Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonistyka UJ

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
L-Voss

Post Wysłany: Wto Cze 30, 2009 3:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Kazeko napisał:
Hahaha. To czy jesteś dobrym japonistą czy złym zależy głównie od Ciebie.
Znam paru japonistów po UJ którym nic nie można zarzucić. Kwestia tego, żeby nie zdawać się na uczelnie tylko robić też coś samemu.

W kwestii samodzielnej pracy o siebie się nie lękam, bardziej w kwestii dostępu do materiałów do samodzielnej pracy... jak z tym sprawa wygląda na UJ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kazeko

Post Wysłany: Wto Cze 30, 2009 5:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Japonistyka na UJ to normalny kierunek. Ma bibliotekę w której są tony słowników/podręczników/literatury.. no chyba, że oczekujesz, żeby sprowadzano Ci na bieżąco bestsellery z Japonii.. wtedy faktycznie możesz być zawiedziony..
Zresztą skoro tak Cię UJ przeraża, to może lepiej tam nie idź tylko popraw maturę i startuj za rok na UAM?
Powrót do góry
L-Voss

Post Wysłany: Wto Cze 30, 2009 6:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Kazeko napisał:
Japonistyka na UJ to normalny kierunek. Ma bibliotekę w której są tony słowników/podręczników/literatury.. no chyba, że oczekujesz, żeby sprowadzano Ci na bieżąco bestsellery z Japonii.. wtedy faktycznie możesz być zawiedziony..
Zresztą skoro tak Cię UJ przeraża, to może lepiej tam nie idź tylko popraw maturę i startuj za rok na UAM?

Nie chcę tracić roku z nie do końca mojej winy. :-P

"Tony literatury i podręczników" najzupełniej mi wystarczą, dzięki za informację xD
Powrót do góry
Keii

Post Wysłany: Wto Cze 30, 2009 8:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Mam pytanie, czy na UJ jest rzeczywiście tak tragicznie, jak mówicie i czy z tej uczelni nie wyjdzie żaden dobry japonista? :|

To ktoś dalej rozpuszcza te bezpodstawne informacje? Nie zauważyłem.

L-Voss

Post Wysłany: Wto Cze 30, 2009 9:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Keii napisał:
Cytat:
Mam pytanie, czy na UJ jest rzeczywiście tak tragicznie, jak mówicie i czy z tej uczelni nie wyjdzie żaden dobry japonista? :|

To ktoś dalej rozpuszcza te bezpodstawne informacje? Nie zauważyłem.

Sugerowałem się tym tematem, tak właściwie ' Przepraszam, jeśli uraziłem, bardzo chętnie przekonam się, że jest inaczej. ^_~
Powrót do góry
Keii

Post Wysłany: Wto Cze 30, 2009 11:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Sugerowałeś się jednym postem, gdzie ktośtam z trzeciej ręki mówi, że słyszał, że jest źle? Heh.

L-Voss

Post Wysłany: Sro Lip 01, 2009 11:51 am   Odpowiedz z cytatem
Keii napisał:
Sugerowałeś się jednym postem, gdzie ktośtam z trzeciej ręki mówi, że słyszał, że jest źle? Heh.

Sugerowałem się m.in. paroma postami Niltinco, że różnice między uczelniami są na niekorzyść UJ... ' Być może sobie wyolbrzymiłem to, co rzeczywiście było przekazane w tych postach. :-P
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Lip 01, 2009 4:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Z tego co kojarzę to pisałam nie raz, że na każdej japonistyce jest tyle samo godzin nauki języka, na każdej są słabi i dobrzy studenci i na każdej jak człowiek będzie chciał to da radę wyciągnąć dobry poziom.

L-Voss

Post Wysłany: Sro Lip 01, 2009 5:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Nieważne. ' Być może coś mi się pomyliło, albo dostałem paranoi z przewrażliwienia. Przepraszam wszystkich urażonych, raczcie też wybaczyć zawracanie gitary. '
Powrót do góry
Keii

Post Wysłany: Pią Lip 17, 2009 11:20 am   Odpowiedz z cytatem
Prosiłbym o nietraktowanie poniższej wiadomości jak spamu.

Jako, że rekrutacja (a przynajmniej pierwsza jej tura) już się zakończyła, chciałbym zaprosić wszystkich studentów pierwszego roku UJ na nasze forum. Informacji najlepiej szukać u źródła, a mimo, że rzadko pojawiają się tam nowe posty, w starszych wypowiedziach znaleźć można wiele odpowiedzi na trapiące Was pytania :)

sqpek

Post Wysłany: Pią Lip 17, 2009 8:45 pm   Odpowiedz z cytatem
tłumy jak zawsze.

Nie idźcie do Krakowa, tam same głupeloki kończą przecież, w końcu tam jest taka magiczna mgła i każdy zdolny człowiek który tam idzie kończy jak ostatni kretyn.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Sob Lip 18, 2009 11:54 am   Odpowiedz z cytatem
Sqpek daj na luz. Co osiągniesz to twoje i nie przejmuj się opiniami innych. Szkoda na to czasu i nerwów .

L-Voss

Post Wysłany: Sob Lip 18, 2009 1:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Sqpek daj na luz. Co osiągniesz to twoje i nie przejmuj się opiniami innych. Szkoda na to czasu i nerwów .

Chciałbym zaznaczyć, że to nie była moja opinia, tylko po prostu pytanie. Być może niepotrzebnie przesadziłem w przytaczaniu pogłosek, za co jeszcze raz przepraszam. Więcej naprawdę nie mogę. '
Powrót do góry
shambler

Post Wysłany: Sob Lip 18, 2009 3:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Dziwne bo w tegorocznym rankingu na NAJLEPSZĄ UCZELNIĘ wygrał właśnie Uniwersytet Jagielloński =) nie że sugeruję się rankingami, ale jednak chyba coś o tym świadczy ...
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Sob Lip 18, 2009 5:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Uczelnia ogólnie może być najlepsza, ale poszczególne kierunki już niekoniecznie.
Ale jeśli ktoś dostał się tam, gdzie chciał, to teraz wypada chyba tylko życzyć, by wyciągnął z tych studiów najwięcej, jak się da, czy to na UAM, UW, UJ czy na UMK.

shambler

Post Wysłany: Sob Lip 18, 2009 7:20 pm   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:
Uczelnia ogólnie może być najlepsza, ale poszczególne kierunki już niekoniecznie.
Ale jeśli ktoś dostał się tam, gdzie chciał, to teraz wypada chyba tylko życzyć, by wyciągnął z tych studiów najwięcej, jak się da, czy to na UAM, UW, UJ czy na UMK.

I napisał bym amen, ale nie będę spamowac ]]]
Powrót do góry
L-Voss

Post Wysłany: Sob Lip 18, 2009 7:23 pm   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:

O tym właśnie mówiły pogłoski, które słyszałem. ' Zdaję sobie sprawę, że UJ jest najlepszy w rankingach, ale opinie były o samej japonistyce.

Tak czy siak, chyba nie powinienem wierzyć plotkom, sam się przekonam, jak będzie i jestem dobrej myśli. :-)
Powrót do góry
sqpek

Post Wysłany: Nie Lip 19, 2009 12:24 pm   Odpowiedz z cytatem
luz blus
Powrót do góry
jotka

Post Wysłany: Nie Lip 19, 2009 12:46 pm   Odpowiedz z cytatem
Niestety większość opinii które czytałam o UJotowskiej japonistyce nie była zbyt przychylna (albo kurcze ciągle trafiam na niesprawiedliwie tak nietrafne ;o), argumentując to można się podeprzeć chociażby frekwencją stypendialną tamtejszych japonistów, aczkolwiek mogę się mylić.

A z tego co wiem od tego roku ma być zupełnie nowy program na tejże japonistyce i jestem pełna optymizmu :)
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Nie Lip 19, 2009 1:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Zwykle negatywna opinia o UJotowskiej japce wychodzi od studentów z innych japonistyk (ok. jedna absolwentka UJ odradzała mi tamtejszą japonistykę, ale jej głównie przeszkadzał na studiach brak zajęć z Majewiczem ). Zresztą nie raz czytałam opinie najeżdżających na siebie studentów z różnych japek (chyba największa "batalia" była między UAMem i UW, ale teraz już chyba aż tak zaciekłej rywalizacji nie ma ).
Wydaje mi się, że najwięcej ludzi wyjeżdżających na stypendia do Japonii jest z UAMu, ale nie wiem jak się ma ilość zdających egzamin stypendialny do ilości podchodzących do tego egzaminu.
Ja nadal twierdzę, że na każdej japonistyce są zdolni, mniej zdolni, pracowici i leniwi i to głównie od studenta zależy z jaką wiedzą opuści mury uczelni. Tak więc skończcie tę licytację, która japonistyka jest lepsza bo to do niczego nie prowadzi.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4