| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Hajapończyk

|
Wysłany: Wto Gru 11, 2007 8:44 pm |
|
|
|
| Jak to możliwe, że na japonistyke UJ tak ciężko się dostać (piszecie że trzeba mieć 80-90% z rozszerzonych matur) a na USOSIE jest lista studentów japonistyki z której wynika, że wszystkich ich jest 23 (a rekrutacja na rok jest 15 a nawet 20) ???? |
|
| Powrót do góry |
|
|
sqpek

|
Wysłany: Wto Gru 11, 2007 10:56 pm |
|
|
|
| cuda niewidy! |
|
| Powrót do góry |
|
|
Rynn

|
Wysłany: Wto Gru 11, 2007 11:06 pm |
|
|
|
Bo część osób to karły, więc się mieści więcej ;O
A tak serio - przyjmowali 20 osób, ale kilku osobom udało się wybłagać u rektora japonistykę jako drugi kierunek, już poza rekrutacją. Pewnie wyniki z matury też tu miały coś do gadania, bo ja wiem. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hajapończyk

|
Wysłany: Nie Gru 16, 2007 11:45 pm |
|
|
|
| A jest może ktoś z ujotowskiej japonistyki kto mógłby wytłumaczyć tą dziwną sytuację? Czy fakt że na magisterskich II-stopnia jest ponad 50 osób a na normalnych magisterskich nieco ponad 20 ma coś z tym wspólnego? I czy to oznacza jakieś ewentualne ułatwienia w przyszłej rekrutacji?? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Hajapończyk

|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 1:24 pm |
|
|
|
Sory pomyłka: na dziennych magisterskich jest 23 osoby, na stacjonarnych I stopnia 54, a na II stopnia 6 osób.
Zastanawiam się czy fakt, że jest tak mało ludzi na dziennych magisterskich wpłynie jakoś na ułatwienia w tegorocznej rekrutacji?? Bo jak zobaczyłem te liczby po raz pierwszy to pomyślałem że na japonistyke brakuje chętnych... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Hary

|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 10:20 pm |
|
|
|
| 54 to malo? to 2,5 raza wiecej niz w Poznaniu! |
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
himonoonna

|
Wysłany: Sro Sty 16, 2008 3:37 pm |
|
|
|
| Hajapończyk napisał: |
Sory pomyłka: na dziennych magisterskich jest 23 osoby, na stacjonarnych I stopnia 54, a na II stopnia 6 osób.
Zastanawiam się czy fakt, że jest tak mało ludzi na dziennych magisterskich wpłynie jakoś na ułatwienia w tegorocznej rekrutacji?? Bo jak zobaczyłem te liczby po raz pierwszy to pomyślałem że na japonistyke brakuje chętnych... |
| Hary napisał: |
| 54 to malo? to 2,5 raza wiecej niz w Poznaniu! |
Nikt nie powiedział, że to na jednym roku.
54 osoby są łącznie na wszystkich latach studiów stacjonarnych I stopnia, na II tpnia jest nas: tak, DOKŁDANIE, tłum 6 osób, a na na dziennych magisterskich jest 23 osoby, ale ja tam widzę 10, może 12... aż się zastanawiam, czy to się nie liczy razem z tymi co sa na urlopach dziekanskich (np na stypndium w Japonii), bo na uczelni ich jakoś nie widać >_< wśród tych 54 to chyba też są jacyś z urlopami, czy coś, bo jakoś mi się to podejrzanie wielką liczba wydaje. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kazeko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sqpek

|
Wysłany: Pon Maj 19, 2008 8:25 pm |
|
|
|
| Ja jestem na tyle zmienny że wyglądam jak co najmniej trzy osoby |
|
| Powrót do góry |
|
|
Mamaisuko

|
Wysłany: Pią Lip 11, 2008 10:16 pm |
|
|
|
| Dlaczego na UJ...? Ponieważ UJ to paskudna uczelnia, wiem to z doświadczenia... Nie wszystkie kierunki niedomagają ale moja historia była na kiepskim poziomi, słyszałem żę to samo dotyczy japonistyi. Za to rozmawiałem kiedyś z dziewczyną z japonistyki UAM-owej i bardzo zachwalała tę uczelnię i o UJ też się nasłuchała nieprzyjemnych rzeczy. .. UJ jest przereklamowany i już ;p |
|
| Powrót do góry |
|
|
sqpek

|
Wysłany: Pią Lip 11, 2008 10:39 pm |
|
|
|
| a co powiedział Ci tata marcina palancie? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sob Lip 12, 2008 9:59 am |
|
|
|
| Na każdej japonistyce znajdą się pracowici, zdolni i idioci i głównie od samych studentów zależy z jakim poziomem japońskiego opuszczą uczelnię. Takie gadanie w stylu, która szkoła bardziej ssie jest bez sensu. Najlepiej po prostu robić swoje i olać opinie innych. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Sob Lip 12, 2008 12:57 pm |
|
|
|
To prawda, ale opinie o szkołach są nie tylko czerpane z trzeciej ręki, ale też na podstawie programu studiów, a w tym przypadku UAM bije UJ na głowę (jeśli chodzi o japonistykę).
Wiadomo, że sprawa może różnie wyglądać porównując indywidualnych studentów, bo jak napisała Niltinco, studenci są różni i różne mają podejście  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sob Lip 12, 2008 3:19 pm |
|
|
|
To prawda, że na UAMie jest więcej zajęć z japońskiego niż na UJ, ale UJ o wiele wcześniej przeszedł na system 3+2, który redukuje ilość godzin poświęconych na japoński. O ile na UAMie na razie wykładowcy wystarali się o zachowanie ilości zajęć o tyle nie wiadomo jak to będzie wyglądać za parę lat i czy, tak jak wszędzie po wprowadzeniu systemu 3+2, zajęć nie będzie mniej. W czasach gdy zarówno na UJ, UAMie i UW był system 5 - letni godzin z japońskiego rocznie było tyle samo, a różnice dotyczyły wyłącznie zajęć związanych z kulturą japońską oraz tych zupełnie dodatkowych. Oczywiście wiele też zależy od sposobu prowadzenia zajęć, ale chyba nigdzie studenci nie są w 100% zadowoleni .
Tak czy siak obecnie bez wyjazdu na stypendium do Japonii ani przeciętny student z UJ, ani z UAMu nie będzie dobrym japonistą bo do tego potrzeba obycia z językiem. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kasieq

|
Wysłany: Sob Lip 12, 2008 4:16 pm |
|
|
|
| A gdzie się trudniej dostać? Do Warszawy czy do Krakowa? Bo na UJ na japonistykę się dostałam <dumna z siebie jak niewiemco> Ale bardziej zależy mi na Warszawie. Nie orientujecie się może gdzie jest więcej chętnych? |
|
| Powrót do góry |
|
|