Mentalność Azjatów
Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Mentalność Azjatów

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Newbie    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastÄ™pny temat  
Autor Wiadomość
maggot

Post WysÅ‚any: Nie Lis 04, 2007 9:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Czy ktoś ma jakieś artykuły/wycinki/informacje o tym jacy na co dzień są koreańczycy/japończycy/chińczycy?

Wklejajcie tutaj co macie po polsku lub angielsku lub po prostu napiszcie co o pewnych narodach sÄ…dzicie.
Jeśli ktoś ma coś o mentalności innej azjatyckiej nacji niech również się podzieli ; )

Z góry THX.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maggot

Post WysÅ‚any: Nie Lis 11, 2007 2:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Nikt siÄ™ nie wypowie ? ; \
Powrót do góry
Yugin

SkÄ…d: Rybnik

Post WysÅ‚any: Nie Lis 11, 2007 3:25 pm   Odpowiedz z cytatem
na maturze ustnej z polskiego wybrałem sobie temat "Porównanie mentalności europejskiej i azjatyckiej na wybranych przykładach literackich"
a kumpela poleciła mi dwie książki z które świetnie oddają te mentalności mianowicie "Wyznania gejszy" Arthur Golden i "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" Lisa See dlatego zachęcam do przeczytania jakiejkolwiek książki o Azji i wywnioskowania samemu bo to świetna zabawa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
maggot

Post WysÅ‚any: Nie Lis 11, 2007 4:02 pm   Odpowiedz z cytatem
o, dzięki ; )
gdybyś miał już jednak napisaną tą pracę - chętnie przeczytam
Powrót do góry
sergioosh

Post WysÅ‚any: Nie Lis 11, 2007 11:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Warto przeczytać "Bezsenność w Tokio".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Yugin

SkÄ…d: Rybnik

Post WysÅ‚any: Pon Lis 12, 2007 4:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Słyszałem o tej książce i zamierzam ja przeczytać ludzie wypowiadają sie o niej bardzo pozytywnie :) podobno bardzo fajnie określa właśnie mentalność i inne aspekty ich kultury
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sergioosh

Post WysÅ‚any: Wto Lis 13, 2007 3:50 pm   Odpowiedz z cytatem
Przede wszystkim tą książkę bardzo fajnie się czyta. Nie jestem pewien czy jest dobrym źródłem informacji, ale na pewno miło będziesz ją wspominać
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
maggot

Post WysÅ‚any: Wto Lis 20, 2007 10:05 pm   Odpowiedz z cytatem
Choć nie jestem jeszcze za półmetkiem książki "Bezsenność w Tokio" to muszę przyznać że właśnie o takie dziełko mi chodziło ; ) Moment z bileterem, który w strachu przed gajdzinem nie sprawdził czy gajdzin posiada bilet rozbawił mnie do łez ; >

Może ktoś zna tytuły traktujące w podobny sposób o Koreańczykach albo o chińczykach ?
Powrót do góry
slawek15

Post WysÅ‚any: Wto Lis 20, 2007 10:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Książka jest fajna. Dobrze się ją czyta, nie zanudza czytelnika i pozwala się wczuć w rolę bohatera.
Ma tylko jedną, niestety dość istotną wadę - jest w znacznej mierze nieaktualna. Akcja kończy się o ile dobrze pamiętam w roku 1996, kiedy to Bruczkowski wyjechał z Japonii. Od tego czasu wiele się w tym kraju zmieniło, włączając Japończyków, co nie zmienia faktu, że książkę gorąco polecam, bo jest naprawdę dobra i fakt, że pewnych sytuacji, czy zachowań już w Japonii nie znajdziemy nie przeszkadza mi ocenić tę książkę wysoko.
Powrót do góry
MałyByt:)

Post WysÅ‚any: Wto Lis 20, 2007 10:35 pm   Odpowiedz z cytatem
ha, jestem juz po lekturze tej najnowszej części bodajże Zagubieni w Tokyo :) podobało mi się bardzo ale wydaje mi się iż () juz tutaj autor bardziej przyłożył wagę do opowieści (atp świetne zakończenie ) niż do ukazania czytelnikowi odmienności Japonii jaką można było odczuć w pierwszym tomie (co oczywiście nie jest złe ani potępiane) ale to tylko taka moja sugestia :)
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Newbie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1