Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Projekt AniManga

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Manga & Anime    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Jakie masz zdanie o tym projekcie?
Chcę wziąć udział w tworzeniu
39%
 39%  [ 9 ]
Chętnie będę czytał[a]\oglądał[a]
52%
 52%  [ 12 ]
Nie interesuje mnie to
0%
 0%  [ 0 ]
Kompletny bezsens
8%
 8%  [ 2 ]
Wszystkich Głosów : 23

Autor Wiadomość
krzychos7

Post Wysłany: Wto Lis 06, 2007 11:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Projekt AniManga ma na celu zrzeszyć wszystkich którzy chcą zaprezentować swoje prace. Wszystkich rysowników amatorów (a może i nie tylko). Kolejnym celem jest jak najlepsze udostępnienie ich szerszej grupie odbiorców. Nie jest to przedsięwzięcie komercyjne. Nie ma żadnych opłat ani wynagrodzenia. Jest to projekt otwarty, każdy może wziąć w nim udział. Współpraca nie jest zobowiązująca. Każda pomoc sie liczy nieważne jak duża.

Cytat:
PRACA NAD PROJEKTEM WSTRZYMANA DO ODWOŁANIA
PONIŻSZY TERMIN JEST NIE AKTUALNY

Cytat:
OFICJALNA PREMIERA STRONY: 1 LUTEGO 2008
Na samą mangę będzie zapewne poczekać trochę dłużej.

Cytat:
Niestety z połączenia kilku przyczyn projekt zostaje wstrzymany. Sam nie zdążę zrobić strony, ma to być profesjonalna strona lecz w pojedynkę zajmie mi to dużo czasu. Mam pracę, szkołę a teraz jeszcez problemy osobiste przez co praktycznie w ogóle nie mogę się poświęcić projektowi.
Wyspa również ma mało czasu.
Chętnych do współtworzenia projektu praktycznie nie ma.
Projekt nie zostaje kompletnie odwołany lecz tymczasowo zawieszony. Gdy tylko będzie więcej osób i/lub będę miał więcej czasu projekt z powrotem ruszy.

Na chwilę obecną opracowywana jest manga (w późniejszym terminie również anime) o tematyce science fiction. Jest w bardzo wczesnej fazie. Możecie dołączyć sie do jego współtworzenia jak i również pracować nad własnymi projektami by opublikować je na stronie projektu.

Adres strony projektu:
www.animanga.cybers.pl

Wszelkie postępy będą publikowane na stronie.
Jeśli będziecie mieli jakieś pytania ten temat służy do tego.

Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do współpracy.

Na chwilę obecna w projekcie uczestniczą:
    Wyspa
    krzychos7
    Sinka
    Alaxis

Ostatnio zmieniony przez krzychos7 dnia Czw Sty 17, 2008 1:15 pm, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Frezio-kun

Post Wysłany: Sob Lis 10, 2007 10:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Na początek chcę pogratulować pomysłu i chęci :) Teraz chciałbym się zaoferować do pomocy. I tu zaczynają się schody... Z rysowaniem to raczej u mnie krucho (to co na lekcjach z nudy). Grafikiem komputerowym też nie jestem...Widać zabardzo się pewnie nie przydam, ale wolę na wszelki wypadek powiedzieć. Jak wiadomo- każda ręka w polu się przydaje. Gdybym jednak mógł okazać się pomocny to napiszcie. Postaram się być pomocny :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Keii

Post Wysłany: Sob Lis 10, 2007 10:21 pm   Odpowiedz z cytatem
@Frezio: Projekt chyba upadł, spójrz na datę napisania tamtego posta.

Co do samej strony:

obejrz
wykorzystywać
niskiej objętości (e, objętości? chyba przy małym rozmiarze)

Frezio-kun

Post Wysłany: Sob Lis 10, 2007 10:38 pm   Odpowiedz z cytatem
fakt, zmyliła mnie chyba strona i nie przykułem zbytniej uwagi do tego co na forum. Skoro finito to finito ;P
Powrót do góry
Wyspa

Post Wysłany: Sob Lis 10, 2007 11:18 pm   Odpowiedz z cytatem
O.o CO? My tu dopiero projekt rozpoczęliśmy i robimy właśnie koncept ary a wy jakieś banialuki opowiadacie... NIE MYLIĆ POTENCJALNYCH CHĘTNYCH LUDZIE! Projekt działa i właśnie się rozkręca -.-
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Keii

Post Wysłany: Sob Lis 10, 2007 11:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Sami mylicie potencjalnych chętnych stroną, która jest praktycznie martwa od roku, gdzie przez ten czas nawet nikt nie poprawił ortów i literówek.

krzychos7

Post Wysłany: Sob Lis 10, 2007 11:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Na błędy ortograficzne nie mam innego wytłumaczenia niż dość głupie: pośpiech. Co do projektu to ledwo zaczyna raczkować. Jest ciągle w fazie wstępnego planowania (strona nawet BETA).
Zaś talent rysowania to nie wszystko co mam trzeba.
Potrzebujemy też do anime głosów oraz jak ktoś ma talent muzyczny to dźwięków. Oczywiście również wszelkie pomyły co do fabuły są mile widziane.
Na chwilę obecną są 3 osoby w zespole. Ten temat był cichy ponieważ służy do komunikacji z czytelnikami (których oczywiście nie ma) oraz wstępnych kontaktów. Reszta odbywa się za pomocą maila i gg jak na stronie podane.

Keii - od roku? Strona (podobnie jak cały projekt) ma zaledwie tydzień.

Ostatnio zmieniony przez krzychos7 dnia Nie Lis 11, 2007 3:26 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Keii

Post Wysłany: Nie Lis 11, 2007 12:06 am   Odpowiedz z cytatem
@krzychos:
Whoa, mea culpa, 6 listopada rąbnął mi się z 2007 rokiem X.x

Frezio-kun

Post Wysłany: Nie Lis 11, 2007 11:08 am   Odpowiedz z cytatem
Skoro rysownictwo to nie wszystko czego trzeba, a projekt okazał się być dalej czynny to ponawiam swoje pierwsze ogłoszenie :) Powiedzcie dokładnie do jakich fuch potrzebujecie ludzi. Może znajdzie się coś dla mnie Póki co mogłbym narazie poprawiać ortografie na stronie bo jestem na to uczulony. Klasa humanistyczna mnie tego nauczyła, chociaż mnie także zdarzają się ewidentne błędy :)
Powrót do góry
Jordi

Post Wysłany: Nie Lis 11, 2007 1:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja także chętnie pomogę w projekcie :) .
Ze swojej strony zaoferować mogę Montaż, obróbke,wszelkie poprawki -w tych sprawach czuje się mocny.
Doświadczenia nabrałem jako twórca Amv'ek(PNO2 itd. ) ,jeden z twórców w Green Studio (serwis z filmikami flash własnego autorstwa obecnie zawieszone),Redaktor w serwisie NZ jako uploader clipów.
Oczywiście chętnie pomogę także od innej strony
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Nie Lis 11, 2007 3:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Akurat co do ortografii to mały problem tym może komputer się zająć. Jednakże przydał by się jakiś polonista do redagowania tekstów. Nie musi to być ktoś po studiach polonistycznych tylko po prostu ktoś kto sie na tym zna.

Już poprawiłem ortografie na stronie. Wcześniej o tym zapomniałem, byłem bardziej zajęty "ortografią" techniczną czyli poprawnością kodu. Jeszcze nie wszystko zrobione w tym kierunku i np. na Operze strona jest uboższa o efekty przeźroczystości. Mam nadzieje że szybko sobie z tym poradzę.
Ogólnie strona zostanie poważnie przebudowana, w zasadzie to co jest teraz to bardziej alfa niż beta.

Jak już pisałem potrzebujemy, wszystkich chętnych.
Oto mała lista specjalności których poszukujemy w każdej ilości:
Graficy (komputerowi)
Szkicownicy (graficy ręczni) - wymagany dostęp do skanera
Lektorzy
Dźwiękowcy (zarówno kompozytorzy, wykonawcy, soliści jak i od efektów dźwiękowych)
Scenarzyści
Programiści webowi (głównie JavaScript i HTML, DHTML, XML) pomimo moich wysiłków, nie mam wystarczająco czasu wiec pomoc w tym mile widziana

Mile widziane również wszelkie sugestie. Nie potrafię czytać w myślach zaś chciałbym by każdy (a przynajmniej większość) była zadowolona z projektu.

Frezio-kun

Post Wysłany: Nie Lis 11, 2007 5:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Na czym polegała by praca lektora ? Zainteresowało mnie to, bo jest coś w czym czynnie biorę udział... Nadal podtrzymuję swoją chęć udziału w projekcie .
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Nie Lis 11, 2007 5:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Żeby zbytnio nie zaśmiecać tematu szczegóły co do konkretnych osób ustalamy mailem lub na gg. Dane na stronie.

Jordi montaż i obróbkę we Flashu? Czy tradycyjną?
Co prawda teraz mamy dylemat czy nie zrezygnować z Flasha ponieważ potrzeba do tego dużo więcej roboty. Ale w założeniu ma wszystko być na wektorach właśnie w nim.

Jordi

Post Wysłany: Pon Lis 12, 2007 1:51 pm   Odpowiedz z cytatem
krzychos7 napisał:

Jordi montaż i obróbkę we Flashu? Czy tradycyjną?
Co prawda teraz mamy dylemat czy nie zrezygnować z Flasha ponieważ potrzeba do tego dużo więcej roboty. Ale w założeniu ma wszystko być na wektorach właśnie w nim.

Montaż i obróbka "tradycyjna" lepiej mi wychodzi od tej we Flashu choć ową też się bawiłem swego czasu .W tym przypadku słowo "lepiej" odnosi się do doświadczenia,dużo więcej czasu poświęciłem montażowi i obróbce w Vegasie,Ulead,Adobe'ach itp. nawet miałem plany związane z tą dziedziną ale zrezygnowałem . Jeżeli chodzi o kontakt ze mną krzychos7 to przez gg albo pm.
Powrót do góry
Alaxis

Post Wysłany: Pią Lis 16, 2007 2:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Zaczynam od tego ze w ponizszym poscie nie ma polskich liter, z powodu ze tymczasowo mam komputer bez ogonkow

Dobry pomysl :) sam sie za to chcialem zabrac, ale jako ze zadnego talentu do rysowania nie mam to nic nie wyszlo :)
'
Z checia pomoge, moge sie zajac pomoca co do strony. Jedyne czego nie umiem zrobic z strona www to nadac jej dobrego wygladu :)
Powrót do góry
Frezio-kun

Post Wysłany: Pią Lis 16, 2007 4:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Z góry przepraszam za bezsensowny post, ale muszę...

Cytat:
Z checia pomoge, moge sie zajac pomoca co do strony. Jedyne czego nie umiem zrobic z strona www to nadac jej dobrego wygladu :)

Wydaje mi się, że w 'robieniu' stron najważniejsze jest nadanie jej dobrego, miłego dla oka wyglądu :)
Powrót do góry
Keii

Post Wysłany: Pią Lis 16, 2007 4:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Robienie dobrze działających bebechów nie jest takie proste i zdecydowanie łatwiej zrobić ładny design.

krzychos7

Post Wysłany: Pon Lis 19, 2007 10:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Przepraszam że sie nie odzywałem ale niestety miałem mało czasu. W pracy niezły zamęt i się nie wyrabiam.
By nie przedłużać niepewności mam kilka informacji:

Wstęp
Alaxis jak już pisałem przyda się ktoś do strony. Jak widać ja mimo chęci nie mogę w pełni się nią zająć.
Keii dokładnie wygląd (grafiki i pomysł) to jedna z prostszych rzeczy w tworzeniu stron. Gorzej jest z kodem, by był w pełni kompatybilny ze wszystkimi przeglądarkami. Głównie o wygląd właśnie chodzi by sie nie rozjeżdżała, co ma mały związek z umiejętnością rysowania.
Na dodatek najczęściej strony z minimalna ilością grafiki są najmilsze dla oka (na tej zasadzie Google zbudowało swoja potęgę, minimum grafiki na rzecz przejrzystości zaś maksimum możliwości).

Kontakt
Widzę że zainteresowanie projektem jest nawet spore zaś chętni zgłaszają sie szybciej niż myślałem.
By przyspieszyć komunikacje w sprawach przystąpienia do projektu proszę się kontaktować po przez:
E-Mail: info@animanga.cybers.pl
Gadu-Gadu: 9666783

Natomiast wszystkie inne sprawy mogą być tutaj. Oczywiście przydało by się aby chętni do projektu pisali również o tym tutaj by nie tylko ja o tym wiedział.

Do internetu mam bezprzewodowy dostęp (w telefonie) więc teoretycznie kontakt jest ze mną bez przerwy. Tyczy sie to głównie maila, w drugiej kolejności jest Gadu-Gadu zaś a forum z komórki rzadziej zaglądam ponieważ najwięcej czasu zajmuje przeglądanie go na małym ekranie telefonu.

Postęp prac
Wyspa wraz z Sinka pracują nad postaciami, nawet nieźle im idzie, prace posuwają sie dość sprawnie zaś razem tworzą prace jake w pojedynkę sprawiały by trudności. Naprawdę dobra praca zespołowa grafików (choć na razie dwie osoby).

Ze strona jest ciężej, z wielu błędów wynikających z pośpiechu nie mogę kontynuować rozwijania tego co jest, muszę zaczynać od początku. Klimat strony będzie taki sam, oraz będzie pod wieloma względami podobna. Najważniejszą widoczną zmianą będzie wyśrodkowanie strony.
Z mniej widocznych będzie to zmiana techniki wykorzystanej do tworzenia jej. Będę musiał zrezygnować z wykorzystania biblioteki Alladyn, mimo dość obiecujących możliwości (duża kompatybilność a za razem małe wymagania). Niestety projekt Alladyna poległ w 2004 roku, stracił na kompatybilności z Operą, zaś modernizować sie go nie opłaca oraz nie można tego robić ponieważ autor zastrzegł sobie do tego prawo.
Skorzystamy z nowszej i popularniejszej technologi AJAX. W zasadzie Alladyn był czymś a'la jednym z poprzedników AJAXa ponieważ oba opierają się o JavaScript oraz XHTML. Jednakże AJAX ma dużo większe możliwości. Wykorzystam również kilka skryptów własnej roboty, muszę je jeszcze napisać więc z t ad dość znaczne opóźnienie. Mam nadzieje że z Alaxisem będzie szybciej.
Zrobię również wersje na urządzenia mobilne zarówno WAP jak i zwykłą WWW tylko dostosowaną do małych ekranów oraz nie dynamicznych przeglądarek. Będą one pod tym samym adresem automatycznie wykrywające przeglądarkę.
Również Mangi wydamy w wersji mobile (jedna strona będzie jednym obrazkiem oraz tekst lepiej zoptymalizowany by lepiej czytało się na małych ekranikach). Myślę że będzie to dobre nie tylko dla tych co przeglądają internet na urządzeniach ale również tych co chcą sobie zgrać z komputera komiks np. na telefon by poczytać w tramwaju itp.
Z filmikami będzie podobnie oprócz flashowych (które można odtworzyć również na smartfonach i palmtopach) będą również 3gp dla słabszych telefonów.
Krótko mówiąc projekt ten ma pozwolić na dostęp wszystkim zainteresowanym niezależnie od tego gdzie tego chcą.

Zakończenie
Na dzisiaj to chyba wszystko co mogę oficjalnie powiedzieć o projekcie, reszta jest za mało pewna by ją ogłaszać.

Ostatnio zmieniony przez krzychos7 dnia Sro Lis 21, 2007 3:38 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Sinka

Post Wysłany: Sro Lis 21, 2007 12:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Naprawde ten projekt to super sprawa!!!:):):) Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do rozwijania projektu jak swoich umiejętności:)
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Pon Lis 26, 2007 2:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Piszę by oznajmić iż ten tydzień będzie owocny dla projektu. Nabawiłem się anginy wiec będę teraz ciągle w domu. Będę też miał przez to mniej dużo mniej pracy więc więcej czasu. Mam nadzieję że uda sie w tym tygodniu w końcu zrobić stronę z prawdziwego zdarzenia.

Mimo dość dobrze zapowiadającej sie współpracy z Alaxisem na razie kontakt sie urwał. Mam że jednak nie na zawszę.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Manga & Anime Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2