| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
..:Colinka:..

|
|
| Powrót do góry |
|
|
MałyByt:)

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Frezio-kun

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Rina

|
|
| Powrót do góry |
|
|

|
Wysłany: Sob Lis 24, 2007 10:59 pm |
|
|
|
Japonia jest już tak do przodu ze wszystkim i poprostu oni nie mają juz nic ciekawego, a cały swiat został w tyle. Japońska młodzież nie mogłaby przecież byc taka pospolita i ubierać się normalnie, dlatego wymyślili sobie te całe harajuku. Dla nich to juz było nudne i znów odkryli coś nowego i mogą się odznaczać. Chcą pokazać coś nowego, innego, tak samo jak visual kei. Pewnie będą to wprowadzac do innych krai i tak znane bedzie harajuku (o ile juz nie jest) na całym świecie...
U nas bedzie harajuku, a w Japonii będą nosić kible na głowach.
Następny krok do przodu.
Mi się to nie podoba. Jestem przyzwyczajona do tutejszych, zwykłych ciuchów i wystarczą mi jeansy i bluza i jestem happy  _________________ ..:I'm listening
to a music never ending.
My baby,
don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Papillon

|
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 7:12 pm |
|
|
|
Colinka nie próbuj tłumaczyć zjawisk społeczno-kulturowych, których nie rozumiesz!
Ja rozumiem, że w dzisiejszych czasach każdy chce być specjalistą od Japonii, ale jest pewna granica tolerancji na pierdoły. ><" |
|
| Powrót do góry |
|
|
Questos

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 8:24 pm |
|
|
|
Problem z Harajuku jest taki że jest to zjawisko chwilowe . Tzn. jest to typowy przejaw buntu i znudzenia japońskiej młodzieży . 90 % procent japońskich lolit, gothic lolit itp. po dostaniu się na poważny uniwerek , dostaniu pracy w korporacji zdejmuje kolczyki , farbuje bujną multikolorową czuprynę s powrotem na czarno i zakłada typowy biznesowy uniform wtapiając się tym samym w szarą masę wędrującą po Tokyo do późnych godzin nocnych.  |
|
| Powrót do góry |
|
|

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 8:53 pm |
|
|
|
Ikari_yui ja uważam, że tak jest i to jest moje i tylko moje zdanie...
Nie musisz się z nim zgadzać. Nie tłumacze żadnych zjawisk, tylko przedstawiam to, co sądze o harajuku i jak JA to widze..
A Ty, jak zwykle musisz się czepiać, zamiast tego mogłabys sama coś napisać.
Sorry, za off... (Omg) _________________ ..:I'm listening
to a music never ending.
My baby,
don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Frezio-kun

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 9:05 pm |
|
|
|
Colinka takie "foszki" można na PW załatwić.
Błędne koło... :|
Questos czy ktoś powiedział, że to jest problem ? :) Młodzi gniewni, starzy wkur.... Wydaje mi się, że chyba wszędzie tak jest. Jak często powtarzacie na forum - z tego sie wyrasta (trochę w innym kontekscie). Wkoncu trzeba rozroznic bajke od rzeczywistosci. Kiedy konczy sie zabawa a zaczyna zycie, praca... :)
Harajuku mogłoby dojść do skutku w PL tylko wtedy kiedy byłaby większa tolerancja. Niby Polska to kraj tolerancyjny, ale różnie to bywa kiedy dochodzi do konfrontacji przekonań i życia codziennego. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Questos

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 9:58 pm |
|
|
|
| Nie zrozumiałaś co miałem na myśli mówiąc ,,problem". A co do naszego kraju i wogule Europy to raczej się zjawiska na podobną skalę nie doczekamy. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Papillon

|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 12:13 am |
|
|
|
| Questos napisał: |
| A co do naszego kraju i wogule Europy to raczej się zjawiska na podobną skalę nie doczekamy. |
True true... Europa jest za sztywna na takie cuś (tym bardziej nietolerancyjna Polska)...  |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Wto Lis 27, 2007 1:16 am |
|
|
|
| Questos napisał: |
| zjawiska na podobną skalę nie doczekamy. |
Jaką skalę?... Że niby to jest takie rozpowszechnione?.... _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Aralka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Phase

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Lina-chan

|
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 9:10 pm |
|
|
|
No cóż, w slipkach na rozmowę do pracy ;P...
Z tolerancją jest podobnie jak z konformizmem. Ubieramy garnitur na rozmowę kwalifikacyjną, gdyż pewne normy społeczne tego wymagają, podlegając tym normom zachowujemy się konformistyczne. Są jednak sytuacje, gdzie rozsądniej byłoby przeciwstawić się tym normom np. apartheid. Nie można więc jednoznacznie stwierdzić, czy konformizm jest dobry, czy zły.
Podobnie jak z tolerancją
A co do harajuku to mnie się podoba, a problem w naszym kraju tyczy się bardziej mentalności, która sprowadza nas do "katastrofizowania", zamiast do działania- myśli typu "na pewno nie uda się tego zorganizować, a jeżeli nawet, to na pewno okaże się totalną klęską"
Więcej optymizmu :) _________________ Kussezareba nobilu
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Pan_Kot

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 3:26 pm |
|
|
|
| Ja mam zamiar kupic sobie teraz z 3 sukienki Gothic Lolita i wyjść na miasto zobaczyc jak ludzie zareagują...a puźniej mysle wychodzić przebrana za jakies postacie z mang i anime... |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|