Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Furigana na stronach internetowych...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Język Japoński    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Czy ten post był przydatny?
Tak
50%
 50%  [ 2 ]
Nie
50%
 50%  [ 2 ]
Wszystkich Głosów : 4

Autor Wiadomość
Piotoro

Post Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 6:53 pm   Odpowiedz z cytatem
To mój pierwszy post, więc proszę wybaczyć, jeśli napisałem coś, czego nie powinienem...

W Wikipedii natknąłem się na taki oto tekst japoński:
Kliknij w ten link

Jest tam "furigana", tyle że w nawiasach. Czy jest możliwość zrobienia tam zwykłej furigany?

Druga sprawa. Jeśli chodzi o stronki, to już się zorientowałem, jak napisać w kodzie html furiganę, np.:

<ruby><rb>山</rb><rp>(</rp><rt>やま</rt><rp>)</rp></ruby>

Jednak, żeby furigana była widoczna potrzebna jest wtyczka do firefoxa (jak z innymi przeglądarkami, nie wiem). Wtyczkę można znaleźć tutaj:
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/1935

Teraz możecie skopiować tekst, który zaznaczyłem na zielono, wkleić go do pliku tekstowego w notatniku, następnie zapisać go z rozszerzeniem .htm. i z kodowaniem UTF-8. Nie jestem pewien, ale chyba musi być jeszcze zainstalowana czcionka japońska (ja tam nie wiem, ale ja mam i działa). Po otworzeniu w firefoxie możemy cieszyć oko śliczną furiganą

Drugie pytanie. Czy istnieje możliwość zrobienia furigany tu na forum, np. w tym temacie? Czy na forach nie jest to, technicznie, możliwe...

P.S.
Na html'u nie znam się kompletnie. Tak samo na japońskim, ale bardzo mi się podoba

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Język Japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1