| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Vader

|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 9:29 am |
|
|
|
Kilka inforamcji ze strony uczelni o tym, co można robić po ukończeniu tych studiów:
"Niezależnie od japonistycznej specyfiki tych studiów, ich absolwenci będą mogli pracować w zawodach związanych z kulturą, a to dzięki otrzymanemu ogólnemu i zawodowemu przygotowaniu kulturoznawczemu. Stąd w programie znajdują się też przedmioty praktyczno-zawodowe, związane generalnie z marketingiem czy administrowaniem kulturą."
"...blok tematyczny związany z marketingiem kultury obejmuje m.in. następujące przedmioty: Marketing i budowanie relacji z odbiorcami; Identyfikacja wizualna, promocja i reklama; Zarządzanie finansami, organizacją i zasobami ludzkimi; Zarządzanie wiedzą i badania w sektorze kultury."
"Studenci kulturoznawstwa będą, w swojej przyszłej pracy jako organizatorzy kultury, intensywnie wykorzystywać nowe technologie. Celem warsztatów jest zapoznanie z technikami, które pozwolą na atrakcyjne przedstawienie treści w formach multimedialnych (serwisy internetowe, grafika i animacja komputerowa)."
Co o tym sądzicie ? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 9:42 am |
|
|
|
Każda uczelnia zachwala swój program i podaje co można robić po skończeniu studiów. Przykładem jest np. WSSM w Łodzi (niestety chwilowo ich strona nie działa dlatego cytatu nie mogę tu wkleić), gdzie na stronie tej uczelni można przeczytać, że po jej skończeniu jest się przygotowanym do pracy w dyplomacji, ma się ogromna wiedzę o kulturze i ekonomii Japonii oraz świetnie opanowany język. Wszystko pięknie ładnie tylko, że każdy kto miał styczność z tą uczelnia wie, ze to wszystko to jedna, wielka ściema bo patrząc na plan zajęć na poszczególne lata (i będąc na wykładach) nie da się tam niczego nauczyć (ani o kulturze ani tym bardziej języka).
Do informacji co można robić po skończeniu studiów (i to się tyczy każdej uczelni) radzę podchodzić z dystansem. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 11:14 am |
|
|
|
Tak, masz rację Niltinco, ale wydaje mi się że każdy we własnym zakresie będzie wiedział, jak może zdobytą wiedzę sprzedać, jeśli jest się tylko zaradnym.
Z tych studiów (PJWSTK) na pewno wyjdą ludzie z dobrą wiedzą o kulturze. Jeśli na te studia pójdą ludzie którzy już jakąś wiedzę mają, na pewno na tym zyskają, tak samo z resztą jak ludzie którzy o kulturze za wiele powiedzieć nie mogą.
O WSSM szkoda pisać...
Myślę że faktycznie, po PJWSTK z tego co napisał Vader, najlepszym zajęciem będzie "organizowanie imprez kulturowych", że tak to nazwę.
Czego nie uważam za wadę oczywiście!
Pozdrawiam! _________________ "YOU DON'T NEED A REASON TO HELP PEOPLE"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Vader

|
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 1:41 pm |
|
|
|
| A jeszcze mam takie pytanie. Otóż mój angielski nie stoi na zbyt wysokim poziomie (coś około podstawowego), czy to nie przeszkadza w podjęciu tych studiów ? Na stronie uczelni nie pisało nic, że są jakies wykłady po agnielsku, więc myślę, że nie będzie. A w liscie przedmiotów angielskiego tez nie widziałem. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Wrath

|
Wysłany: Sro Sie 01, 2007 10:30 am |
|
|
|
| Nie ma dodatkowego języka? A co z angielskim przez 6 semestrów po 60 godzin? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Vader

|
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 12:40 pm |
|
|
|
A rzeczywiście, jest englisz. Jakoś mi umknęło... Mam nadzieję, że jest od podstaw.
Mam kolejny plan, a mianowicie chciałbym iść na dwa fakultety, zaocznie na Kulturę Japonii i dziennie na ekonomię. Boję się tylko, że mogę sobie nie poradzić z dwoma kierunkami. Co o tym sądzicie ? Ta ekonomia to by była na uczelni, która jest filią jakiejś uczlni z Łodzi (może nawet Uniwerka Łódzkiego). Mam tam koleżankę, która nigdy wybitną uczennicą nie była, a ma średnią 4,5. Ale mówi, że dużo się uczy. No i znowu mam mega dylemat, bo szkoda byłoby coś oblać, albo przez skupianie się na dwóch kierunkach, oblać obydwa. Doradźcie coś !  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 5:06 pm |
|
|
|
Całkiem niedawno był poruszany ten temat. Nie zaczynaj dwóch kierunków na raz. Chcesz iść na drugi fakultet ok ale nie teraz bo się po prostu nie wyrobisz. Najrozsądniej byłoby na 4 roku japonistyki (w przypadku studiowania przez całe 5 lat) lub tak jak w Twoim wypadku, po zrobieniu licencjata.
| Cytat: |
| Ta ekonomia to by była na uczelni, która jest filią jakiejś uczlni z Łodzi (może nawet Uniwerka Łódzkiego). Mam tam koleżankę, która nigdy wybitną uczennicą nie była, a ma średnią 4,5. |
Albo ta Twoja koleżanka zabrała się za naukę ale szkoła ma niski poziom. Lepiej się dobrze wywiedz wszystkiego zanim podejmiesz tam studia. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Vader

|
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 6:45 pm |
|
|
|
| No właśnie, szkoda byłoby przerwać któryś kierunek albo zawalić obydwa. Wprawdzie ta ekonomia to bezpłatne studia, więc kasy bym nie stracił, ale i tak to chyba za duże ryzyko... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Margo

|
Wysłany: Nie Sie 12, 2007 12:29 pm |
|
|
|
| Ja tez w tym roku zaczynam zaoczne na PJWSTK i jeszcze jeden kierunek u mnie w mieście. Wiem że będzie ciżko ale warto spróbowac, z resztą przecież i tak nie mam nic do stracenia! Jak sie nie uda to zrezygnuje z drugiego kierunku... :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Vader

|
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 7:03 pm |
|
|
|
| Margo, mam takie podejście jak Ty. Tylko Co będzie jeśli to właśnie kultura Japonii się nie uda ? A na ten drugi idziesz dziennie czy zaocznie ? jaki bierzesz drugi kierunek ? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Margo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Vader

|
Wysłany: Sro Sie 15, 2007 10:35 am |
|
|
|
| Mam podobnie. Znaczy to rodzice mnie naciskają na inny kierunek, bo twierdzą, że po kulturze japonii to pracy nigdzie nie znajdę. Dlatego postanowiłem iść na dwa kierunki. A jako drugi wybiorę ekonomię albo socjologię. Nie są to chyba extremalnmie trudne rzeczy. Oczywiście i jedno i drugie mnie nie interesuje, ale teraz muszę zdecydować, który z tych dwóch kierunków będzie bardziej znośny (mam na myśli jego trudność, ciekawośc no i perspektywy jakie daje). |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hary

|
Wysłany: Sro Sie 15, 2007 12:25 pm |
|
|
|
| Jesli myslisz ze socjologia i ekonomia to te kierunki ktore dadza ci prace to jestes w bledzie. Ekonomia to chyba najpopularniejszy kierunek na polskich uczelniach, co roku konczy go 2 jak nie 3 miliardy ludzi ;] Wiec ekonomistow w Polsce jest spory przesyt. Z socjologia jest pdobnie, z ta roznica ze na socjolgow zapotrzebowanie jest nikle. Co do trudnosci, oba do trudnych nie naleza ;] Podsumowywujac - czy skonczylbys socjolgie czy kulture Japonii, o prace zwiazana z kierunkiem studiow bedzie ci rownie ciezko. Jesli chcesz miec pewnosc ze znajdziesz dobra prace w swoim zawodzie odrazu po studiach to polibuda czeka ;] |
|
| Powrót do góry |
|
|
Vader

|
Wysłany: Sro Sie 15, 2007 12:45 pm |
|
|
|
| Hary napisał: |
| Co do trudnosci, oba do trudnych nie naleza ;] |
I fajnie, o to mi chodzi (jak już mówiłem, idę tam z nacisku rodziców)
| Podsumowywujac - czy skonczylbys socjolgie czy kulture Japonii, o prace zwiazana z kierunkiem studiow bedzie ci rownie ciezko. |
Powiedz to moim rodzicom.
| Jesli chcesz miec pewnosc ze znajdziesz dobra prace w swoim zawodzie odrazu po studiach to polibuda czeka ;] |
Jasne, zawsze miałem dwóję z fizyki.... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Margo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Vader

|
Wysłany: Czw Sie 16, 2007 2:26 pm |
|
|
|
Ej Margo, na stronce jest napisane, że z dokumentami trzeba złożyć zaświadczenie od lekarza, że można pracować z komputerem. Jak załatwić to ? Czy to się bierze z uczelni jakieś skierowanie na badania ? Czy może idzie się prywatnie na badania ? Czy jak ?
Mnie nie interesuje ani socjologia ani ekonomia, ale muszę coś wybrać, wiec wybiorę pewnie ekonomię, żeby nie było, że chodzę na dwa humanistyczne kierunki.
Z Białegostoku będziesz dojeżdżała pociągiem? Ile czasu w jedną stronę ? Ja godzinkę.
Takie rzeczy załatwia się korzystając z PW, a nie w konkretnym temacie, gdzie Twoje wypowiedzi są zwykłym spamem, co powoduje bałagan na forum. Mam nadzieje, że dalsza część dyskusji nie związana z głównym wątkiem potoczy się na PW - Phase |
|
| Powrót do góry |
|
|
Margo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Vader

|
Wysłany: Sro Sie 22, 2007 10:30 am |
|
|
|
Założyłem forum dla studentów Kultury Japonii na PJWSTK. Zapraszam wszystkie osoby, które wybierają się na te studia lub planują to zrobić w przyszłości.
Adres: http://kulturajaponii.ok1.pl |
|
| Powrót do góry |
|
|