Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Harajuku!

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Wto Sty 08, 2008 11:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Nie irytuje was, że w Japonii tak duży nacisk kładzie się na image zespołu?

W Japonii nie jest ważne czy piosenkarz/piosenkarka potrafi śpiewać tylko czy jest atrakcyjny/atrakcyjna. Dlatego też ich "gwiazdy" może i wyglądają ładnie (chociaż jak dla kogo) ale większość albo piszczy jak czterolatki albo drze się jak zarzynane świnie. Do tego dochodzą też zespoły z facetami wyglądającymi jak kobiety (zaburzenia osobowości?) udającymi, że są wielkimi rockmanami (w różowych sukienkach i perukach w kolorach tęczy) ;P. Wartościowych japońskich wykonawców nie pajacujących, nie przebierających się za dziwadła tylko posiadających prawdziwy talent muzyczny można policzyć na palcach jednej ręki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
krzychos7

Post Wysłany: Sro Sty 09, 2008 10:04 am   Odpowiedz z cytatem
Niltinco świetnie określenie japońskich "artystów".

Raito

Post Wysłany: Nie Sty 27, 2008 7:02 am   Odpowiedz z cytatem
Hehe... muzyka jest środkiem, a nie celem samym w sobie. Środkiem przekazy wartości. Dlatego nie uważam za nic dziwnego faktu, iż muzycy starają się zabłysnąć charyzmą, również w wywiadach czy poprzez wygląd. Wtedy można lepie "poczuć", o czym śpiewają...

Chociaż zgadzam się, że Japończycy, jak zazwyczaj, przginąją w drugą stronę i często idą w tandetę.
Pozatym ten ich ubniór, przeciwdziała równoważąco pochierarchizowanej, sztywno-niekreatywnej, szowinistycznej, "mundurkowej" kulturze. Tam to działa

Niltinco

Post Wysłany: Nie Sty 27, 2008 9:49 am   Odpowiedz z cytatem
Problem w tym, że często jakikolwiek przekaz w jpopie i jrocku ma drugorzędne znaczenie. Przede wszystkim gwiazdami zostają nie osoby, które potrafią śpiewać ale takie z ładną buzią i ekstrawaganckim sposobem ubierania. Ogólnie poziom jpopu (jrocka zresztą też) jest równy disco polo. Oczywiście są też nieźli wykonawcy ale jest ich niewiele. Dzieciaki "zakochane" w Japonii podniecają się taką muzyką bo wpada w ucho i jest troszkę inna od tego co słyszą w około ale gdyby rozumiały teksty to pewnie jpop nie byłby już taki popularny .

Ostatnio zmieniony przez Niltinco dnia Nie Sty 27, 2008 11:18 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Raito

Post Wysłany: Nie Sty 27, 2008 11:03 am   Odpowiedz z cytatem
Podzielam opinię Aczkolwiek, nie możemy zapominać, że mają największy rynek muzyczny po USA. Więc czasem na pewno się coś dobrego trafi, a "egzotyka" tylko +da smaczku

Pozdrawiam

@nka

Post Wysłany: Sro Sty 30, 2008 7:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Szuvi napisał:
Colinka, nie ma typowego harajuku (w 2 minucie widac ganguro), ponieważ zalicza sie do niego między innymi (goth)lolity, ganguro, gyaru i cosplaye, a te wszystkie dziwactwa wzięły się z dzielnicy(?) harajuku. W Polsce przydało by się takiej "zbuntowanej" młodzieży, chociaż te ganguro to już przesada...

yy to jak to sie dzieli i jakie są wyznaczniki danego stylu?? słowniczek poprosze coś jeszcze o parapara (czy jakoś tak) słyszałam.... haa jak dla mnie to fajna sprawa, chociaz nie wiem, czy bym sie na taki ubiór odważyła.... może gdzieś zaszyta, gdzie nikt mnie nie rozpozna ale zdjęcia lubię sobie pooglądać :)
co do muzyków J-rockowych i ich specyficznego, przesadzonego image - u miektórych mi się to podoba (np. Myiavi) - podkreśla charakterek i odmienność tej osoby. Ale w wiekszości jednak mi przeszkadza, jest zbyt przesłodzony lub przerysowany, muzyka jest tu już tylko dodatkiem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzychos7

Post Wysłany: Sro Sty 30, 2008 8:23 pm   Odpowiedz z cytatem
Raito napisał:
mają największy rynek muzyczny po USA. Więc czasem na pewno się coś dobrego trafi

Ale tylko lokalny. Słyszałem już najróżniejsze światowe hity, były amerykańskie, rosyjskie, arabskie, francuskie, niemieckie, angielskie, brazylijskie, afrykańskie, indyjskie i wiele innych, ale japońskiego światowego hitu jeszcze nie słyszałem. Idą bardziej na ilość nie jakość.

Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Nie Lut 10, 2008 2:55 pm   Odpowiedz z cytatem
shii napisał:
jeśli by ktos tak wyszedł ubrany na ulice to nie wiem jak by ludzie na to patrzyli.....ale podziwiam za odwage takie osoby x3

mi właśnie o to chodzi.. jeśli ktoś przebiera się dla zabawy, na konwenty itp to jest ok, ale żeczywiście chodzenie tak po ulicy jest troche nie tego ;;

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sergioosh

Post Wysłany: Nie Lut 10, 2008 5:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Trochę nie co? Jeśli ktoś lubi, to powinien. Może się spodziewać dziwnych reakcji, ale jeśli ktoś bardzo chce to potrafi sobie z tym poradzić, albo nawet to wykorzystać Ja tam znudzony jestem "polską modą codzienną", a raczej jej brakiem :/
Powrót do góry
Anysha.

Post Wysłany: Nie Mar 09, 2008 10:58 pm   Odpowiedz z cytatem
dwoma słowami- kocham i podziwiam!!

Ja bym się nie odważyła wyjść tak na ulicę "

LittleTatsu

Post Wysłany: Pon Mar 10, 2008 1:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Wszystko, tylko nie Ganguro... (czy jakoś tak) ;

Maji

Post Wysłany: Nie Mar 23, 2008 12:23 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja uwielbiam Harajuku. Potrafię godzinami szukać informacji na ten temat ale myślę, że wciąż za mało się o tym mówi. Często odwiedzam sklepy internetowe w tym stylu i prowadzę bloga o tej tematyce. Z resztą jest na forum jako moje www. W każdym razie " I'm in love"
Powrót do góry
Itami

Post Wysłany: Nie Mar 30, 2008 1:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Problem w tym, że często jakikolwiek przekaz w jpopie i jrocku ma drugorzędne znaczenie. Przede wszystkim gwiazdami zostają nie osoby, które potrafią śpiewać ale takie z ładną buzią i ekstrawaganckim sposobem ubierania. Ogólnie poziom jpopu (jrocka zresztą też) jest równy disco polo. Oczywiście są też nieźli wykonawcy ale jest ich niewiele. Dzieciaki "zakochane" w Japonii podniecają się taką muzyką bo wpada w ucho i jest troszkę inna od tego co słyszą w około ale gdyby rozumiały teksty to pewnie jpop nie byłby już taki popularny .

Zapewne większość japońskich zespołów "na fali" to kicz i tandeta - przyznaję rację. Są jednak, jak już zauważono, zespoły, które grają naprawdę świetnie. Wymieniłabym tutaj chociażby: Inugami Circus Dan, Dir En Grey, X Japan (choć tu mi troszkę wokal Toshiego nie pasuje), Unsraw, Maximum The Hormone... Daje się tu odczuć profesjonalizm Japończyków. Choć mój japoński nie jest zbyt dobry to zawsze staram się wyszukiwać tłumaczenia i nie jestem rozczarowana. Nie jestem nawet zamknięta w jrocku - cały czas słucham kapel takich jak Slayer, Vader czy Led Zeppelin. Co do kiczowatego ubioru to mnie to nie razi. W latach 80. większość heavy metalowych artystów to byli transwestyci. Polecam przesłuchanie twórczości niesamowitej kapeli jaką jest Black Mages. Dla zainteresowanych umieszczam link: http://pl.youtube.com/watch?v=q5st0b3ln5U
Wracając do tematu głównego - wybieram się za rok do Japonii i właśnie jednym z pierwszych miejsc jakie będę chciała odwiedzić to właśnie Harajuku. Na pewno to wszystko tworzy niesamowity klimat.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Hikari

Post Wysłany: Czw Lip 31, 2008 10:56 am   Odpowiedz z cytatem
Pierwszy raz słysze o Harajuku, i zaciekawiło mnie to
Naszczęście u nas nie ma takiego czegoś, że trzeba chodzić w mundurku i koniec...
Z resztą u nas mundurek to tylko bluzeczka, a tam cały strój....

Mila-chan

Post Wysłany: Czw Lip 31, 2008 2:05 pm   Odpowiedz z cytatem
Hikari napisał:

Naszczęście u nas nie ma takiego czegoś, że trzeba chodzić w mundurku i koniec....

A były minister G. to co zrobił?? Właśnie kazał nosić.
Hikari napisał:
Z resztą u nas mundurek to tylko bluzeczka, a tam cały strój....

Jeszcze, gdyby to była tylko bluzeczka to może jakoś by to wyglądało. Ale w częścii gimnazjów są to - bardziej lub mniej - upiorne kamizelki z "dżinsu".

A teraz do tematu - szczerze powiedziawszy nie wadzą mi te ich przebieranki, ale też jakoś specjalnie mnie nie fascynują ( wyrosłam? odmieniło mi się? )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Sadz.

Post Wysłany: Czw Paź 02, 2008 6:05 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja ubieram się w Harajuku i tak wychodzę na ulicę.
japonia

Otóż ja.
Kocham ten styl.
Ubieram się tak czesto <33
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Czw Paź 02, 2008 6:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Pasuje Ci

Osobiście nie przepadam za stylem Harajuku jak i VK (ale o tym już mowa była wcześniej.
Na Harajuku i ogólnie w Tokyo bardzo mało osób chodzi tak przebranych. Byłam na Harajuku 2 razy i łącznie z 15 osób takich widziałam, głównie obcokrajowcy

sergioosh

Post Wysłany: Sob Paź 04, 2008 10:45 pm   Odpowiedz z cytatem
@Sadz. Jak dla mnie tragedia xD

Ja niestety nie doszedłem do Harajuku T.T Idąc od Shibui nagle zaczęło lać i byliśmy zmuszeni się wycofać :/

@Akiko A kiedy byłaś w Harajuku? Podobno najwięcej tak ubierających się w ten sposób osób można spotkać w niedzielę po południu.
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Nie Paź 05, 2008 10:17 am   Odpowiedz z cytatem
sergioosh napisał:
@Akiko A kiedy byłaś w Harajuku? Podobno najwięcej tak ubierających się w ten sposób osób można spotkać w niedzielę po południu.

hmm.. raz byłam w sobote pod wieczór na amatorskim koncercie qumpla, a drugim razem w niedziele po południu od 16stej do może 2giej w nocy

ruda

Post Wysłany: Nie Paź 05, 2008 1:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Pierwszy raz usłyszałam o Harajuku na tym forum. To się prawie w głowie nie mieści, że ci sami układni, spokojni Japończycy są zdolni do takich szaleństw A tak na poważnie, to podziwiam ich za odwagę, ja bym w czymś takim (na trzeźwo i z własnej woli) na ulicę nie wyszła.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3