Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonistyka UJ

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotka

Post Wysłany: Nie Lip 19, 2009 1:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Tak, jeśli chodzi o stypendia to UAM>UW>inne, tak to zawsze biegło :) Myślę, że nie ma nic złego w obczajaniu gruntów i w momencie dostania się na świeżo otwartą japonistykę oraz japonistykę, która ma już swoje korzenie i tradycje wybrać tą z renomą. Nie ze względu na stereotypy, a dbanie o własną przyszłość i interesy, natomiast jak wspomniała Niltinco to jasne, że każdy jak zechce nauczy się wszędzie - pytanie na ile i czy tego chce, to od niego zależy :) Lecz chyba nic dziwnego w tym, że ludzie chcieliby uczyć się tam gdzie mają do tego odpowiednie warunki (czy też kadrę?), dlatego badają sobie środowiska uczelniane japonistyk polskich.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Nie Lip 19, 2009 2:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Jasne, że nie ma nic złego w badaniu gruntu, ale po cholerę powtarzać jakieś zasłyszane info. od osoby, która nie studiuje na danym uniwerku?
Dobra kadra to jedno, a chęć do nauki to drugie. Nawet najlepsza kadra z lenia i idioty nie zrobi geniusza.

Hako

Post Wysłany: Nie Paź 11, 2009 3:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Mamaisuko napisał:
moja historia była na kiepskim poziomi, słyszałem żę to samo dotyczy japonistyi.

To bzdura. UJ oczywiście jest przereklamowaną uczelnią, betonem i źródłem idiotyzmów, ale mówienie, że japonistyka UJ jest na kiepskim poziomie to trochę przesada. Nie jest co prawda doskonała, ale w obecnym roku akademickim zrobili parę ciekawych zmian programowych, które usprawniły naukę. I to bardzo. Przede wszystkim więcej praktycznych, ludzie skupiają się na języku.

Na ujotowej jest czasem więcej osób niż miejsc, ponieważ - tak jak ktoś powiedział - część osób dostaje się dzięki zgodom na podjęcie drugiego kierunku studiów. Każdy student UJ ma taką możliwość. I nie wszyscy się w ten sposób dostają, to nie jest widzi mi się. Jeżeli ktoś był np. na kulturoznawstwie dalekowschodnim i miał kontakt z tematem, to ma większe szanse etc.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4