Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Kultura Japonii na PJWSTK

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Vader

Post Wysłany: Pią Lip 27, 2007 9:29 am   Odpowiedz z cytatem
Kilka inforamcji ze strony uczelni o tym, co można robić po ukończeniu tych studiów:

"Niezależnie od japonistycznej specyfiki tych studiów, ich absolwenci będą mo­gli pracować w zawodach związanych z kulturą, a to dzięki otrzymanemu ogólnemu i zawodowemu przygotowaniu kulturoznawczemu. Stąd w programie znajdują się też przedmioty praktyczno-zawodowe, związane generalnie z marketingiem czy administrowaniem kulturą."

"...blok tematyczny związany z marketingiem kultury obejmuje m.in. następujące przedmioty: Mar­keting i budowanie relacji z odbiorcami; Identyfikacja wizualna, promocja i re­klama; Zarządzanie finansami, organizacją i zasobami ludzkimi; Zarządzanie wiedzą i badania w sektorze kultury."

"Studenci kulturoznawstwa będą, w swojej przyszłej pracy jako organizatorzy kultury, intensywnie wykorzystywać nowe technologie. Celem warsztatów jest zapoznanie z technikami, które pozwolą na atrakcyjne przedstawienie treści w formach multimedialnych (serwisy internetowe, grafika i animacja kompute­rowa)."

Co o tym sądzicie ?

Niltinco

Post Wysłany: Pią Lip 27, 2007 9:42 am   Odpowiedz z cytatem
Każda uczelnia zachwala swój program i podaje co można robić po skończeniu studiów. Przykładem jest np. WSSM w Łodzi (niestety chwilowo ich strona nie działa dlatego cytatu nie mogę tu wkleić), gdzie na stronie tej uczelni można przeczytać, że po jej skończeniu jest się przygotowanym do pracy w dyplomacji, ma się ogromna wiedzę o kulturze i ekonomii Japonii oraz świetnie opanowany język. Wszystko pięknie ładnie tylko, że każdy kto miał styczność z tą uczelnia wie, ze to wszystko to jedna, wielka ściema bo patrząc na plan zajęć na poszczególne lata (i będąc na wykładach) nie da się tam niczego nauczyć (ani o kulturze ani tym bardziej języka).
Do informacji co można robić po skończeniu studiów (i to się tyczy każdej uczelni) radzę podchodzić z dystansem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Norek

Post Wysłany: Pią Lip 27, 2007 11:14 am   Odpowiedz z cytatem
Tak, masz rację Niltinco, ale wydaje mi się że każdy we własnym zakresie będzie wiedział, jak może zdobytą wiedzę sprzedać, jeśli jest się tylko zaradnym.
Z tych studiów (PJWSTK) na pewno wyjdą ludzie z dobrą wiedzą o kulturze. Jeśli na te studia pójdą ludzie którzy już jakąś wiedzę mają, na pewno na tym zyskają, tak samo z resztą jak ludzie którzy o kulturze za wiele powiedzieć nie mogą.
O WSSM szkoda pisać...
Myślę że faktycznie, po PJWSTK z tego co napisał Vader, najlepszym zajęciem będzie "organizowanie imprez kulturowych", że tak to nazwę.
Czego nie uważam za wadę oczywiście!
Pozdrawiam!

Vader

Post Wysłany: Sob Lip 28, 2007 1:41 pm   Odpowiedz z cytatem
A jeszcze mam takie pytanie. Otóż mój angielski nie stoi na zbyt wysokim poziomie (coś około podstawowego), czy to nie przeszkadza w podjęciu tych studiów ? Na stronie uczelni nie pisało nic, że są jakies wykłady po agnielsku, więc myślę, że nie będzie. A w liscie przedmiotów angielskiego tez nie widziałem.

Niltinco

Post Wysłany: Sob Lip 28, 2007 3:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Vader jeśli zaczynałbyś studia na uniwerku to wtedy na pewno niski poziom angielskiego by przeszkadzał natomiast jeśli chodzi o studia prywatne to myślę, że nie stanowi to większego problemu . Jeśli jakieś wykłady byłyby po angielsku to na pewno byłoby to zaznaczone na stronie uczelni więc się nie martw. Co do listy przedmiotów to dziwne, że nie ma dodatkowego języka obcego choć z drugiej strony to nie jest kierunek filologiczny.
Powrót do góry
Wrath

Post Wysłany: Sro Sie 01, 2007 10:30 am   Odpowiedz z cytatem
Nie ma dodatkowego języka? A co z angielskim przez 6 semestrów po 60 godzin?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Vader

Post Wysłany: Czw Sie 02, 2007 12:40 pm   Odpowiedz z cytatem
A rzeczywiście, jest englisz. Jakoś mi umknęło... Mam nadzieję, że jest od podstaw.

Mam kolejny plan, a mianowicie chciałbym iść na dwa fakultety, zaocznie na Kulturę Japonii i dziennie na ekonomię. Boję się tylko, że mogę sobie nie poradzić z dwoma kierunkami. Co o tym sądzicie ? Ta ekonomia to by była na uczelni, która jest filią jakiejś uczlni z Łodzi (może nawet Uniwerka Łódzkiego). Mam tam koleżankę, która nigdy wybitną uczennicą nie była, a ma średnią 4,5. Ale mówi, że dużo się uczy. No i znowu mam mega dylemat, bo szkoda byłoby coś oblać, albo przez skupianie się na dwóch kierunkach, oblać obydwa. Doradźcie coś !

Niltinco

Post Wysłany: Czw Sie 02, 2007 5:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Całkiem niedawno był poruszany ten temat. Nie zaczynaj dwóch kierunków na raz. Chcesz iść na drugi fakultet ok ale nie teraz bo się po prostu nie wyrobisz. Najrozsądniej byłoby na 4 roku japonistyki (w przypadku studiowania przez całe 5 lat) lub tak jak w Twoim wypadku, po zrobieniu licencjata.
Cytat:
Ta ekonomia to by była na uczelni, która jest filią jakiejś uczlni z Łodzi (może nawet Uniwerka Łódzkiego). Mam tam koleżankę, która nigdy wybitną uczennicą nie była, a ma średnią 4,5.

Albo ta Twoja koleżanka zabrała się za naukę ale szkoła ma niski poziom. Lepiej się dobrze wywiedz wszystkiego zanim podejmiesz tam studia.
Powrót do góry
Vader

Post Wysłany: Czw Sie 02, 2007 6:45 pm   Odpowiedz z cytatem
No właśnie, szkoda byłoby przerwać któryś kierunek albo zawalić obydwa. Wprawdzie ta ekonomia to bezpłatne studia, więc kasy bym nie stracił, ale i tak to chyba za duże ryzyko...

Margo

Post Wysłany: Nie Sie 12, 2007 12:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja tez w tym roku zaczynam zaoczne na PJWSTK i jeszcze jeden kierunek u mnie w mieście. Wiem że będzie ciżko ale warto spróbowac, z resztą przecież i tak nie mam nic do stracenia! Jak sie nie uda to zrezygnuje z drugiego kierunku... :)
Powrót do góry
Vader

Post Wysłany: Pon Sie 13, 2007 7:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Margo, mam takie podejście jak Ty. Tylko Co będzie jeśli to właśnie kultura Japonii się nie uda ? A na ten drugi idziesz dziennie czy zaocznie ? jaki bierzesz drugi kierunek ?

Margo

Post Wysłany: Wto Sie 14, 2007 1:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Mój drugi kierunek czyli pedagogikę bedę studiowac dziennie. Myślę że to nie jest aż tak tudny kierunek żebym nie mogła sie jeszcze skupić na tym co kocham , chyba że sie mylę. Ale wszystko wyjdzie jak zwykle w praniu!
Powrót do góry
Vader

Post Wysłany: Sro Sie 15, 2007 10:35 am   Odpowiedz z cytatem
Mam podobnie. Znaczy to rodzice mnie naciskają na inny kierunek, bo twierdzą, że po kulturze japonii to pracy nigdzie nie znajdę. Dlatego postanowiłem iść na dwa kierunki. A jako drugi wybiorę ekonomię albo socjologię. Nie są to chyba extremalnmie trudne rzeczy. Oczywiście i jedno i drugie mnie nie interesuje, ale teraz muszę zdecydować, który z tych dwóch kierunków będzie bardziej znośny (mam na myśli jego trudność, ciekawośc no i perspektywy jakie daje).

Hary

Post Wysłany: Sro Sie 15, 2007 12:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Jesli myslisz ze socjologia i ekonomia to te kierunki ktore dadza ci prace to jestes w bledzie. Ekonomia to chyba najpopularniejszy kierunek na polskich uczelniach, co roku konczy go 2 jak nie 3 miliardy ludzi ;] Wiec ekonomistow w Polsce jest spory przesyt. Z socjologia jest pdobnie, z ta roznica ze na socjolgow zapotrzebowanie jest nikle. Co do trudnosci, oba do trudnych nie naleza ;] Podsumowywujac - czy skonczylbys socjolgie czy kulture Japonii, o prace zwiazana z kierunkiem studiow bedzie ci rownie ciezko. Jesli chcesz miec pewnosc ze znajdziesz dobra prace w swoim zawodzie odrazu po studiach to polibuda czeka ;]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Vader

Post Wysłany: Sro Sie 15, 2007 12:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Hary napisał:
Co do trudnosci, oba do trudnych nie naleza ;]

I fajnie, o to mi chodzi (jak już mówiłem, idę tam z nacisku rodziców)
Hary napisał:
Podsumowywujac - czy skonczylbys socjolgie czy kulture Japonii, o prace zwiazana z kierunkiem studiow bedzie ci rownie ciezko.

Powiedz to moim rodzicom.
Hary napisał:
Jesli chcesz miec pewnosc ze znajdziesz dobra prace w swoim zawodzie odrazu po studiach to polibuda czeka ;]

Jasne, zawsze miałem dwóję z fizyki....

Margo

Post Wysłany: Sro Sie 15, 2007 9:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja na miejsu Vader'a wybrała bym socjologie. Słyszałam że jest to nawet ciekawy kierunek. Z tym że tylko prace ciężko po tym znaleźć... heh
A tak na marginesie, to właśnie dzisiaj dostałam potwierdzenie dostania sie na PJWSTK, co oznacza że trzeba zapłacić wpisowe ;/ Ale humor poprawila mi widomość że nowi studenci będą mieli zniżke przez I semestr i czesne będą wynosić 400zł a nie 500zł ( to nie dużo, ale stówka piechotą nie chodzi )
Powrót do góry
Vader

Post Wysłany: Czw Sie 16, 2007 2:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Ej Margo, na stronce jest napisane, że z dokumentami trzeba złożyć zaświadczenie od lekarza, że można pracować z komputerem. Jak załatwić to ? Czy to się bierze z uczelni jakieś skierowanie na badania ? Czy może idzie się prywatnie na badania ? Czy jak ?

Mnie nie interesuje ani socjologia ani ekonomia, ale muszę coś wybrać, wiec wybiorę pewnie ekonomię, żeby nie było, że chodzę na dwa humanistyczne kierunki.

Z Białegostoku będziesz dojeżdżała pociągiem? Ile czasu w jedną stronę ? Ja godzinkę.

Takie rzeczy załatwia się korzystając z PW, a nie w konkretnym temacie, gdzie Twoje wypowiedzi są zwykłym spamem, co powoduje bałagan na forum. Mam nadzieje, że dalsza część dyskusji nie związana z głównym wątkiem potoczy się na PW - Phase

Margo

Post Wysłany: Czw Sie 16, 2007 9:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Vader, załatwienie tego zaświadczenia było dla mnie mordęgą. Dwa dni za tym chodziłam. To wszystko trzeba załatwić w medycynie pracy, a wiadomo jak tam jest - wszyscy robią łaske. U mnie w Białym wszędzie wymagano skierowania. Ale bez sensu jechać 2 h do Wawy po jakiś głupi papierek. Więc zadzwoniłam na uczelnie i poprosiłam żeby zeskanowali to skierowanie i wysłali mi e-mailowo. Z tym papierkiem trzeba iść do medycyny pracy i tam zrobią ci jakieś "badania"( oczywiście trzba za nie płacić ). Mam nadzieje że Ci troche pomogłam...

Oczywiście będę pociągiem dojeżdżać do Wawy, jakieś 2.5 h.

A mam takie pytanie! Ile ray w miesiącu będą zjady? 2 razy czy więcej?
Powrót do góry
Vader

Post Wysłany: Sro Sie 22, 2007 10:30 am   Odpowiedz z cytatem
Założyłem forum dla studentów Kultury Japonii na PJWSTK. Zapraszam wszystkie osoby, które wybierają się na te studia lub planują to zrobić w przyszłości.

Adres: http://kulturajaponii.ok1.pl

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3