| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
SoheiMajin Gotenks

|
Wysłany: Nie Lis 18, 2007 3:02 pm |
|
|
|
tabemasu / tabete imasu
Jaka jest roznica w uzyciu tegoz? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Maikeru

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2007 2:06 pm |
|
|
|
| SoheiMajin Gotenks napisał: |
tabemasu / tabete imasu
Jaka jest roznica w uzyciu tegoz? |
Pewnie lepiej, gdyby wypowiedzial sie jakis native albo chociaz ktos kto uczy gramy, ale poprzez kontekst:
Kesa wa asagohan o tabemasendeshita ga ashita wa tabemasu.
( Dzis rano nie zjadlem sniadania, ale jutro zjem. ) - Czyli jesli jednorazowa czynnosc w przyszlosci np. to mozna uzyc tej formy.
Maiasa asagohan o tabete imasu ( Co ranek jadam śniadanie ) - gdy mowimy o zwyczaju, mozna uzyc tej formy.
Jeśli coś robię teraz, też ma zastosowanie te-imasu. Myślę, że można to porównać troche to iru do 'być': Ja JESTEM piszący - forma ciągła.
Jeśli użyjemy tych dwóch form ze słowem tokoro:
(tabemasu = taberu forma slownikowa)
(imasu = iru forma slownikowa)
(tokoro = miejsce, punkt, takze metaforycznie)
Ima, tabete iru tokoro desu. (Teraz jem, dosł. Jestem w punkcie jedzenia)
Gdybyśmy użyli za to formy taberu (czyli tabemasu w formie slownikowej)
Taberu tokoro desu. (Wlasnie zabieram sie do jedzenia)
Dodatkowo, ze wzgledu na aspekt, mozna formie te-imasu przyporzadkowac aspekt hmm, rezultatywny, stanu pewnego, tzn:
Mou tabete imasu. (Już zjadłem, jest zjedzone) , Kaite imasu. (Napisałem, np. wypracowanie na zadanie domowe) To już JEST napisane (rezultat)
To tak zeby nakreslic, prosze mnie poprawic jesli sa jakies niescislosci czy dodatkowe informacje, pisze z glowy jak pamietam :)
Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
|