdrowia dla kobiet i dzieci, jeden z lekarzy wręczył dziennikarce szklany pojemnik i powiedział: Tutaj jest dziesięć świeżych płodów z aborcji dokonanych dzisiaj. Zazwyczaj zanosimy je do zjedzenia w domu, ale ponieważ nie jest pani w najlepszej formie, proszę je zatrzymać…

ciÄ…g dalszy: http://nczas.com/azja/barbarzyncy-21-go-wieku-kanibalizm-w-chinach/

a tu kilka fotek i artykuł po angielsku: http://www.ehacked.com/front_page/articles/cannibalism/

zdjęcia nie dla wszystkich

Jeden z komentarzy pod pierwszym artykułem jest taki: "Qurva czy to jest planeta Ziemia ?". A jakie jest wasze zdanie na ten temat

slawek15

Post WysÅ‚any: Czw Sty 10, 2008 7:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Słyszałem o tym, ale nie sądziłem, że nadal się to praktykuje. Jest nawet film, w którym ten motyw wystepuje: Dumplings, który wchodzi w skład trylogii 3 Extremes.
Ogólnie mało to smaczne....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
EIDORIAN

SkÄ…d: *Prawie* z NYC

Post WysÅ‚any: Czw Sty 10, 2008 9:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Dumplings... hmm... Pierożki z "dziecięcym" nadzieniem, yum! Nie oglądałem tego filmu.

..:Colinka:..

SkÄ…d: ÅšlÄ…sk

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 2:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Świnie! Totalne świnie!
Ja bym tych wszystkich doktorków za takie okrucieństwo na krzesło posadziła..
Czy oni nie majÄ… serca?!
Co z tego, że to martwy płód? Czy to powód, żeby jeść martwych ludzi?
Nie.. Co sie dzieje z tym za przeproszeniem zasranym światem..
Nie tak miał wyglądać łańcuch pokarmowy i nie po to nas Bóg stworzył...
Nienawidze takich ludzi, pewnie to ateiści. W to już nie wnikam...
Nie wiem też, jak można nazwac ich ludźmi..
Smutna prawda... Nieprawdziwi ludzie..

don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Osuke

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 3:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie lubię się mieszać w spory światopoglądowe,
ale pamiętajmy żeby nie oceniać innych kultur
wyłącznie z perspektywy eurocentrycznej.
Tym bardziej że elementy kanibalizmu są dojść stałym elementem kultury chińskiej. Nie jest to najnowszy "wynalazek", a raczej kontynuacja pewnej dobrze zakorzenionej tradycji.
A mieszanie do tego religii (jak zakładam judeo-chrześcijańskiej) to chyba jakaś pomyłka.

Powrót do góry
slawek15

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 4:14 pm   Odpowiedz z cytatem
..:Colinka:.. napisał:
Świnie! Totalne świnie!
Nie tak miał wyglądać łańcuch pokarmowy i nie po to nas Bóg stworzył...
Nienawidze takich ludzi, pewnie to ateiści. W to już nie wnikam...

Już kiedyś ktoś starał się chyba wytłumaczyć Ci w innym temacie, że twoje katolickie/chrześcijańskie poglądy nie mają przełożenia na 3/4 świata, więc nie oceniaj tego, co się tam dzieje tylko z perspektywy wiary. Sam jestem wierzący, też mi się nie podoba jedzenie płodów, ale staram się zrozumieć, z czego to wynika i w jaki sposób stało się to w ogóle popularne.
Nie oceniaj ludzi negatywnie z powodu różnicy kulturowej i dlatego, że nie rozumiesz ich działań.
I zdecydowanie nie można jedzenia płodów nazwać okrucieństwem, bo nie można być okrutnym wobec martwego płodu. (wyłączam kwestię aborcji)
Powrót do góry
krzychos7

SkÄ…d: Warszawa

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 4:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Jakby to powiedzieć "a co mają się zmarnować?".
Wiem może okrutne ale ja bym raczej zaczął od aborcji. To jest przecież okrutne. Zaś samo jedzenie płodów nie jest aż tak straszne mimo iż może sie takie wydawać. Sęp się tylko posila, to lew jest mordercą.
W wielu kulturach występował kiedyś kanibalizm lecz rzadko kiedy miał on postać taka jak sie większości ludzi wydaje. Bardzo rzadko zdarzało się specjalne zabijanie by zjeść człowieka, nie było polowania człowieka na człowieka. W wielu kulturach kanibalskich zjedzenie człowieka było czymś na wzór pogrzebu. Gdyby się nad tym mocniej zastanowić to my wypadamy na barbarzyńców kopiąc ludzi w ziemi.
Może nie jasno na razie napisałem ale zaraz wytłumaczę.
Wiele plemion afrykańskich (ale nie tylko podobnie było na całym świecie) uważało iż jedząc człowieka zapewnia się mu życie wieczne. Jego dusza będzie żyła w twoim ciele i będzie szczęśliwa. Natomiast teraz zwróćcie uwagę czym według tego poglądu musiało być zakopanie człowieka w ziemi. Po ziemi się chodzi, czyli depcze sie takiego człowieka, ciało człowieka w ziemi się rozkłada, gnije, jedzą je robaki a czasem zwierzęta. Więc tak musi wyglądać piekło, wieczne potępienie.

Sam bym oczywiście nikogo nie zjadł dla mnie też to obrzydliwe ale nie potępiam takich występków. Co innego gdyby zabić specjalnie człowieka po to by go zjeść.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Zresztą można to porównać z przeszczepem organów. Też można to uznać za obrzydliwe, okrutne i nieludzkie kroić ludzi wyrywać z nich organy i sobie wkładać. Ale to ratuje życie. Ciało się nie marnuje lecz daje życie innemu człowiekowi.

Przed krytyką ludzkich zachowań i kultur najpierw trzeba zastanowić się nad własną oraz dokładnie poznać punkt widzenia oponenta.

Niltinco

SkÄ…d: Olkusz

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 4:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Jedzenie martwych płodów uważam za czyn nieludzki nie ze względów religijnych (bo z wiarą jest u mnie różnie) ale dlatego, że moje sumienie nie pozwala mi uznać tego za coś normalnego. Rozumiem, że może być to element, kultury chińskiej, gdzie płody nie są uznawane za istoty ludzkie. Zresztą również kiedyś w Europie (nie wiem do którego wieku to funkcjonowało) dzieci do pewnego wieku nie były uważane za ludzi. Ten pogląd brał się z dużej śmiertelności wśród dzieci, a wiadomo, że nie uznając kogoś za człowieka łatwiej pogodzić się z jego śmiercią. Jedyne co może bulwersować to to, że w XXI wieku nadal istnieją takie poglądy i ciemnota społeczna bo z pewnością jedzenie ludzkiego mięsa nie jest środkiem na długowieczności i dobre zdrowie. Akty kanibalizmu występują w Korei Pn. gdzie jak wiadomo jedzenia praktycznie nie ma i by przeżyć ludzie dokonują makabrycznych rzeczy, ale nigdy nie spodziewałabym się, że nawet na głębokiej prowincji Chin może dojść do takich rzeczy. Jedzenie ludzkiego mięsa aby uniknąć śmierci głodowej to jedno, ale dorabianie to takich aktów filozofii to już zupełnie inna sprawa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Gość

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 4:51 pm   Odpowiedz z cytatem
"I zdecydowanie nie można jedzenia płodów nazwać okrucieństwem, bo nie można być okrutnym wobec martwego płodu. "

To jest nienormalne
Sławek, a jednak można. Może powiesz mi jeszcze, że to nie jest straszne i normalne, bo inne cywilizacje tak mają?
Nie zdziwiłabym się...
Nie chce sie sprzeczac, a to jest moje zdanie, jednak trochę mnie dziwi, że można go nie podzielać. No ale cóż...
Powrót do góry
krzychos7

SkÄ…d: Warszawa

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 4:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco zapewne mojego postu nie było gdy czytałaś ten temat. Więc go przeczytaj i potem zastanów sie co jest nieludzkie a co ludzkie.
Właśnie według niektórych kultur gdyby płodu się nie zjadło to nie uznało by się go za człowieka.

P.S.
Świat nie jest taki prosty. Nie jest tylko białe i czarne oraz nie zawsze to co jest dla kogoś czarne naprawdę takie jest i vice versa.

slawek15

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 5:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Anonymous napisał:
"I zdecydowanie nie można jedzenia płodów nazwać okrucieństwem, bo nie można być okrutnym wobec martwego płodu. "

To jest nienormalne
Sławek, a jednak można. Może powiesz mi jeszcze, że to nie jest straszne i normalne, bo inne cywilizacje tak mają?
Nie zdziwiłabym się...
Nie chce sie sprzeczac, a to jest moje zdanie, jednak trochę mnie dziwi, że można go nie podzielać. No ale cóż...

wiesz, mnie też się to nie podoba. Ja też nie uważam tego za normalne, ale ja jestem Polakiem, tu się wychowałem i tutejszy punkt widzenia jest mi najbliższy.
JEDNAK mówimy o CHINACH. To, że w naszej kulturze są to zachowania nieakceptowalne nie oznacza wcale, że każdy musi myśleć tak, jak my. W krajach muzułmańskich za homoseksualizm przewidziana jest kara śmierci, bo to wg nich nienormalne. Ja tak nie uważam.
A co do nazywania tego okrucieństwem to podtrzymuję swoje zdanie, że okrucieństwo to to nie jest, bo definicja kognitywna okrucieństwa zakłada, że obiekt jest żywy.

krzychos7 dobrze napisał, że
Cytat:
Świat nie jest taki prosty. Nie jest tylko białe i czarne oraz nie zawsze to co jest dla kogoś czarne naprawdę takie jest i vice versa.
Powrót do góry
Niltinco

SkÄ…d: Olkusz

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 5:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Krzychos7, pisząc swojego posta Twojego jeszcze nie było ale i tak nie miałby wpływu na to co napisałam wcześniej. Zaznaczyłam, że rozumiem, że jest to element kultury chińskiej. Podkreśliłam, że dla mnie jest to nie ludzkie bo jest sprzeczne z moim sumieniem ale nie rozważam tego w oparciu o inne kultury i nie nakazuje innym myśleć tak jak ja. W mojej kulturze jest to nieakceptowane jednak rozumiem, że w Chinach mogą myśleć o tym inaczej i nie zamierzam odbierać im do tego prawa ale nie muszę zgadzać się z ich światopoglądem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 5:46 pm   Odpowiedz z cytatem
Przepraszam, napisałam post'a jako gość.. Musiało mnie wylogować..

Nareszcie mogę się zgodzić z Twoim pierwszym zdaniem, i ciesze sie, że taki masz na to pogląd.
Wiem, że mówimy o Chinach, ja sądze, że to nienormalne, np. dlatego, że jestem Polką(po cześci)... Nawet jakbym była Chinką, podejrzewam, że raczej bym nie popełniła takiego brutalnego czynu.. Nawet teraz rzadko kiedy jem mięso, jakos trudno mi jeść zwierzęta.
Szkoda, że Chińczycy właśnie tak postępuja, ponieważ nie mogą mieć dzieci(czy moga mieć jedno), a nie wiedzą co z nimi robić. Dobrze, że nie robią sobie z nich ozdób na drzwi..

You've oppened me,
But baby,
Powrót do góry
Frezio-kun

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 6:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Podpinam się pod opinie Colinki i Niltinco. Zdaje sobie sprawę, iż 'takie' praktyki mogą być 'chlebem powszednim'. Ale traktowanie płodu jak golonka to przechodzi moje najgorsze koszmary. Długo, długo nic mnie przeraźiło tak jak obrazy oglądane na w. podanej stronie. I nie obchodzą mnie wszelakie opinie na temat kultur, zwyczajów, praktyk etc. Ja żyję tutaj, a tutaj tego nie ma. Basta! Naznaczam też, że wszystko to jest pisane moim rozumieniem.

Cytat:
A co do nazywania tego okrucieństwem to podtrzymuję swoje zdanie, że okrucieństwo to to nie jest, bo definicja kognitywna okrucieństwa zakłada, że obiekt jest żywy.

Dobrze wiedzieć, że ktoś ma zupełnie przeciwstawne pojęcie okrucieństwa do mojego. Swoją drogą, to podziwiam cię jak i wszystkich tych, którzy w konfrontacji z tą sprawą przejeli się bardziej wagą kultur aniżeli etyki.
Powrót do góry
slawek15

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 7:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Frezio-kun napisał:
Podpinam się pod opinie Colinki i Niltinco. Zdaje sobie sprawę, iż 'takie' praktyki mogą być 'chlebem powszednim'. Ale traktowanie płodu jak golonka to przechodzi moje najgorsze koszmary. Długo, długo nic mnie przeraźiło tak jak obrazy oglądane na w. podanej stronie. I nie obchodzą mnie wszelakie opinie na temat kultur, zwyczajów, praktyk etc. Ja żyję tutaj, a tutaj tego nie ma. Basta! Naznaczam też, że wszystko to jest pisane moim rozumieniem.

No właśnie - tutaj tego nie ma i jakoś nie widzę, żeby ktokolwiek próbował tego typu praktyki tu wprowadzić. Więc nie wiem, po co to "Basta" dodałeś...

Cytat:
Dobrze wiedzieć, że ktoś ma zupełnie przeciwstawne pojęcie okrucieństwa do mojego. Swoją drogą, to podziwiam cię jak i wszystkich tych, którzy w konfrontacji z tą sprawą przejeli się bardziej wagą kultur aniżeli etyki.

Przede wszystkim zastanów się, co oznacza słowo 'okrutny'. Okrutne może być zabijanie ludzi (niemowląt) po to, aby je zjeść. Tak, zabójstwo jest okrucieństwem, ale nie można być okrutnym wobec martwego płodu. Mnie chodzi tylko o znaczenie słowa okrutny (i pochodnych). Ale widzę, że tego nie rozumiesz.

Poza tym, czy ty w ogóle przeczytałeś, co ja napisałem??
To przeczytaj jeszcze raz.
Nie zauważyłeś, jakie jest moje zdanie na ten temat? Więc sam się zacytuję:
Cytat:
wiesz, mnie też się to nie podoba. Ja też nie uważam tego za normalne(...)

Tylko widzisz nauczyłem się (częściowo przez studia), że moja opinia nie zawsze jest najlepsza i że ocenianie tego, co dzieje się daleko od nas (jak sam napisałeś, tu jest Polska) i czego do końca nie rozumiemy nie jest do końca sprawiedliwe.
Widzisz dla nas (tak, dla nas - dla mnie też) zjedzenie płodu nie mieści się z głowie, a dla innych wyrzucenie go po aborcji na śmietnik, jak to się dzieje u nas (i w całej Europie) może być czynem gorszym, niż gdyby się go zjadło.

Widzisz, gdybym nie zaczął tej polemiki to pewnie wszystkie posty w tym temacie byłyby tylko o tym, jakie to chore, złe, nienormalne i jacy ci Chińczycy muszą być popier**leni.
Mnie np. bardzo interesuje skąd wzięły się takie wierzenia, że zjadanie płodów przedłuża życie i młodość. Nawet, jeśli ja sam tego nie akceptuję, to staram się ZROZUMIEĆ działania ludzi z innych kultur, a nie tylko krytykować i oskarżać.
Powrót do góry
Gość

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 7:38 pm   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:

Widzisz, gdybym nie zaczął tej polemiki to pewnie wszystkie posty w tym temacie byłyby tylko o tym, jakie to chore, złe, nienormalne.

A przeszkadzałoby Ci to?

Widzisz... Myśle, że jakbym biegała 15 wieków temu w bambusowej spódniczce w gigantycznej dżungli i wierzyła w drzewo, to nie zjadłabym człowieka, a my jesteśmy w XXIw (tak mi sie wydaje)...
Bez względu na wierzenia, kulture, punkt widzenia to jest nieetyczne i niemoralne.
Powrót do góry

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 7:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Ten post powyżej to mój, przepraszam

You've oppened me,
But baby,
Powrót do góry
slawek15

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 7:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Bez względu na wierzenia, kulture, punkt widzenia to jest nieetyczne i niemoralne.

No właśnie, że nie masz tu racji, co bezskutecznie, jak widać, staram się wytłumaczyć.
Nasza etyka i moralność bierze się właśnie z naszej kultury!
I nie wiesz, co byś robiła 15 wieków temu, bo ciągle patrzysz na to z perspektywy 'ja, tu i teraz'. Nie twierdzę, że to źle, ale nie możesz wkładać wszystkich do jednego worka.
Jeśli będziesz kiedyś mieć do czynienia z ludźmi innych kultur na innej płaszczyźnie i dłużej niż rozmowa towarzyska to przekonasz sie, że mimo XXI wieku, postępującej globalizacji ludzie w różnych częściach świata są tak różni, że nawet sobie tego nie wyobrażasz.
Powrót do góry
Frezio-kun

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 8:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
No właśnie - tutaj tego nie ma i jakoś nie widzę, żeby ktokolwiek próbował tego typu praktyki tu wprowadzić. Więc nie wiem, po co to "Basta" dodałeś...

Da się zauważyć, że 'tutaj' tego nie ma. Użyłem tego słowa by podkreślić to, iż nie myślę o praktyce zjadania martwych płodów jako coś co będe w stanie przyjąć, a chociażby zaakceptować. Zresztą nikt mnie do tego nie nakłania. I dobrze. Nie spojrzałem na sprawę tak racjonalnie jak ty.

Cytat:
Przede wszystkim zastanów się, co oznacza słowo 'okrutny'. Okrutne może być zabijanie ludzi (niemowląt) po to, aby je zjeść. Tak, zabójstwo jest okrucieństwem, ale nie można być okrutnym wobec martwego płodu. Mnie chodzi tylko o znaczenie słowa okrutny (i pochodnych). Ale widzę, że tego nie rozumiesz.

Prawdopodobnie, a raczej na pewno mamy kontrastujące ze sobą pojęcie okrucieństwa. Jedni muszą zobaczyć martwego człowieka by powiedzieć ' to było okrutne', innym zaś wystarczy rozjechany kot. Mówisz, że skoro już martwy to nic nieznaczący ? Być może, ale ja o tym tak nie myślę. Martwy płód nic nie powie, nie zaprotestuje. Ale czy to powód by wykorzystać sytuację i zarobić na tym ?

Kończąc swoje wywody powiem, że jakoby mnie nie przekonywano do racjonalnego spojrzenia na temat to i tak stanę w opozycji do praktyk w Shenzen. Nie będe się już wypowiadał w tym topicku.
Powrót do góry

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 8:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Sławku,
wiem, że ludzie na świecie się różnią, ale jesteśmy przeciez Polakami, więc raczej nikt nie będzie za tym. Ty jednak próbujesz usprawiedliwiać Chińczyków, ale tego się nie da usprawiedliwić, nie tutaj, w Polsce.
I każdy człowiek, nawet z innej czesci świata i XXIw., jeżeli ma troche serca, nie zgodziłby się z takim kanibalizmem na świecie.

Ja sie już nie odzywam w tej sprawie, bo widze, że nawet swojego poglądu nie można mieć, bo się ktoś czepia.. to jest okropne

You've oppened me,
But baby,
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Azja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  NastÄ™pny
Strona 1 z 2
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach