Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

hanko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Język Japoński    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
birkin

Post Wysłany: Czw Paź 25, 2007 11:39 pm   Odpowiedz z cytatem
czy wiecie może kto projektuje ładne pieczątki hanko z imieniem i nazwiskiem pisanymi katakaną? a moze ktoś zna zasady?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Bizzy

Post Wysłany: Pią Paź 26, 2007 11:07 am   Odpowiedz z cytatem
z tego co sie orientuje hanko posługują się jedynie japończycy, jedynie w sytuacjach oficjalnych i jedynie w Japonii.
co więcej, hanko pisane kaną brzmi (przynajmniej dla mnie) trochę niedorzecznie. Jeśli już naprawde chcesz takowe mieć, to powinno być w kanji.

Tutajmożesz zacząć szukać

slawek15

Post Wysłany: Pią Paź 26, 2007 1:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie rozumiem, dlaczego "hanko pisane kaną brzmi niedorzecznie"?
Sam mam takie, na którym moje nazwisko jest wyryte katakaną i nie widzę w tym niedorzeczności. Wyrobiłem je sobie, bo czasami w Japonii nie można się bez tego obejść (są firmy, w których by odebrać wypłatę, jeśli nie jest to przelew, trzeba posiadać hanko).
Co do kupna hanko, jeśli faktycznie chcesz takowe mieć, to poszukaj kogoś, kto jeździ do Japonii często, lub tam mieszka i poproś o przywiezienie. Zwykłe hanko (takie małe, do 4 znaków) plus tusz to kwestia ok. 500-600 jenów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Język Japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1