| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
jotka

|
Wysłany: Nie Lip 19, 2009 1:48 pm |
|
|
|
| Tak, jeśli chodzi o stypendia to UAM>UW>inne, tak to zawsze biegło :) Myślę, że nie ma nic złego w obczajaniu gruntów i w momencie dostania się na świeżo otwartą japonistykę oraz japonistykę, która ma już swoje korzenie i tradycje wybrać tą z renomą. Nie ze względu na stereotypy, a dbanie o własną przyszłość i interesy, natomiast jak wspomniała Niltinco to jasne, że każdy jak zechce nauczy się wszędzie - pytanie na ile i czy tego chce, to od niego zależy :) Lecz chyba nic dziwnego w tym, że ludzie chcieliby uczyć się tam gdzie mają do tego odpowiednie warunki (czy też kadrę?), dlatego badają sobie środowiska uczelniane japonistyk polskich. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Nie Lip 19, 2009 2:35 pm |
|
|
|
Jasne, że nie ma nic złego w badaniu gruntu, ale po cholerę powtarzać jakieś zasłyszane info. od osoby, która nie studiuje na danym uniwerku?
Dobra kadra to jedno, a chęć do nauki to drugie. Nawet najlepsza kadra z lenia i idioty nie zrobi geniusza. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hako

|
Wysłany: Nie Paź 11, 2009 3:25 pm |
|
|
|
| Mamaisuko napisał: |
| moja historia była na kiepskim poziomi, słyszałem żę to samo dotyczy japonistyi. |
To bzdura. UJ oczywiście jest przereklamowaną uczelnią, betonem i źródłem idiotyzmów, ale mówienie, że japonistyka UJ jest na kiepskim poziomie to trochę przesada. Nie jest co prawda doskonała, ale w obecnym roku akademickim zrobili parę ciekawych zmian programowych, które usprawniły naukę. I to bardzo. Przede wszystkim więcej praktycznych, ludzie skupiają się na języku.
Na ujotowej jest czasem więcej osób niż miejsc, ponieważ - tak jak ktoś powiedział - część osób dostaje się dzięki zgodom na podjęcie drugiego kierunku studiów. Każdy student UJ ma taką możliwość. I nie wszyscy się w ten sposób dostają, to nie jest widzi mi się. Jeżeli ktoś był np. na kulturoznawstwie dalekowschodnim i miał kontakt z tematem, to ma większe szanse etc. _________________ この政界はちょっと有りもしなそうです。
|
|
| Powrót do góry |
|
|