Do kuchni nie pasowało, bo nie japońskie.
Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Do kuchni nie pasowało, bo nie japońskie.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Azja    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastÄ™pny temat  
Autor Wiadomość
slawek15

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 9:20 pm   Odpowiedz z cytatem
Frezio-kun napisał:
Nie będe się już wypowiadał w tym topicku.

Dlaczego?
..:Colinka:.. napisał:
Ja sie już nie odzywam w tej sprawie, bo widze, że nawet swojego poglądu nie można mieć, bo się ktoś czepia.. to jest okropne

Uważasz to za czepianie? Bo dla mnie to jest dyskusja ludzi o różnych poglądach, która może i momentami na kłótnię zakrawa, ale od tego jest forum przecież.

Czy ja staram się usprawiedliwić Chińczyków? I tak, i nie.
Ja staram się po prostu spojrzeć na sprawę z perspektywy ich samych i ich kultury. Nie znaczy to, że ja się na to godzę, ale zdaję sobie sprawę, że fakt, iż dopuszcza się tam jedzenie płodów musi mieć jakieś podłoże i to nie jest ot tak sobie.

Jeszcze wrócę do pojęcia okrucieństwo i o co mi chodziło:
otóż okrucieństwo można wyrządzić komuś/czemuś co żyje, czuje i sprawia mu to ból. Jako, że płód już jest martwy (ale nie zabity z premedytacją, by go zjeść!!) uważam, że nie można powiedzieć w tym przypadku o okrucieństwie. Że to okropne - jak najbardziej. Wszystko sprowadza się do definicji słowa 'okrutny'

Rozumiem, że moje racjonalne podejść może być dla was niezrozumiałe, ale ja znam ten temat już dłuższy okres i miałem czas, by go sobie przemyśleć i się nad nim zastanowić, i muszę przyznać, że moje początkowe reakcje również były całkowicie emocjonalne, ale mając do czynienia z innymi kulturami i skrajnie innym podejściem do życia nauczyłem się tej racjonalnej postawy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

SkÄ…d: Olkusz

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 9:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Bez względu na wierzenia, kulture, punkt widzenia to jest nieetyczne i niemoralne.

Colinka, w tej kwestii popieram Sławka. Jak już wspomniał to z naszej perspektywy jest nieetyczne, natomiast dla Chińczyków jest to jak najbardziej w porządku i wolą zjeść płód niż go wyrzucić tak jak u nas się to robi. Możemy nie zgadzać się z działaniami Chińczyków ale nie możemy im ich zabronić.

Cytat:
Ty jednak próbujesz usprawiedliwiać Chińczyków, ale tego się nie da usprawiedliwić, nie tutaj, w Polsce.
I każdy człowiek, nawet z innej czesci świata i XXIw., jeżeli ma troche serca, nie zgodziłby się z takim kanibalizmem na świecie.

A jednak można usprawiedliwić Chińczyków co zresztą widać po postach co poniektórych użytkowników. Jeśli przeczytałabyś podany artykuł wiedziałabyś, że w różnych częściach świata różne makabryczne (dla mnie) rzeczy są robione z płodami, a Chińczycy jako jedyni robią coś niemoralnego (niemoralnego z punktu widzenia naszej kultury) na martwych płodach. Mnie również nie podoba się i przeraża ten cały pomysł jedzenia płodów ale nie można kazać wszystkim dookoła myśleć tak jak nam się podoba.

Cytat:
Mnie np. bardzo interesuje skąd wzięły się takie wierzenia, że zjadanie płodów przedłuża życie i młodość.

Myślę, że tu występuje taki sam tok myślenia jak w niektórych plemionach gdzie myśląc, że zje się serce wroga stanie się odważniejszym, a jedząc mózg, mądrzejszym. Ponieważ płód to prawie dziecko, a dziecko kojarzy się z młodością stąd wiara, że jedząc kogoś tak młodego odmłodzi się własny organizm. Jest to jak dla mnie prymitywne myślenie ale co kraj to obyczaj.

Cytat:
Ja sie już nie odzywam w tej sprawie, bo widze, że nawet swojego poglądu nie można mieć, bo się ktoś czepia.. to jest okropne

Colinka tu nikt nie zabrania wyrażania swego poglądu tyle, że Ty chcesz aby wszyscy myśleli tak jak Ty. Dla mnie jedzenie czy wykonywanie jakichkolwiek działań na płodzie jest nie etyczne ale są kraje dla których jest to coś najnormalniejszego na świecie. Może mi się to nie podobać ale nie mogę kazać innym myśleć tak jak ja bo to też nie jest w porządku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
EIDORIAN

SkÄ…d: *Prawie* z NYC

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 9:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Niech se jedzą te dzieci jak przymierają głodem, to moge zrozumieć, ale nie potrafie zrozumieć matki która nosi te dziecko specjalnie po to żeby je zabić i sprzedać za jakieś zasrane sto dolców.

"Zdaniem naukowców z XVII w. już plemniki i komórki jajowe miały stanowić indywidua mające status ontologiczny osoby ludzkiej." <- Z czego wynika, że aborcja to zabijanie co zdaniem Sławka jest okrucieństwem.

A co do tej zdrowotności to nie był bym taki pewien. Wikipedia podaje, że: "Jedzenie ludzkiego mięsa może być szkodliwie dla zdrowia. Zagrożenie powodują priony, wirusopodobne białka - wywołują one choroby z grupy zakaźnych encefalopatii gąbczastych." A więc jeśli to prawda to chińczycy mają tylko głupie wytłumaczenie.

Ps: Wy chyba mylicie Aborcje z poronieniem. Aborcja to termin oznaczający dokonanie sztucznego przerwania ciąży, A poronienie to samoistne przedwczesne zakończenie ciąży.

slawek15

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 10:00 pm   Odpowiedz z cytatem
W którymś z poprzednich postów napisałem, że moje wypowiedzi dot. tylko zjadania płodów, a nie (ewentualnej) aborcji, bo to osobny temat i nie mniej kontrowersyjny.
Ja osobiście nie akceptuję aborcji i jeśli jakaś matka w Chinach decyduje się na aborcję, by sprzedać płód do zjedzenia to w takim przypadku jest to okrutne, ale jak mówiłem, nie chcę się w aborcję zagłębiać, bo to inna sprawa.
Powrót do góry
EIDORIAN

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 10:24 pm   Odpowiedz z cytatem
"Tutaj jest dziesięć świeżych płodów z aborcji dokonanych dzisiaj" .

No ale przecież ten temat jest właśnie o "Zabijaniu małych (bardzo małych) ludzi, a potem zjadaniu ich" przecież płód nie bierze się z nikąd a kobiety nie poraniają co chwile.

slawek15

Post WysÅ‚any: PiÄ… Sty 11, 2008 11:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Tak, zgadza się, ale dyskutowaliśmy o zjadaniu płodów, celowo pomijając, skąd się je bierze.
Jednakże fakt, że te płody pochodzą z aborcji nie oznacza, że matka dokonała jej na własne życzenie, bo trzeba pamiętać, że w Chinach aborcja w niektórych przypadkach jest narzucona.
Ale nie poruszajmy już problemu aborcji, bo do tego potrzebny byłby nowy temat.
Powrót do góry
EIDORIAN

Post WysÅ‚any: Sob Sty 12, 2008 12:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Tak, zgadza się, ale dyskutowaliśmy o zjadaniu płodów, celowo pomijając, skąd się je bierze.

Pane Chopie ja ciebie nie rozumia. Płód nie bierze sięz du** (no parawie, ale mimo wszystko nie ) może mnie nie zrozumiałeś ale ja nie zamierzałem otwierać tego tematu żeby mówić o "potrawie" tylko o całym tym procederze.

slawek15

Post WysÅ‚any: Sob Sty 12, 2008 1:33 pm   Odpowiedz z cytatem
No widzę, że mnie nie rozumiesz.
Aborcja aborcją. Dokonywana jest w większości krajów świata i jakby nie to jest w tym artykule najbardziej szokujące.
Dyskusja toczyła się wokół zjadania płodów. Bo nie jestem do końca przekonany, czy kobieta, która idzie poddać się zabiegowi aborcji robi to po to, aby mieć płód do zjedzenia. Uważam (a raczej mam nadzieję), że proceder ten odbywa się poza wiedzą kobiet, których to niedoszłe dzieci są zjadane.
Powrót do góry
krzychos7

SkÄ…d: Warszawa

Post WysÅ‚any: Pon Sty 14, 2008 12:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Widzę sławek15 że tylko my potrafimy tu myśleć zimno i bezstronnie.

Więc patrząc na to z boku, między narodowo. Aborcja jest okrutna. Zjadanie płodów jak i dorosłych osób nie jest okrutne może być co najwyżej dla niektórych straszne. Jak sławek15 wspominał najpierw trzeba poznać znaczenie słów a potem ich używać, jakby każdy sobie sam je interpretował tak jak chce to mógłbym mówić o samochodach a ktoś by pomyślał że mówię o robotach (które same chodzą).
Niezależnie od kultury zabijanie jest złe. Nawet w kulturach w których praktykuje się rytualne zabójstwa. W takich kulturach normalne zabójstwo jest też złe. Zaś rytualne też jest okrutne tylko wieżą że czasami okrucieństwo jest konieczne by przebłagać bogów. Zaś jak już pisałem jedzenie ludzkiego mięsa nie jest okrutne może być straszne. Tak samo jak wyrzucanie płodów na śmietnik, zakopywanie ich w ziemi, palenie lub topienie.
Jak pisałem pomyślcie sobie że po śmierci będą was jadły jakieś glizdy.
Co do wierzeń że trzeba człowieka zjeść by żył dobrze po śmierci to tak jak egipcianie mumifikowali właśnie zmarłych by nie gnili i glizdy ich nie wcinały bo to uważali za straszne. Zaś my bez skrupułów wrzucamy kochanego dziadka do dołu zakopujemy go i pozostawiamy na pożarcie. Po prostu cudownie robimy. I tak samo wyrzucić płód do śmietnika też zajebiście przynajmniej nie trzeba go więcej oglądać.

Ludzie zrozumcie że to nie jest nic dziwnego. To że wy tego byście nigdy nie zrobili to ok. Ale nie możecie mówić że Chińczycy są gorsi przez to że tak robią. W europie też są aborcje. Zaś ja osobiście uważam wyrzucenie płodu do śmieci za równie straszne jak zjedzenie jego.
Uważacie że straszne że matka nosi dziecko po to by je zabić. A;e u nas jest tak samo. Nie popieram tego za grosz. Ale jak to feministki mówią to ich sprawa, ich brzuch wiec mogą robić co chcą.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Azja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2