| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
kuroneko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Lina-chan

|
Wysłany: Sob Cze 21, 2008 10:57 am |
|
|
|
oczywiście, że donikąd ... tak jak samo pozbawienie wolności to nie resocjalizacja... więzienie jest placówką resocjalizującą, ale tylko z nazwy. Tak naprawdę to również droga donikąd, tyle, że po to mamy system regresywny system więziennictwa, aby można było mówić o resocjalizacji. No i nie zapominajmy o terapii prowadzonych w więzieniach.
Trochę to odbiega od tematu kary śmierci, ale pozostajemy na tym samym gruncie.
osobiście jestem humanistką, jestem więc przeciwko zabijaniu ludzi, w tym również zabijania pseudo usprawiedliwionego, bo czym można usprawiedliwić zabicie drugiego człowieka? _________________ Kussezareba nobilu
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Mei

|
Wysłany: Nie Cze 22, 2008 7:57 am |
|
|
|
| Lina-chan napisał: |
osobiście jestem humanistką, jestem więc przeciwko zabijaniu ludzi, w tym również zabijania pseudo usprawiedliwionego, bo czym można usprawiedliwić zabicie drugiego człowieka? |
w sumie nic, ale tak jak to powiedziała kuroneko w sumie sama nie wiem czy jestem za karą śmierci. jeżeli człowiek dopuścił się najgorszego to też,jak to ktoś powiedział nie zasługuje na to by nazywać go 'człowiekiem'.
bo po prostu jest potworem. _________________ Koniec świata był cały przepełniony.. smutkiem.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
Wysłany: Nie Cze 22, 2008 2:35 pm |
|
|
|
Ech. Więc ja to mam różne wahania. Według mnie powód finansowy (po co mamy go utrzymywać) w stosunku do życia ludzkiego jest nie na miejscu. Po drugie słaba to kara śmierć, może i bardziej przeraża od dożywocia ale na pewno niczego nie uczy. Hymm tortury, całkiem dobry sposób, naprawdę może przerazić tych co chcieli by popełnić zbrodnie jak i ukarać tych co już ją popełnili. Jednakże trzeba się liczyć że ktoś ma być niesprawiedliwie skazany to było by straszne.
W dodatku trzeba spojrzeć na katów, oni też by zabijali i torturowali, nie byli by lepsi od tych których każą.
Uważam iż dożywocie jest najlepszym rozwiązaniem, może i trzeba ich utrzymywać jest to pewien kłopot ale zachowując prawa człowieka mamy czyste sumienie, to dożywocie to tylko taka poczekalnia i odizolowanie by nie mógł znów kogoś skrzywdzić, zaś kara (lub jej bark) nastąpi po śmierci, jeśli naprawdę na nią zasłużył. Zaś nawet jeśli tam nic nie ma to po prostu my będziemy czyści. Nie możemy się do nich zniżać.
| sergioosh napisał: |
| Tu się uśmiałem. Jeśli chodzi ci o katolickiego Boga, to po pierwsze on nie zabija, a po drugie nie wszyscy są katolikami, więc nie wszyscy mają tego typu podejście. |
ja też bym mógł powiedzieć iż się uśmiałem. Ale tak naprawdę to smutne iż tyle ludzi zabiera zdanie w temacie którego tak naprawdę prawie nie znają. Jest wielu przeciwników i zwolenników kościoła, ale mało kto wie o co się tak naprawdę kłóci.
Na wstępie powiem iż jestem katolikiem, jednakże przyjmuję tą religie taką jaką jest, tak samo jak każdą inną bym przyjął gdybym żył w innej sytuacji. Bo nie chodzi o to jak się wierzy tylko czy się wierzy.
Zaś co do tego Boga co nie zabija. To że tak małym dzieciom się mówi nie znaczy że tak jest, po prostu nie chce się ich straszyć. Zaś Bóg jest miłością i miłosierdziem, ale nie znaczy to że nie zabija. Biblia podaje nie jeden przykład gdy Bóg zabija i to nie raz okrutnie, nawet gdy człowiek widzi iż to złe.
Takimi przykładami są Sodoma i Gomora oraz wielki potop. W pieszym wypadku Bóg okrutnie zabija zgorszonych mieszkańców dwóch miast, mimo iż Lot uważał to za nie słuszne. Podobnie w wielkim potopi Noe uważał iż Bóg nie powinien tego robić a jednak zabił prawie całą ludzkość.
No ale to nie temat o religii  _________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|