| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
KAMAKURA

|
Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 12:37 pm |
|
|
|
Jodo to sztuka walki kijem i jest stara jak świat. Jo zyskało wielką popularność wśród mnichów i kapłanów, którym obca była idea rozlewania krwi. Szczególnie współbraci. Wojownik używał drewnianych atrap do doskonalenia swoich umiejętności. Plebs wykształcił techniki obrony przed różnymi wędrującemi drabami, których nie brakowało wtedy w Japonii. Jo wywodzi sie z biednego ludu, który nie miał prawa do noszenia broni. Kij - to idealnie tyszował. Stawał się bronią w rękach "adepta", który poznał tajniki jego zstosowani. Techniki opierają cię na blokach i pchnięciach. Dużo w tej formie jest "technik" z innych sztuk walki.(włócznia naginata). Współczesne metody walki jo, polegają nie tylko na ćwiczeniu technik (realnej walce) ale przedewszystkim jest integralną dyscypliną rozwoju duchowego zwaną JODO.
Metodę tę opracował doskonały szermierz Muso Gonnosuke około 400 lat temu. Miało to miejsce po jego klęsce, jaką poniósł z ręki samego mistrza miecza Miyamoto Musashiego(mistrz walki dwoma mieczami) .
Muso usunął sie w zacisze świątyni i podczas medytacji oraz praktyk z użyciem kija, opracował sztykę posługiwania się jo.
Jego styl Shindo-Muso ryu to techniki zaczerpnęte z walki włócznią i szermierki. Powtórnie wyzwał Musashiego na pojedynek poczas, którego potrawił umiejętnie bronić się przed atakiem dwóch mieczy jak i zagrozić jego obronie. Metoda Gonnosuke ma 12 podstawowych uderzeń i bloków.
Obecnie(później) na ich podstawia opracowano prawie 70 technik zaawansowanych. One to, stanowią teraz podstawę dzisiejszego JODO.
Domo........
Jak narazie jedyna sekcja trenujęca jo znajduje się w Poznaniu. _________________ Hajime mashite
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mudan

|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 3:10 pm |
|
|
|
| KAMAKURA napisał: |
| Jak narazie jedyna sekcja trenujęca jo znajduje się w Poznaniu. |
Witam drobne sprostowanie, jodo oprócz Poznania jest także trenowane w:
Warszawie - Tenshinkan Dojo,
Krakowie - Koryukan Dojo,
ponadto zaczyna coś się dziać w: Katowicach, Gdyni i Wrocławiu. |
|
| Powrót do góry |
|
|
KAMAKURA

|
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 1:28 pm |
|
|
|
Sekcja w Poznaniu jest sekcją dzieałającą przy PZKendo. Jeśli chodzi o Gdynie, to nic mi nie wiadomo by taka szkoła powstała. Muszę sprawdzić.
Trenując w Gdyni wiedziałbym!? - ale nawet wiatr nie wie, w którym kierunku zawieje. Sprawdzę i dam znak. Dzięki za info. _________________ Hajime mashite
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mudan

|
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 2:31 pm |
|
|
|
Generalnie się zgadza sekcje w Poznaniu, Krakowie, Wrocławiu i Warszawie działają przy Polskim Związku Kendo.
Napisałem też że coś się zaczyna dziać w Wrocławiu, Gdyni i Katowicach.
W Gdyni nie ma jeszcze oficjalnie działającego klubu jodo ale mam nadzieje że niedługo powstanie.
Jeżeli jesteś zainteresowany na priva mogę podać namiar do osoby która jest z Gdyni i ćwiczy między innymi jodo. |
|
| Powrót do góry |
|
|
KAMAKURA

|
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 3:07 pm |
|
|
|
| Jestem ciekaw. I chciałbym poznać osobę , która prowadzi jodo. _________________ Hajime mashite
|
|
| Powrót do góry |
|
|