Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Bliżej niewidzialności!:D

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Dziwactwa z Japonii    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Raito

Post Wysłany: Pon Sie 06, 2007 10:01 pm   Odpowiedz z cytatem
Bliżej niewidzialności

japonia

http://www.youtube.com/watch?v=F__4c7f2sy8

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez Raito dnia Wto Sie 07, 2007 12:28 pm, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Katana

Post Wysłany: Pon Sie 06, 2007 11:16 pm   Odpowiedz z cytatem
O co z tym chodzi??

http://monsters.wp.pl/?ac=vid&vid=200059943
http://www.ganglifes.com/index.php?zapros=12311
http://world4.knightfight...;ref=flink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sergioosh

Post Wysłany: Pon Sie 06, 2007 11:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Nic nowego i prawdę mówiąc ciężko się tu doszukiwać rewelacji, gdyż ta technologia to jest czysta ciekawostka bez praktycznych zastosowań. Cały trik polega na odpowiedniej powierzchni danego przedmiotu odbijającego światło ze specjalnego rzutnika...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Raito

Post Wysłany: Wto Sie 07, 2007 9:05 am   Odpowiedz z cytatem
sergioosh napisał:
Nic nowego i prawdę mówiąc ciężko się tu doszukiwać rewelacji, gdyż ta technologia to jest czysta ciekawostka bez praktycznych zastosowań. Cały trik polega na odpowiedniej powierzchni danego przedmiotu odbijającego światło ze specjalnego rzutnika...

Powierzchnia jest (miękkim w przypadku peleryny ) ekranem? :-)

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez Raito dnia Wto Sie 07, 2007 12:55 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Wto Sie 07, 2007 10:31 am   Odpowiedz z cytatem
sergioosh ma racje. To jest materiał podobny do odblasków (na znakach lub światełkach na rowerach). Odbija on światło zawsze w stronę z której przybyło niezależnie pod jakim kontem ono pada (nie tak jak do sie dzieje w lustrze). Za obiektem jest kamera a przed rzutnik dzięki temu można uzyskać taki efekt. Było to nawet w Focusie. Ale były tam też dużo bardziej zaawansowane metody.

Raito

Post Wysłany: Wto Sie 07, 2007 12:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Poszukałem czegoś na ten temat:

"Na efekt składa się nie tylko zastosowanie pelerynki, ale całego skomplikowanego systemu. Składa się na niego: lustro, kamera, komputer, projektor oraz ubranie zrobione ze specjalnego materiału.

Cała sztuka polega na rzutowaniu obrazu zza pleców osoby odzianej w pelerynę na jej przód, tak aby obserwator mógł widzieć "poprzez" osobę. Technologia nie jest jeszcze doskonała, bowiem można dostrzec zarysy pelerynki, a rzutowany na nią obraz ma mniej intensywne kolory niż otaczające tło i brakuje mu głębi."

Ze strony:

http://www.laboratoria.ne...mp;sid=221

------------------------------------------

"Japoński naukowiec, profesor Susumu Tachi z Uniwersytetu Tokijskiego, po 27 latach badań skonstruował pelerynę-niewidkę! Brzmi to niewiarygodnie, ale wynalazek ten być może już niedługo trafić do codziennego użytku. Do czego może służyć ta technologia? Profesor Tachi wymienia m.in. : przezroczyste ściany w samolotach, samochodach, budynkach, kamuflowanie urządzeń wojskowych czy chirurgia."

Ze strony:

http://www.nauka.gildia.pl/news/2004/06

"Składa się na niego: lustro, kamera, komputer, projektor oraz ubranie zrobione ze specjalnego materiału."

Rzeczywiście Czyli jest to cała instalacja z rzutnikiem włącznie

Pozdrawiam :-)

krzychos7

Post Wysłany: Wto Sie 07, 2007 9:03 pm   Odpowiedz z cytatem
... albo mi się wydaje albo w poście Wto Sie 07, 2007 9:05 am Raito pisałeś coś innego niż jest teraz. Pisałeś że to LCD.

Raito

Post Wysłany: Wto Sie 07, 2007 9:47 pm   Odpowiedz z cytatem
krzychos7 napisał:
... albo mi się wydaje albo w poście Wto Sie 07, 2007 9:05 am Raito pisałeś coś innego niż jest teraz. Pisałeś że to LCD.

Gomennasai Widziałem tylko film. Więc spekulowałem na podstawie filmu, czy to nie ekran LCD. A skojarzyłem coś, że jakaś koreańska firma stworzyła miękki ekran - Dlatego zmieniłem(A nie wiem, czy takie futurystyczne technologie stosują LCD ) Później przeszukałem w tym temacie neta i się upewniłem co do twoich stwierdzeń

sergioosh

Post Wysłany: Wto Sie 07, 2007 10:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Miękkie ekrany to wg mnie też chybiony pomysł. Potężny problem stwarzałby fakt odwzorowania obrazu będącego za osobą, którą chcemy "ukryć" na powierzchni, która zmienia kształt. Najlepszym sposobem byłoby po prostu zakrzywienie promieni słonecznych, ale to jak na dzień dzisiejszy jest niemożliwe, a na pewno nie w takim stopniu.
Powrót do góry
Muhomorniczy

Post Wysłany: Pią Maj 02, 2008 9:19 pm   Odpowiedz z cytatem
kurcze wynaleziono jakiś fajny materiał który przewodzi światło (a nie odbija)kanalikami z jednej strony na drugą co daje niewidzialność ale pod odpowiednim kątem patrzenia i ułożenia materiału. W każdym bądź razie niewidzialność o dużym stopniu doskonałości za_pomocą jedynie materiału syntetycznie uzyskanego w laboratorium (tu chyba stworzono jakieś nie istniejące cząsteczki w naturze o takich właściwościach) jest możliwa i to tylko kwestia czasu. Aż strach sie bać, co taki poor biedny naród polski może z tym mieć bez noktowizorów, czujników termicznych
    Strach to patrzeć na Twoje posty :>
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Pon Maj 05, 2008 7:58 am   Odpowiedz z cytatem
A nie lepiej po prostu skonstruować materiał lub pole, które zakrzywia promienie słoneczne? Gdzieś czytałem, że pracują nad tym, a efekt byłby optymalny, gdyż dawałby pełną niewidzialność bez artefaktów.
Powrót do góry
Miyamoto

Post Wysłany: Pią Maj 09, 2008 11:35 am   Odpowiedz z cytatem
Wojsko amerykańskie nad tym pracuje i nawet chyba wymyslili cos wlasnie w rodzaju pola ale mieli problemy z zasilaniem tego na wiecej niz pare sekund:P

krzychos7

Post Wysłany: Pią Maj 09, 2008 10:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Hehe, oj raczej odległe to czasy. No w zasadzie da się ukryć coś w zakrzywieniu powietrza. Były test. Po prostu przy odpowiednich dmuchawach bardzo rozgrzanego powietrza (do kilku tysięcy stopni) można ukryć nie za duże obiekty. No niestety koszt i kiepska mobilność takich urządzeń nie jest praktyczna. Bardziej kiepski drogi bajer. Bo dość łatwo to jednak wykryć. W teorii mógł by być to system ukrywania przedmiotów przed satelitami ale jednak mało realne.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Dziwactwa z Japonii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1