| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Niltinco

|
Wysłany: Wto Sty 08, 2008 11:59 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| Nie irytuje was, że w Japonii tak duży nacisk kładzie się na image zespołu? |
W Japonii nie jest ważne czy piosenkarz/piosenkarka potrafi śpiewać tylko czy jest atrakcyjny/atrakcyjna. Dlatego też ich "gwiazdy" może i wyglądają ładnie (chociaż jak dla kogo) ale większość albo piszczy jak czterolatki albo drze się jak zarzynane świnie. Do tego dochodzą też zespoły z facetami wyglądającymi jak kobiety (zaburzenia osobowości?) udającymi, że są wielkimi rockmanami (w różowych sukienkach i perukach w kolorach tęczy) ;P. Wartościowych japońskich wykonawców nie pajacujących, nie przebierających się za dziwadła tylko posiadających prawdziwy talent muzyczny można policzyć na palcach jednej ręki. |
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Raito

|
Wysłany: Nie Sty 27, 2008 7:02 am |
|
|
|
Hehe... muzyka jest środkiem, a nie celem samym w sobie. Środkiem przekazy wartości. Dlatego nie uważam za nic dziwnego faktu, iż muzycy starają się zabłysnąć charyzmą, również w wywiadach czy poprzez wygląd. Wtedy można lepie "poczuć", o czym śpiewają...
Chociaż zgadzam się, że Japończycy, jak zazwyczaj, przginąją w drugą stronę i często idą w tandetę.
Pozatym ten ich ubniór, przeciwdziała równoważąco pochierarchizowanej, sztywno-niekreatywnej, szowinistycznej, "mundurkowej" kulturze. Tam to działa  _________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Raito

|
|
| Powrót do góry |
|
|
@nka

|
Wysłany: Sro Sty 30, 2008 7:18 pm |
|
|
|
| Szuvi napisał: |
| Colinka, nie ma typowego harajuku (w 2 minucie widac ganguro), ponieważ zalicza sie do niego między innymi (goth)lolity, ganguro, gyaru i cosplaye, a te wszystkie dziwactwa wzięły się z dzielnicy(?) harajuku. W Polsce przydało by się takiej "zbuntowanej" młodzieży, chociaż te ganguro to już przesada... |
yy to jak to sie dzieli i jakie są wyznaczniki danego stylu?? słowniczek poprosze coś jeszcze o parapara (czy jakoś tak) słyszałam.... haa jak dla mnie to fajna sprawa, chociaz nie wiem, czy bym sie na taki ubiór odważyła.... może gdzieś zaszyta, gdzie nikt mnie nie rozpozna ale zdjęcia lubię sobie pooglądać :)
co do muzyków J-rockowych i ich specyficznego, przesadzonego image - u miektórych mi się to podoba (np. Myiavi) - podkreśla charakterek i odmienność tej osoby. Ale w wiekszości jednak mi przeszkadza, jest zbyt przesłodzony lub przerysowany, muzyka jest tu już tylko dodatkiem... |
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
Wysłany: Sro Sty 30, 2008 8:23 pm |
|
|
|
| Raito napisał: |
| mają największy rynek muzyczny po USA. Więc czasem na pewno się coś dobrego trafi |
Ale tylko lokalny. Słyszałem już najróżniejsze światowe hity, były amerykańskie, rosyjskie, arabskie, francuskie, niemieckie, angielskie, brazylijskie, afrykańskie, indyjskie i wiele innych, ale japońskiego światowego hitu jeszcze nie słyszałem. Idą bardziej na ilość nie jakość._________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Anysha.

|
|
| Powrót do góry |
|
|
LittleTatsu

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Maji

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Itami

|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 1:57 pm |
|
|
|
| Niltinco napisał: |
Problem w tym, że często jakikolwiek przekaz w jpopie i jrocku ma drugorzędne znaczenie. Przede wszystkim gwiazdami zostają nie osoby, które potrafią śpiewać ale takie z ładną buzią i ekstrawaganckim sposobem ubierania. Ogólnie poziom jpopu (jrocka zresztą też) jest równy disco polo. Oczywiście są też nieźli wykonawcy ale jest ich niewiele. Dzieciaki "zakochane" w Japonii podniecają się taką muzyką bo wpada w ucho i jest troszkę inna od tego co słyszą w około ale gdyby rozumiały teksty to pewnie jpop nie byłby już taki popularny . |
Zapewne większość japońskich zespołów "na fali" to kicz i tandeta - przyznaję rację. Są jednak, jak już zauważono, zespoły, które grają naprawdę świetnie. Wymieniłabym tutaj chociażby: Inugami Circus Dan, Dir En Grey, X Japan (choć tu mi troszkę wokal Toshiego nie pasuje), Unsraw, Maximum The Hormone... Daje się tu odczuć profesjonalizm Japończyków. Choć mój japoński nie jest zbyt dobry to zawsze staram się wyszukiwać tłumaczenia i nie jestem rozczarowana. Nie jestem nawet zamknięta w jrocku - cały czas słucham kapel takich jak Slayer, Vader czy Led Zeppelin. Co do kiczowatego ubioru to mnie to nie razi. W latach 80. większość heavy metalowych artystów to byli transwestyci. Polecam przesłuchanie twórczości niesamowitej kapeli jaką jest Black Mages. Dla zainteresowanych umieszczam link: http://pl.youtube.com/watch?v=q5st0b3ln5U
Wracając do tematu głównego - wybieram się za rok do Japonii i właśnie jednym z pierwszych miejsc jakie będę chciała odwiedzić to właśnie Harajuku. Na pewno to wszystko tworzy niesamowity klimat. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hikari

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Mila-chan

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Sadz.

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 10:45 pm |
|
|
|
@Sadz. Jak dla mnie tragedia xD
Ja niestety nie doszedłem do Harajuku T.T Idąc od Shibui nagle zaczęło lać i byliśmy zmuszeni się wycofać :/
@Akiko A kiedy byłaś w Harajuku? Podobno najwięcej tak ubierających się w ten sposób osób można spotkać w niedzielę po południu. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
ruda

|