Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

pytania w sprawie rekrutacji i studiow..

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pli

Post Wysłany: Pon Gru 31, 2007 10:33 am   Odpowiedz z cytatem
ktorych mam nadzieje, ze dotad nie bylo (staralem sie przeczytac caly dzial ")

Nie spytam o progi, bo zdaje sobie sprawe z tego, ze sa koszmarnie duze, spytam o cos innego :)

Wpis jest troche przydlugi, wiec nie macie zdrowia tego czytac albo cos;) to przejdzcie z laski swojej od razu do pkt. 2, gdyz na uzyskaniu tej odpowiedzi mi najbardziej zalezy

1. Pytanie w sprawie UW: o so hosi jakby z wieczorowa japonistyka? ;p po ludzku ( ):jaka jest roznica miedzy studiami dziennymi i wieczorowymi - czy jest tak, jak to czesto bywa na medycynie i prawie, ze po prostu zaoczni placa, ale tez zwykle chodza na zajecia z dziennymi? Jesli nie, to czy mozecie opisac, jak to wlasciwie wyglada? Na stronie UW jest napisane o godzinach zajec wieczorowych - 15-20.. ale czy nie pokrywaja sie one z dziennymi? (te opowiesci o chamsko rozrzuconych okienkach w trakcie calego dnia.. to akurat nie od japonisty slyszalem)..Zapewne po wieczorowych umie sie mniej, niz po dziennych..? Da sie ew. jakos przepisac na dzienne (po pierwszym roku, czy cos takiego..)?

2. Pytanie w sprawie wszystkich 3 uczelni: Orientujecie sie moze, jak wygladaja szanse na ( w przypadku nie dostania sie na zadna z japonistyk) taki plan: zaczynam studia na pierwszym roku, a pozniej.. no wlasnie, czy to poprzez rozmowe z rektorem, czy moze dzieki swistkowi ktory mi sie w miedzyczasie uda zdobyc (JLTT czy jakos tak), czy po prostu egzaminowi z japonskiego.. da rade zmienic kierunek studiow na japonistyke? (obojetnie, czy rok I, czy II)... swego czasu, dawno dawno temu, jak jeszcze strona japonistyki UW nie wygladala tak, jak wyglada, (i byla pod adresem www.orient.uw.edu.pl/~japonistyka) byl tam taki zapis wlasnie - ze kazdy student UW moze sie przepisac, byleby zdal egzamin z jezyka potwierdzajacy iz jego umiejetnosci sa nie gorsze od absolwentow I roku.. or something like that.
Przedstawie na ile zdolalem sie dowiedziec w tej kwestii od strony prawnej:
http://www.uw.edu.pl/stro...42_zal.pdf - paragraf 10 pkt. 1 - mozliwosc zmiany kierunku studiow 'w uzasadnionych przypadkach, po uzyskaniu zgody obydwu dziekanow' -- czyli nic nie wiadomo, poza potencjalna mozliwoscia takiej zmiany
http://www.uj.edu.pl/dydaktyka/dydaktyka.php?id=35 - par. 26:
"Po zaliczeniu pierwszego roku studiów I stopnia, II stopnia lub jednolitych studiów magisterskich, student ma prawo zmienić kierunek lub specjalność studiów za zgodą właściwych kierowników podstawowych jednostek organizacyjnych." --jak wyzej
http://amu.edu.pl/index.php?linkid=2301&moz=1 - teoretycznie tu sprawa wyglada najlepiej, par. 17 pkt.1:
# Student Uniwersytetu po zaliczeniu I roku studiów pierwszego stopnia lub jednolitych studiów magisterskich może za zgodą dziekana zmienić kierunek studiów; jeśli decyzja o zmianie kierunku studiów wiąże się z przejściem na inny wydział Uniwersytetu, do podjęcia jej konieczna jest zgoda dziekana wydziału przyjmującego; -- 'wystarczy' sie dostac na cos na wydz. neofilologii, a pozniej sie przepisac..

szukalem w tej sprawie informacji na wydzialach filologii, ale:
http://www.filg.uj.edu.pl/ifo/japonistyka/ tu mnie odsylaja do podanego przeze mnie wyzej linku
http://orient.amu.edu.pl/site/studia.html brak wzmianki o regulaminie (albo jestem slepy :<)
http://www.orient.uw.edu....dencid.php - rowniez odeslanie do centralnego regulaminu

Znacie jakies konkrety w tej sprawie moze? " Albo moze macie pomysl na to, jak je uzyskac? Czy w razie nie uzyskania informacji na forum dobrym pomyslem bylby np. mail/telefon do sekretariatow japonistyk, czy cos takiego..?

3. Pytanie w sprawie ewentualnych przenosin z jednej japonistyki na druga: czy to mozliwe w przypadku UJ i UAM? Na UW zdaje sie, ze nie mozna dojsc (http://www.rekrutacja.uw.edu.pl/irk/rekrutacja2008/przeniesienia.pdf), co najwyzej odejsc (chyba, ze inne uczelnie tez nie przyjmuja )

4. Pytanie czesciowo zwiazane z pkt 4: AFAIK to na kazdych studiach jest troche przedmiotow obieralnych.. i teraz pytanie, czy spotkaliscie sie z takim czyms, ze ktos spoza japonistyki studiuje czesc rzeczy razem z przyszlymi japonistami? a jesli nie, to czy choc w teorii jest to mozliwe?

5. Ostatnie, bonusowe pytanie - raczej z ciekawosci Orientujecie sie moze, jak wyglada Polska w porownaniu z innymi krajami Europy (i USA), jesli o japonistyki chodzi? Bylibyscie w stanie podac nazwy najlepszych(no albo po prostu dobrych ) osrodkow japonistycznych z tychze regionow?

6. Czy warto w ogole skladac papiery na ta ewentualna japonistyke UMK? Macie moze jakies wiadomosci nt. ew. kadry? Zeby nie byla to taka 'japonistyka' jak w jednej szkole SM.. z miasta nie pamietam jakiego..

Z GORY DZIEKI ZA ODPOWIEDZ!

A korzystajac z okazji zycze wszystkim udanej imprezy wieczorem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sergioosh

Post Wysłany: Pon Gru 31, 2007 1:35 pm   Odpowiedz z cytatem
2. Możesz tak zrobić, ale nie dokładnie tak jak to ujęłaś. Teraz przy rekrutacji obowiązywać może tylko konkurs świadectw maturalnych. Możesz więc po prostu poprawić wynik z matury i basta. Wbrew pozorom jest to do zrobienia, w końcu matura teraz jest dość schematyczna.
3. To raczej indywidualna sprawa
4. Podejrzewam, że możesz chodzić jako wolny słuchacz na wykłady, ale to już zależy od prowadzącego i miejsca w sali. Tak bynajmniej jest u mnie na studiach, ale japonistyka to nie jest, więc może lepiej by ktoś z owego kierunku się wypowiedział...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
slawek15

Post Wysłany: Pon Gru 31, 2007 1:50 pm   Odpowiedz z cytatem
Ad 2.
Nie wiem, jak jest na UW, ale na japonistyce w Poznaniu jest możliwość przeniesienia się z innego kierunku. Były nawet takie przypadki (nawet teraz na roku jest ze mną jeden taki przypadek :) ale zazwyczaj były to osoby, które studiowały etnolingwistykę na wydziale językoznawstwa i uczyły się japońskiego, wyjechały do Japonii go podszkolić przez jakiś dłuższy czas, zdały JLTP co najmniej na 2kyuu i przedarły się przez morze biurokracji.
Ale pamiętać trzeba, że na takie przeniesienie muszą się zgodzić władze Instytutu Orientalistycznego (w przypadku UAM), a z tym może być różnie, bo oni mogą cię po prostu nie chcieć.
Reszty nie przeczytałem, więc na razie nie odpowiem :)
Powrót do góry
pli

Post Wysłany: Sob Sty 05, 2008 6:24 pm   Odpowiedz z cytatem
sergioosh:
"tak jak to ujęłaś" >> no raczej tak jak to ujalem ..;p

slawek15:
Hmmm, no to nadzieja jakas jest, choc ofc najlepiej dostac sie od razu, zwyczajna droga.. a moge jeszcze spytac, co to znaczy dluzszy czas? Na przyklad 2 miesiace, czy raczej 12 miesiecy..?

a co to znaczy "ujalać"? Na tym forum używamy polskich znaków, ale dzięki za poprawienie mnie.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Sob Sty 05, 2008 6:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Raczej 12 miesięcy
Powrót do góry
Tsukune

Post Wysłany: Sro Cze 11, 2008 9:01 pm   Odpowiedz z cytatem
Chciałem zapytać czy dysleksja może mieć jakiś wpływ na rekrutację?

Tz.
Będę pisał w przyszłym roku nową maturę i planuję pisać rozszerzony angielski i polski(w sumie oczywiste XD).
Kiedyś miałem robione badania na dysleksję i okazało się że coś tam mam. Teraz mama chce bym ponownie zrobił badania i wyrobił sobie opinie do matury (dłuższe pisanie, ort. w polskim itp.), chociaż osobiście uważam że już wyleczyłem ją i nie mam z tym problemu.
Dlatego teraz pytam, czy jeżeli pisałbym maturę z opinią o dysleksji (to jest później zaznaczone na maturze itd.) to czy mogłoby to mieć wpływ na rekrutację? Nie chodzi mi o to jak powinno być według "zasad" ale o to jak jest w rzeczywistości.

Jeżeli ktoś coś o tym wie, byłbym wdzięczny za informację.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Sro Cze 11, 2008 9:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Teraz mama chce bym ponownie zrobił badania i wyrobił sobie opinie do matury (dłuższe pisanie, ort. w polskim itp.), chociaż osobiście uważam że już wyleczyłem ją i nie mam z tym problemu.

Prawdziwej dysleksji nie da się wyleczyć. Można z biegiem czasu złagodzić ją poprzez ćwiczenie pisania, ale raczej już nigdy się jej nie pozbędziesz.
Nie wydaje mi się by dysleksja miała wpływ na rekrutację bo w japońskim, jak zapewne zauważyłeś, jest zupełnie inny system zapisu . Nie masz możliwość popełniania błędów ortograficznych oraz przestawny szyk liter (jeśli na tym polega Twój problem) nie powinien Ci tak bardzo doskwierać. Sama mam dysleksje (często przy pisaniu alfabetem łacińskim ustawiam litery w dowolnej kolejności) i ani nie dokucza mi jakoś bardzo przy pisaniu, ani w czasie czytania ( tak jak ma to miejsce przy czytaniu tekstów polskich lub po angielsku).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1