| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
mosad

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 4:19 pm |
|
|
|
NDS + jakiś flash + karta microsd za mniej niż 428 zł (tyle kosztuje ten Casio w przeliczeniu)? To ciekawe, trzeba mieć chyba baaardzo duże szczęście, żeby trafić na taką okazję...
Dodatkowo, mimo, że sam korzystam z Kanji Sono Mama regularnie na zajęciach i w domu, to obawiam się, że posiada mniejszy zasób słów i znaków, niż taki elektroniczny słownik...
Gier (nie wiem, czy to dobre słowo tutaj, ale co tam), pomagających ćwiczyć kanji jest więcej - polecam lekturę tego bloga. Osobiście bardzo chwalę sobie なぞっておぼえる大人の漢字練習 i Kanken DS 2._________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|
mosad

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 4:32 pm |
|
|
|
| Keii napisał: |
NDS + jakiś flash + karta microsd za mniej niż 428 zł (tyle kosztuje ten Casio w przeliczeniu)? To ciekawe, trzeba mieć chyba baaardzo duże szczęście, żeby trafić na taką okazję...
Dodatkowo, mimo, że sam korzystam z Kanji Sono Mama regularnie na zajęciach i w domu, to obawiam się, że posiada mniejszy zasób słów i znaków, niż taki elektroniczny słownik...
Gier (nie wiem, czy to dobre słowo tutaj, ale co tam), pomagających ćwiczyć kanji jest więcej - polecam lekturę tego bloga. Osobiście bardzo chwalę sobie なぞっておぼえる大人の漢字練習 i Kanken DS 2. |
Dobra już nie wymądrzaj się tak... nie chciało mi sie przeliczać : )
Będę bronił "Kanji Sono Mama..." bo jest naprawdę dobry, a co do zasobu słów to mi wystarcza... ale ty pewnie tłumaczysz teksty naukowe ;p_________________
| Cytat: |
| "Being deeply loved by someone gives you strength, while loving someone deeply gives you courage" - Lao Tzu |
www.macross.wordpress.com |
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 4:36 pm |
|
|
|
Straszliwe wymądrzanie - wejście na waluty.onet.pl chociażby nie jest takie trudne, a warto nie podawać ludziom błędnych informacji - za nowego DSa Lite w Saturnie (aktualnie chyba tam jest najtaniej) + ez iv/v + kartę SD trzeba zapłacić ponad 700 zł, więc niezbyt jest to "o wiele mniej". Oczywiście zawsze zostaje zwykły DS na allegro, ale i tak :}
Na razie nic nie tłumaczę na poważnie, bo jestem dopiero na drugim roku, ale już raz mi się zdarzyło, że nie było słowa, którego szukałem. Zresztą, nie mam zamiaru najeżdżać na coś, co kupują ludzie ode mnie z roku zamiast słownika, po prostu stwierdzam, że patrząc na to obiektywnie, osobny słownik pewnie jest lepszy. A że grać na nim nie można, to inna sprawa._________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|
mosad

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 4:40 pm |
|
|
|
| a warto nie podawać ludziom błędnych informacji - za nowego DSa Lite w Saturnie (aktualnie chyba tam jest najtaniej) + ez iv/v + kartę SD trzeba zapłacić ponad 700 zł, więc niezbyt jest to "o wiele mniej". |
Wybacz, ale jako istota ludzka, popełniam błędy : )
Wracając do tematu słownika... Miałem swego czasu elektroniczny Sharp'a i muszę powiedzieć że tam też nie wszystko było... więc nie możesz założyć że słownik "stand-alone" na pewno jest lepszy, bo w słownikach różnice się zdarzają ; )_________________
| "Being deeply loved by someone gives you strength, while loving someone deeply gives you courage" - Lao Tzu |
|
| Powrót do góry |
|
|
ルツヤン

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 5:02 pm |
|
|
|
Nie twierdzę, że wszystkie słowniki stand-alone są lepsze, ale zakładam, że mówimy o tym podlinkowanym modelu.
Właśnie udało mi się znaleźć zasób słownictwa Kanji Sono Mama (szukałem już jakiś czas temu, bo znajomy pytał) - "The software boasts a 95,000 word dictionary". Podlinkowany Casio natomiast:
# Sanseido Japanese Dictionary 50,000 words New Crown English-Japanese dictionary 47,500 words New Century Japanese-English dictionary 31,000 words .
Jeśli słownictwo to się sumuje (a przypuszczam, że tak jest), to daje to razem 128,500 słów, czyli "trochę więcej".
@up - Super. Wierzę, że dla wszystkich osób czytających ten temat, Twoja wypowiedź będzie bardzo ciekawa i przydatna._________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|
mosad

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 5:15 pm |
|
|
|
# Sanseido Japanese Dictionary 50,000 words
#New Crown English-Japanese dictionary 47,500 words
#New Century Japanese-English dictionary 31,000 words .
|
Teraz popatrz na to...
#sanseido - index 50,000 japońskich słów
#new crown - index angielsko-japoński 47,500
#new century - index japońsko-angielski 31,000
O ile chcesz się założyć że słowa się powtarzają ? : )
128,500 to jest ilość haseł po zsumowaniu index'ów . Faktyczna liczba słów jest mniejsza : )
zresztą... poddaję się... nie ważne który jest lepszy i który robi jajecznice : /_________________
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mosad

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 6:08 pm |
|
|
|
| mosad napisał: |
| zresztą... poddaję się... nie ważne który jest lepszy i który robi jajecznice : / |
Szczerze mówiąc, to nie wiem w jakiej kwestii się "poddajesz"...
Chodziło mi głównie o to, żeby osoba, która faktycznie zastanawia się nad zakupem słownika/DSa, miała rzetelne informacje i nie straciła paruset złotych. |
No przyznasz sam że tak wszechstronnego sprzętu jak NDS to ze świecą szukać, więc raczej nie ma mowy o "stracie" waluty..._________________
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 6:14 pm |
|
|
|
Przedstawiony słownik jest beznadziejny.
Możliwość pisania na ekranie nie jest dziś niczym wyjątkowym, a ten model jest już stary i w życiu nie zapłaciłbym za niego tyle pieniędzy.
Jest to co prawda jeden z pierwszych, które dawały możliwość wpisywania kanji, ale wszedł na rynek chyba jakoś 2 lata temu.
Mam w sobie bardzo mało słowników, przez co jego funkcje są ograniczone.
Ja mam taki:
http://www.sharp.co.jp/papyrus/lineup/pw-at760/index.html
Nie jest to co prawda najlepszy z dostępnych, ale jest zawartość jest satysfakcjonująca, a ma także możliwość wpisywania znaków rysikiem.
Teraz można go mieć już za około 18000 jenów + przesyłka (chyba, że się jest w Japonii, lub zna kogoś, kto tam jedzie).
Oczywiście wszystko zależy kto ma jakie potrzeby, ale z doświadczenia wiem, że wraz ze wzrostem poziomu języka wzrastają też wymagania, więc moim zdaniem jak już coś kupować to porządnego, żeby starczyło na parę lat. |
|
| Powrót do góry |
|
|
mosad

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 6:23 pm |
|
|
|
Widzisz, jak ja zaczynałem naukę japońskiego to Casio XD470 był marzeniem... może dlatego wymieniłem go ; )
Ten Sharp wygląda ciekawie... baza słów to Genius prawda ?_________________
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 7:26 pm |
|
|
|
Genius, Genius.
Nie jest zły, ale są lepsze. Niestety teraz chyba z 90% słowników ma w sobie Genius'a.
No jak ja zaczynałem to go chyba jeszcze nie było, ale potem pamiętam jak jedna znajoma go sobie sprowadziła i wszyscy początkowo chcieli taki mieć (ja miałem wtedy Casio XD 6200), bo można było pisać, ale szybko okazało się, że tamten słownik to tylko bajer, bo funkcjonalność jego jest niewielka. |
|
| Powrót do góry |
|
|
ルツヤン

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 7:30 pm |
|
|
|
| ile taki tłumacz kosztuje |
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
ルツヤン

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 7:39 pm |
|
|
|
| Dzięki Ci |
|
| Powrót do góry |
|
|
mosad

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 8:28 pm |
|
|
|
| slawek15 napisał: |
Genius, Genius.
Nie jest zły, ale są lepsze. |
@Keii
"Kanji Sono Mama..." też Genius... tak przy okazji ;b Większość jest na Genius'ach...
Ogółem przydatne zabawki/narzędzia.
Zdrówko!_________________
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Czw Gru 06, 2007 8:30 pm |
|
|
|
| slawek15 napisał: |
No jak ja zaczynałem to go chyba jeszcze nie było, ale potem pamiętam jak jedna znajoma go sobie sprowadziła i wszyscy początkowo chcieli taki mieć (ja miałem wtedy Casio XD 6200), bo można było pisać, ale szybko okazało się, że tamten słownik to tylko bajer, bo funkcjonalność jego jest niewielka. |
Nie pamiętam, że "wszyscy chcieli mieć" d; Ale nie o tym...
Nie uważam, żeby można było powiedzieć, że nie jest funkcjonalny, tylko raczej dobry jest dla osób początkujących, bo słowniki w nim zawarte do tych wielkich nie należą. Jeśli chodzi o zakres podstawowy i funkcjonalność to jest ok, plus moim zdaniem wielką zaletą jest to, że jest malutki i leciutki. (szkoda, że nie ma kogo tylko d; ) _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
|
| Powrót do góry |
|
|
EIDORIAN

|
Wysłany: Czw Gru 06, 2007 9:29 pm |
|
|
|
| sory że się wtrącam, ale co do ceny przecież jest allegro.pl (a mikołaja nie ma) _________________ Ja nie jestem piany!
|
|
| Powrót do góry |
|
|