Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

250 000 Japończyków

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Dziwactwa z Japonii    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Raito

Post Wysłany: Sob Lis 24, 2007 5:07 pm   Odpowiedz z cytatem
250 000 Japończyków
W roku 1966 rząd japoński otrzymał petycję podpisaną przez 250 000 Japończyków, aby wprowadzić nauczanie esperanto w szkołach japońskich.
http://www.2-2.se/pl/22.html

Esperanto - potencjalnie najlepsza opcja na przyszłość
Ponoć uczy się go 5 do 10x szybciej od Ang. A tworzenie słów jest tak logiczne, że nawet nie znając większości można je utworzyć od innych form. Gramatyka precyzyjna

-Esperanto jest językowym odpowiednikiem podania ręki - kiedy dwoje ludzi podaje sobie rękę, oboje wychodzą sobie naprzeciw ... Bez językowego nacisku impreriów.
http://www.um.gliwice.pl/index.php?id=9801/1

- - http://esperanto.pl/

japonia

Ostatnio zmieniony przez Raito dnia Wto Lis 27, 2007 1:36 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzychos7

Post Wysłany: Pon Lis 26, 2007 2:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Oj z tego co słyszałem jednak nie jest taki prosty jak miał być w założeniu. Podobno jego prostota to jednak mit, było już kilka prób na jego wprowadzenie ale kończyły się niepowodzeniem. Właśnie dlatego ze jest sztuczny. Na dodatek został właśnie stworzony przez jednego człowieka, może dla niego to banalny język, oraz dla ludzi podobnie myślących ale ludzie są rożni, inaczej myślą i inaczej pojmują świat, nie da się wymyślić języka uniwersalnego, prostego dla wszystkich. Jedynym plusem jest jego niezależność.
Uważam by mógł osiągnąć sukces powinien on zostać wielokrotnie zmodyfikowany przez wielu ludzi, by osiągnąć jak największą uniwersalność. Jedna osoba nie jest w stanie zaspokoić potrzeb wszystkich. Zaś każdy język musi ewoluować bo inaczej wymrze.

Aralka

Post Wysłany: Wto Lis 27, 2007 11:05 am   Odpowiedz z cytatem
A ja bym się chętnie nauczyła tego esperanto. Fajnie by było jakby był taki język, który by b. dużo osób znało :). Szkoda, że esperanto jest tak mało znane w sumie...
Powrót do góry
Szuvi

Post Wysłany: Wto Lis 27, 2007 5:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Angielski
Powrót do góry
Aralka

Post Wysłany: Wto Lis 27, 2007 6:02 pm   Odpowiedz z cytatem
No wiem, że angielski zna dużo osób, bardzo dużo, ale jednak nie wszyscy. A fajnie by było jakby zdecydowana większość, znała właśnie jeden język. Żeby się można było łatwo porozumieć.

MałyByt:)

Post Wysłany: Sro Lis 28, 2007 6:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Moim zdaniem język esperanto jest niepraktyczny i zdecydowanie brak mu h'm płynności i naturalności, a angielski "sam" stał się językiem międzynarodowym i to właśnie jego przecież się używa żeby łatwo się porozumiec.
Powrót do góry
kuroneko

Post Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 1:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Chiński zna bardzo dużo osób.
To może uczmy sie chińskiego?

(tak, wiem, że chiński to tak naprawdę dziesiątki dialektów)

A tak poważnie mówiąc, to nie jednostki wybierają/wymyślają język powszechny/popularny.
Dawniej na przykład (tzn. do końca XIX w.) takim uniwersalnym językiem był francuski. Posługiwała się nim dyplomacja a także wszyscy ludzie, którzy chcieli uchodzić za kulturalnych i wykształconych.
Jeszcze wcześniej takim językiem uniwersalnym była łacina (o czym mozna się dowiedzieć czytając chociażby podręczniki do historii)
Współcześnie jest to język angielski. Kto wie, może wobec burzliwego rozwoju gospodarczego i kulturalnego Chin takim uniwersalnym językiem stanie się chiński?
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 7:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeśli co trzeci człowiek to Chińczyk to dlaczego spośród 4 mieszkańców mojego mieszkania nie ma tu żadnego Chińczyka? To, że posługuje się nim dużo ludzi to w tym przypadku ma drugorzędne znaczenie. Chiński nie jest specjalnie rozprzestrzenionym językiem, więc raczej nie ma szans by stał się uniwersalnym językiem. Tym bardziej, że tak różni się od większości języków uważanych za "uniwersalne". Poza angielskim wg mnie uniwersalnym językiem mógłby być hiszpański. Można się nim porozumieć na co najmniej 3 kontynentach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
kuroneko

Post Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 7:38 am   Odpowiedz z cytatem
To prawda, Sergioosh, ale dążę do sprowokowania forumowiczów do zaprzestania używania w myśleniu standardowych schematów, bo dyskusja staje się przewidywalna, a więc nudna.
BTW, uważam, że albo nieuważnie czytasz moje posty, albo moje intencje są nieczytelne. W tym drugim przypadku - postaram się. Jeśli jednak jest to pierwszy przypadek - ty się postaraj. Pozdrawiam
Powrót do góry
..:Colinka:..

Post Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 6:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Już wiele osób uczy się angielskiego. Ten język jest zbędny (tak jak duża częśc moich postów )
Następnego języka, którego się uczy większość ludności po swoim ojczystym jest angielski. Może lepiej udoskonalać angielski niż decydować się na nieznane jeszcze języki...

don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sergioosh

Post Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 7:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Używając standardowych schematów raczej tego nie zdziałasz. Swoją drogą nie widzę tego w jaki sposób ta wiadomość miałaby być "prowokacją".
Twoje intencje nie są dla mnie jasne. Nie widzę powodu, dla którego kiedykolwiek język chiński miałby się stać "uniwersalnym". Nawet Chińczycy używają do tego celu angielskiego. Poza tym nie widzę starań z ich strony by spopularyzować ich ojczysty język.
PS. Nie martw się, ja nie należę do tego typu osób, które czytają tylko to, do czego wygodnie im się odnieść.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
kuroneko

Post Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 9:03 am   Odpowiedz z cytatem
sergioosh napisał:
Używając standardowych schematów raczej tego nie zdziałasz. Swoją drogą nie widzę tego w jaki sposób ta wiadomość miałaby być "prowokacją".
to dam sobie w takim razie spokój z nieudolnymi próbami.
Cytat:
Nie widzę powodu, dla którego kiedykolwiek język chiński miałby się stać "uniwersalnym". Nawet Chińczycy używają do tego celu angielskiego
no ja szczerze mówiąc mogę sobie wyobrazić taką sytuację. myślę, że Chińczycy są mimo wszystko bardzo przywiązani do swojej kultury, a angielskiego używają raczej do kontaktu z niesinojęzycznymi. Między sobą zaś, wobec znacznych różnic w dialektach, używają mandaryńskiego.
Cytat:
Poza tym nie widzę starań z ich strony by spopularyzować ich ojczysty język.

Hm, nie zauważyłam, by jakiś naród szczególnie starał się spopularyzować swój język. Tak jak napisałam, to, czy jakiś język staje się uniwersalnym, nie zależy od decyzji/starań jednostek, tylko od szerszych zjawisk.
Na przykład, upadek języka francuskiego jako języka dyplomacji wiązał się z utratą wpływów francuskich w Europie i na świecie przy jednoczesnym wzroście znaczenia anglojęzycznych Stanów Zjednoczonych. Wzrost znaczenia politycznego pociąga za sobą ożywienie kontaktów gospodarczych. Łatwiej przecież załatwia się sprawy tete-a-tete, niż przez tłumacza (co wyjaśnia wzrost popularniości języka angielskiego, chociaż myślę, że niemałe znaczenia ma prostota tego języka na poziomie podstawowym)
W związku z tym, wobec wzrostu znaczenia gospodarczego i politycznego Chin można sobie wyobrazić sytuację, że chiński staje się popularniejszy niż angielski i jest szerzej wykorzystywany w kontaktach biznesowych na przykład (choć tutaj pewną barierę stanowić może specyfika fonetyczna i logiczna języka, zupełnie różna niż w językach indoeuropejskich).
Oczywiście obserwuje się wzrost zainteresowania językiem chińskim, na co odpowiedzią jest pwstawanie kursów językoych, chociaż myślę, że obecnie wiąże się to częściej z chęcią bycia oryginalnym, niż z żądzą wiedzy.

Cytat:
PS. Nie martw się, ja nie należę do tego typu osób, które czytają tylko to, do czego wygodnie im się odnieść.

Dziękuję, naprawdę to sobie cenię.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Dziwactwa z Japonii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1