Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Bezsenność w metrze

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Dziwactwa z Japonii    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kanashii

Post Wysłany: Sro Sie 10, 2005 9:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Wiecznie nie wyspany naród śpi i śni o wielkich wakacjach, prawdziwy japończyk wykorzystuje każdą wolną chwile na parę sekund drzemki. Niektórzy to prawdziwi mistrzowie w tej dziedzinie drzemają na wszystkim nie zwazając na nic, no ale jak cały wagon w metrze tak ma to czemu tu się dziwić po więcej zabawnych fotek zapraszam na Śpiąca Japonię. A mówi się iż widok upitego obcokrajowca to hańba lecz zapewne śpiącego Japończyka to codzienność.

Ostatnio zmieniony przez Kanashii dnia Sob Sie 27, 2005 7:16 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Musashi

Post Wysłany: Pią Sie 26, 2005 3:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Widze, ze Amerykanie pokladali sie ze smiechu jak to ogladali . Dla mnie to nie jest smieszne. To jest wrecz straszne. Biedni ci ludzie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
ling_chou

Post Wysłany: Pią Sie 26, 2005 10:20 pm   Odpowiedz z cytatem
Zgadzam sie . Ale mimo to wygląda to śmiesznie...

Powrót do góry
machina

Post Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 11:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Musashi napisał:
Widze, ze Amerykanie pokladali sie ze smiechu jak to ogladali . Dla mnie to nie jest smieszne. To jest wrecz straszne. Biedni ci ludzie...

sami sobie zgotowali ten los...
Powrót do góry
JinkiEx

Post Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 6:58 am   Odpowiedz z cytatem
Co oni całą noc robią ? Pracocholizm to choroba i trzeba go leczyć. A jeśli robią to drugie ? Też się powinni leczyć. Robienie tego co noc w końcu doprowadzi u któregoś do zawału serca.

Kaiou

Post Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 8:18 am   Odpowiedz z cytatem
A może to po prostu powietrze? Ja sam mimo że obowiązków miałem niewiele czasami trochę przysypiałem w pociągach kiedy tam mieszkałem. Ogólnie w Japonii bardzo przyjemnie się śpi - a do tego kiedy macie godzinkę cieszy i spokoju i jesteście jeszcze do tego delikatnie kołysani do snu.... U nas też czasami tak jest przyjemnie - kiedy muszę poświęcić godzinkę na to żeby gdzieś dojechać a nie mam nic do czytania pod ręką to uważam że można ten czas chociaż tak wykorzystać... :)
Powrót do góry
dcwynar

Post Wysłany: Pią Wrz 09, 2005 7:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Może to nie to. Kiedy dojeżdżałem na studia 150 km, to zawsze drzemałem w obie strony, jak było miejsce. Rytmiczny stukot usypia. Jeżeli wielu Japończyków dojeżdża godzinę do pracy, w kraju w którym portfele nie giną tak jak u nas, a ludzie pilnują własnego nosa to nic dziwnego, że sobie skracają podróż. Co nie znaczy że pracują lekko, chociaż czytałem że głównie długo.
Powrót do góry
izumi

Post Wysłany: Sro Mar 29, 2006 2:22 pm   Odpowiedz z cytatem
tak.. uskarżam sie na wyścig szczurów w polsce... ale w Japonii serio mają przekichane.. jestem prawie pewna że zostałabym hikikomori, gdybym żyła w Japonii..
Powrót do góry
Bebe

Post Wysłany: Sro Mar 29, 2006 3:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Japończykom to raczej nie przeszkadza - przyzwyczajeni są. A ja im zazdroszczę umiejętności wykorzystywania każdej chwili i każdego wolnego miejsca do spania! Mnie się nie udawało aż tak zasypiać, chociaż to się zasadniczo człowiekowi udziela.
Hm... Japonia nauczyła mnie spać w pociągach.

PS - witam serdecznie jako nowa osoba na forum - czy macie tu jakiś wątek do przedstawiania się?

pucek

Post Wysłany: Czw Kwi 06, 2006 2:34 pm   Odpowiedz z cytatem
Hehe, wczesniej nigdy nie potrafilam spac w jakimkolwiek innym miejscu niz lozko. Jak bylam w Japonii to tymbardziej uwazalam to za cos strasznego, bo chcialam widziec tam wszystko! Ogladac i przywiezc jak najwiecej wspomnien z tego kraju! Jednak udzielil mi sie klimat Kraju Kwitnacej Wisni i tak jak wiekszosc, zasypialam w pociagach:/. Przyznam, ze bylo to bardzo mile;P!

Mnie tak samo jak Bebe Japonia nauczyla spac w pociagach! I naprawde to sie wszystkim udziela!
Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Pią Kwi 07, 2006 8:40 am   Odpowiedz z cytatem
Ja nic nie mam przeciwko temu... przeciez ci ludzie na okraglo pracuja i jak tu mozna nie byc zmeczonym przeciez ten kraj jest bogaty dzieki tym ich wynalazkom nie dzieki naturalnym surowcom. Zawdzieczaja to tylko pracom ich umyslu i pracowitosci, przecierz u niech technika goruje nad wszystkimi krajami...i naprawde nie ma sie co dziwic.
Powrót do góry
CornyMistick

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 10:06 am   Odpowiedz z cytatem
Rozumiem spanie w pociągach [Wasze teksty są sympatyczne ] ale niezbyt chce mi się wierzyć, że ktoś się rozłożył na środku chodnika...

Kieruję to do ludzi, którzy tam byli - naprawdę widzieliście człowieka w garniturze śpiącego na chodniku? Ja bym pomyslała, że coś mu się stało... [i pewnie dostałabym burę za obudzenie delikwenta] :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
yumiko16

Post Wysłany: Wto Maj 08, 2007 1:11 pm   Odpowiedz z cytatem
To oni tam spią na chodniku nawet? XD
Powrót do góry
Kinga-chan

Post Wysłany: Pon Maj 14, 2007 5:23 pm   Odpowiedz z cytatem
Sama uwielbiam spać no ale do takich zaawansowanych technik jak Oni to jeszcze nie doszłam hehe(żebym tak jeszcze była tak pracowita^^) W każdym razie widać, że to geniusze, skoro potrafią docenić błogi stan jakim jest sen^^
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Wto Maj 15, 2007 9:21 pm   Odpowiedz z cytatem
A co do pracoholizmu to chyba najlepsza choroba. Oczywiście trzeba zachowa zimną krew i nie zwariować ale praca 16-18/24 jest wielką przyjemnością. Człowiek sie nie nudzi i nie zajmuje pierdołami. Ja sypiam średnio po 4 godziny dziennie (od 9 do 0). Też często przysypiam gdzie sie da, nawet z otwartymi oczami. Ale człowiek czuje satysfakcje z życia. No i poza tym też nie przesadzam z pracą i od czasu do czasu robie sobie wolne a wtedy wypoczynek to błogość.
Ja ich świetnie rozumiem.

P.S. Ale w Warszawskim metrze przespać się ciężko. Jadąc od początku do końca to tylko godzina a z reguły ludzie jeżdżą krótsze dystansy nimi. Ja akurat z rana jade tramwajem 5min ale znajomi jeżdżą WKD (warszawska kolejka podmiejska i jeden z największych hardkorów w polsce - dla nie wtajemniczonych) lub SKM i tam sypiają a do niewyspanych nie należą.

Phase

Post Wysłany: Czw Maj 17, 2007 7:34 pm   Odpowiedz z cytatem
Heh co do pracoholizmu to zależy bo jeżeli się robi to co się lubi to nie ma problemu.Gorzej jak sytuacja jest z góry odmienna, gdzie człowiek tyra 12h w pracy, której tak naprawdę nie lubi.

Ja osobiście na sen przeznaczam w tygodniu maksymalnie 5h. Reszte czasu pochłania mi praca, studia, inne obowiązki i zainteresowania. Wielokrotnie się zdarzyło, że spałem jadąc na uczelnie w PKS'sie ( a później podczas wykładu na auli ).

Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Powrót do góry
Katae^^

Post Wysłany: Pią Maj 18, 2007 2:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Wiecie co? Naprawde was podziwiam-ja nie wyobrażam sobie, żebym mogła usnąć gdzie indziej niż we własnym łóżku. Nawet jak staram się zasnąć w autokarze to mi nie wychodzi, a co już mówić w każdej wolnej chwili kimać na siedząco
Powrót do góry
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Sob Maj 19, 2007 1:34 pm   Odpowiedz z cytatem
Chodzi o to że nawet taka drzemka na ławce może na prawdę wpłynąć pozytywnie na nasze samopoczucie, chociaż tak na prawdę nawet się nie zasypia ;] ja najczęściej śpie w pociągu, chociaż jadę ok 60km to zajmuje to od 1:20 do nawert 2h ;D więc wiecie ;]

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Nie Maj 20, 2007 12:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Według badań naukowych godzina snu w ciągu dnia może dać taki wypoczynek co 4 w nocy. Dziwne ale tak jest według badań.
Ja akurat w ciągu dnia prawie nie sypiam. Czyli ogólnie sypiam z 4 godziny dziennie.

sergioosh

Post Wysłany: Nie Maj 20, 2007 5:01 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja z kolei śpię od 4-8 godzin dziennie i prawie zawsze jestem zmęczony czy senny. Rzadko zdarza mi się, bym był na prawdę porządnie wyspanym. Dlatego właśnie przykładowo zaraz pójdę sobie zrobić kawkę Co do samego przysypiania w miejscach publicznych to dojeżdżając do liceum autobusem często zdarzało mi się "odpłynąć". Teraz przeważnie jeżdżę na uczelnie rowerem więc odpada, ale jeśli wykład jest odpowiednio nudnym, to zdarza się, że i zeszyt odciśnie mi się na poliku
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Dziwactwa z Japonii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2