| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Czy ten post był przydatny? |
| Tak |
|
50% |
[ 2 ] |
| Nie |
|
50% |
[ 2 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 4 |
|
Piotoro

|
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 6:53 pm |
|
|
|
To mój pierwszy post, więc proszę wybaczyć, jeśli napisałem coś, czego nie powinienem...
W Wikipedii natknąłem się na taki oto tekst japoński:
Kliknij w ten link
Jest tam "furigana", tyle że w nawiasach. Czy jest możliwość zrobienia tam zwykłej furigany?
Druga sprawa. Jeśli chodzi o stronki, to już się zorientowałem, jak napisać w kodzie html furiganę, np.:
<ruby><rb>山</rb><rp>(</rp><rt>やま</rt><rp>)</rp></ruby>
Jednak, żeby furigana była widoczna potrzebna jest wtyczka do firefoxa (jak z innymi przeglądarkami, nie wiem). Wtyczkę można znaleźć tutaj:
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/1935
Teraz możecie skopiować tekst, który zaznaczyłem na zielono, wkleić go do pliku tekstowego w notatniku, następnie zapisać go z rozszerzeniem .htm. i z kodowaniem UTF-8. Nie jestem pewien, ale chyba musi być jeszcze zainstalowana czcionka japońska (ja tam nie wiem, ale ja mam i działa). Po otworzeniu w firefoxie możemy cieszyć oko śliczną furiganą
Drugie pytanie. Czy istnieje możliwość zrobienia furigany tu na forum, np. w tym temacie? Czy na forach nie jest to, technicznie, możliwe...
P.S.
Na html'u nie znam się kompletnie. Tak samo na japońskim, ale bardzo mi się podoba  _________________ Never say Never
|
|
| Powrót do góry |
|
|