Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Kultura Japonii na PJWSTK

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Vader

Post Wysłany: Pią Lip 20, 2007 5:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Zastanawiam się nad tym kierunkiem. To nowość, powstał dopiero w tym roku. Może sie ktoś na to wybiera ? Co o tym sądzicie ? czy te studia dają jakieś perspektywy do znalezienia w przyszłości pracy ? albo do wyjazdu do japonii na jakieś stypendium albo coś ? Zapodaję linka do stronki o tym kieruku: http://www.pjwstk.edu.pl/kat.php?k=151&ilu=rekr .Doradźcie coś !

Questos

Post Wysłany: Pią Lip 20, 2007 5:28 pm   Odpowiedz z cytatem
No siema

Ja jestem przyjęty na dzienną Japke na PJWSTK. Co do zalet to moze zacytuje swoja wypowiedz z innego forum :

,,
Ja również złożyłem dokumenty na Japce PJWSTK:) Osobiście uważam że jak kierunek wypali to będzie to udana inwestycja. Dlaczego?? Otóż moim zdaniem przemawia za tym kilka aspektów min :

- renoma uczelni która od dawna utrzymuje się w ścisłej czołówce najlepszych uczelni prywatnych w Polsce.
- Warunki dydaktyczne ( studiowania ) które są naprawdę ponad przeciętną .
- Współpraca z wieloma organizacjami , instytucjami , firmami i uczelniami Japońskimi zapewniają studentom ( przy odrobinie chęci i wysiłku oczywiście wymiany , straże itp.
- Bardzo dobra kadra
- Nie wiadomo jak będzie z japką ale studenci innych kierunków nie mają problemu ze znalezieniem pracy po PJWSTK.
- Jako ciekawostkę mogę dodać że jak pewnie można sie domyślić uczelnia
została założona dzięki porozumieniu między Japonią a Polska co też wpływa pozytywnie na przyszłość nowego wydziału.

- Jeden duzy minus to cena - 700 zł./mies za studia "
- Kolejnym minusem dla niektórych jest liczba godzin japońskiego na specjalizacji językowej - 120

Podsumowując jest to dla mnie dużo lepsza inwestycja niż np. japonistyka na WSH-WZ w Łodzi na której de fakto nic się narazie nie dzieje ( mam nadzieję mimo wszystko że kierunek wypali po przydała by sie jakaś japonistyka w Łodzi)

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Vader

Post Wysłany: Sob Lip 21, 2007 10:04 am   Odpowiedz z cytatem
Właśnie, cena tych studiów jest ogromna, przez co zmuszony jestem (a i to nie pewne) iść na zaoczne, które kosztują 500zł miesiecznie, które to 500zł mógłbym jednak zarobić będąc na zaocznych. Jak myślicie, czy warto iśc na zaoczne? Czy wtedy też się czegoś nauczę ? Czy mam szansę pojechać na jakiś staż?

Niltinco

Post Wysłany: Sob Lip 21, 2007 10:55 am   Odpowiedz z cytatem
Moim zdaniem nie opłaca się iść na zaoczne bo po prostu na takich studiach nie dasz rady dobrze nauczyć się języka. Biorąc pod uwagę, że na dziennych ilość godzin nauki japońskiego jest dość mała to na zaocznych będzie jeszcze mniejsza. Cena rzeczywiście powala ale przy braku pieniędzy zawsze pozostaje coś takiego jak kredyt studencki . Staż można sobie załatwić nawet nie studiując na japonistyce. Sama planuję wyjazd na staż lub stypendium (zależy co mi się udała załatwić) za jakieś 2 lata (o ile uda mi się zdać na 2 rok nie mówiąc już o kolejnym ;P).
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Vader

Post Wysłany: Sob Lip 21, 2007 11:11 am   Odpowiedz z cytatem
Tak, wezmę kredyt studencki, a potem będę go spłacał przez kilka ładnych lat i jeszcze nie wiadomo jaki procent. Raczej odpada.

A jeśli chodzi o to czy dzienne czy zaoczne to bez względu na to gdzie bym nie poszedł to muszę iść na zaoczne, żeby móc jednocześnie zarabiać na te studia.

Wystarczy mi, żebym nauczył się języka na poziomie podstawowym.

Możesz powiedzieć coś wiecej o tych stypendiach i stażach dla niejaponistów ?

Keii

Post Wysłany: Sob Lip 21, 2007 12:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Vader napisał:
Tak, wezmę kredyt studencki, a potem będę go spłacał przez kilka ładnych lat i jeszcze nie wiadomo jaki procent. Raczej odpada.

Lepiej poczytaj trochę więcej o kredytach studenckich - są nisko oprocentowane (jak nisko, można bez problemu znaleźć, to nie informacja tajna) i można zacząć je spłacać w którymkolwiek momencie (a >trzeba< 2 lata po studiach).

Niltinco

Post Wysłany: Sob Lip 21, 2007 1:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Vader, kredyt studencki jest oprocentowany na 1% więc to bardzo niewiele. Zaczyna się go spłacać przeważnie po 2 latach od zakończenia studiów i przez taki okres przez jaki go brałeś choć chyba jest możliwość spłacenia go wcześniej.

Cytat:
Wystarczy mi, żebym nauczył się języka na poziomie podstawowym.

Na zaocznych po pierwszym roku będziesz co najwyżej potrafił pogadać o pogodzie i kupić długopis w sklepie. Studiowałam na zaocznych rusycystykę przez rok (i mam nadzieje, że już tam nie wrócę). Rosyjski jest o wiele mniej wymagającym językiem niż japoński i mimo, że w ciągu roku miałam w sumie 150 h nauki języka (90 w pierwszym semestrze i 60 w drugim) żaden ze studentów uczących się od podstaw nie był w stanie konstruować jakichś złożonych wypowiedzi na dowolny temat (choć w zadaniach z gramatyki radziliśmy sobie bardzo dobrze, ale zadania zadaniami, a swobodna rozmowa to inna bajka). Biorąc pod uwagę, że japońska gramatyka jest trudniejsza, nie mówiąc już o piśmie, zaoczne zupełnie w przypadku tego języka odpadają.

Cytat:
Możesz powiedzieć coś wiecej o tych stypendiach i stażach dla niejaponistów ?

Sama jeszcze nie znam żadnych konkretów, dopiero zaczynam poszukiwać jakichkolwiek informacji. Jak tylko znajdę coś na ten temat to na pewno zamieszczę informację na forum.
Powrót do góry
Vader

Post Wysłany: Sob Lip 21, 2007 2:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
choć w zadaniach z gramatyki radziliśmy sobie bardzo dobrze, ale zadania zadaniami, a swobodna rozmowa to inna bajka

Skoro gramatyka dobrze, a rozmowa kiepsko to znaczy, że zasób słów za mały. Ja nie mam innego wyjścia, albo pójdę zaocznie albo wcale. Co byście zrobili na moim miejscu ? czy lepiej mniej się nauczyć czy wcale ?

Niltinco

Post Wysłany: Sob Lip 21, 2007 4:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Skoro gramatyka dobrze, a rozmowa kiepsko to znaczy, że zasób słów za mały.

Nie zasób słów ale wymowa fatalna . W ciągu całego roku nie mieliśmy ani jednych zajęć z komunikacji, w kółko tylko rozwiązywaliśmy zadania z gramatyki i co tydzień mieliśmy kolokwia. Fakt, że w rosyjskim akcent jest ruchomy ale w naszym wykonaniu to była totalna dowolność gdzie ten akcent padał ;P.

Cytat:
Ja nie mam innego wyjścia, albo pójdę zaocznie albo wcale.

Zawsze jest jakieś wyjście. A nie myślałeś o innej, tańszej prywatnej japonistyce czy po prostu bez dorobienia (bo kredytu nie chcesz) nie da rady wybrać jakichkolwiek dziennych studiów? Zawsze możesz też starać się o stypendium socjalne + dodatki tylko musisz się zorientować czy Ci przysługuje. Najlepiej będzie jeśli zadzwonisz na uczelnię i dowiesz się czy na zaocznych będzie zmniejszona liczba godzin nauki japońskiego i o ile. Z taką informacją będzie Ci łatwiej podjąć decyzję.
Powrót do góry
Vader

Post Wysłany: Sob Lip 21, 2007 6:05 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Zawsze możesz też starać się o stypendium socjalne + dodatki tylko musisz się zorientować czy Ci przysługuje. Najlepiej będzie jeśli zadzwonisz na uczelnię i dowiesz się czy na zaocznych będzie zmniejszona liczba godzin nauki japońskiego i o ile. Z taką informacją będzie Ci łatwiej podjąć decyzję.

Stypendium mi nie przysługuje, a na dzienne szans nie ma i w tej materii się nic nie zmieni.
To oczywiste, że na zaocznych jest mniej, wszak zajęcia są tylko 4 razy w miesiącu.
Ale chciałbym na to iść.

Niltinco

Post Wysłany: Sob Lip 21, 2007 9:09 pm   Odpowiedz z cytatem
Z tego co przeczytałam na stronie uczelni to zajęcia dla zaocznych będą w trybie sobotnio-niedzielnym w godzinach 8:00 – 20:00. Jeśli zjazdy będą co tydzień (ja tak miałam) i będzie sporo tych zajęć w ciągu dnia to może okazać się, że ilość zajęć z japońskiego nie zostanie w ogóle okrojona, a jedynie zmniejszy się ilość wykładów o kulturze. Warto by było zadzwonić lub przejść się na uczelnię i zapytać jaki dokładnie będzie plan studiów zanim podpiszesz jakąkolwiek umowę.
Powrót do góry
Vader

Post Wysłany: Nie Lip 22, 2007 9:37 am   Odpowiedz z cytatem
Może i masz racje. W sumie koszą 500zł za miesiac, więc mozliwe, że zjazdy co tydzień. W sumie to mogę mieć nawet 60 godzin japońskiego, a nie te 120. Zresztą nie wiem i tak czy na to pójdę, bo właśnie straciłem robotę....

Niltinco

Post Wysłany: Nie Lip 22, 2007 10:38 am   Odpowiedz z cytatem
Przykro mi, że straciłeś pracę ale może uda Ci się znaleźć inną i lepszą. Trzymam kciuki obyś szybko cos znalazł . Co do tych studiów to tak sobie przekalkulowałam ilość tych godzin japońskiego i jak dla mnie to ta uczelnia to zwykli zdziercy! 60 h na semestr to wychodzi 2 wykłady w tygodniu (każdy po 2 h lekcyjne jak na każdej uczelni) czyli 1 zajęcia byłyby pewnie z gramatyki, a 2 z pisma. Jak dla mnie to gorsze warunki nauki niż na kursie językowym . Jeśli nie ma zajęć na których ćwiczyłoby się ten japoński to te studia w ogóle nie mają sensu, a już na pewno jest skandalem pobierać za nie 700 zł za miesiąc takiej nauki.
Vader mam nadzieje, że szybko znajdziesz pracę i jak już Ci się to uda to rozejrzyj się za inną japonistyką jako studia zaoczne (może jest taka możliwość w Łodzi lub Poznaniu) bo ta w Warszawie jest strasznie droga, a jeśli gdzieś indziej jest zaocznie to na pewno będzie taniej, a być może ilość japońskiego będzie większa. Na PJWSTK ilość h na dziennych to porażka więc nie chce nawet myśleć co mogą zaproponować na zaocznych nawet jeśli zjazdy będą co tydzień.
Powrót do góry
Questos

Post Wysłany: Nie Lip 22, 2007 11:37 am   Odpowiedz z cytatem
Hmm po pierwsze zauważmy że będzie to Wydział Kultury Japonii! a nie Wydział Język Japoński Ponad Wszystko!!:) . Działający na wzór tego z UW i są to studia Kulturoznawcze a nie Filologiczne , wiec nie wiem po co ten szum?? Ja osobiście nie mam zbyt dużego wyboru jeśli chodzi o Japke bo niestety matura nie na 100% a WSJO definitywnie za daleko. PJWSTK jest uczelnia bardzo dobrze znaną w Warszawie i jedną z najlepszych uczelni prywatnych w Polsce i nie grozi jej likwidacja w przeciwieństwie do np. WSH-WZ w Łodzi czy http://www.wskpism.edu.pl/ w Warszawie gdzie też jest filologia japońska ale gdy tam dzwoniłem z pytaniem dlaczego nie otworzyli kierunku w zeszłym roku pani z informacji odłożyła słuchawkę :) Zonk. Jeśłi chodzi o cenę Japki na PJWSTK to tak rzeczywiście jest nie mała( na WSJO te 540 zł. też niezbyt kuszące) i będę miał na pewno nie lekko przez pierwsze miesiące . Ale są sposoby, wystarczy odrobina wyobrażni:

- Stypendia o których była już mowa.
- Praca w weekendy o która wcale nie tak ciężko , jako np. barman lub w drukarni gdzie można zarobić całkiem niezła kase. Wiem co mówie bo sam tam pracowałem .
- Praca w wakacje za granicą.

Powrót do góry
Questos

Post Wysłany: Nie Lip 22, 2007 11:43 am   Odpowiedz z cytatem
Vader , decyzja należy do ciebie. mam nadzieję że wszystko pójdzie po twojej myśli i dostaniesz sie tam gdzie będziesz sie czuł najlepiej :) Jeśli wybór padnie na PJWSTK to na pewno na piwo trzeba będzie sie wybrać . Salut !

Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Nie Lip 22, 2007 11:43 am   Odpowiedz z cytatem
Wiem, że to nie są studia filologiczne i mają świetny plan jeśli chodzi o kulturę Japonii, na żadnej uczelni nie widziałam lepszego. Questos jeśli będziesz nagrywał wykłady to chętnie bym je sobie od Ciebie przegrała . Natomiast jeśli chodzi o naukę języka to ta uczelnia wypada słabiutko, niczym WSSM w Łodzi. Jeśli ktoś chce jak najwięcej wiedzieć o kulturze Japonii to są to studia dla niego ale jeśli zamierza nauczyć się dobrze języka to niestety ta uczelnia mu tego nie zapewni patrząc na liczbę godzin nauki.
Powrót do góry
Vader

Post Wysłany: Nie Lip 22, 2007 12:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Questos napisał:
czy http://www.wskpism.edu.pl/ w Warszawie gdzie też jest filologia japońska ale gdy tam dzwoniłem z pytaniem dlaczego nie otworzyli kierunku w zeszłym roku pani z informacji odłożyła słuchawkę :)

Czyli ten kierunek jest nie pewny na tej uczelni ?

Jeszcze mam takie pytanie, gdzie można pracować po takiej kulturze Japonii ?

No i tam nie ma magistra, trzeba go robić w innym kierunku, też nie mam pojęcia właśnie jaki potem wybrałbym kierunek do roboienia magistra.

Questos

Post Wysłany: Nie Lip 22, 2007 1:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Tak , moim zdaniem kierunek na tej uczelni w Pałacu Kultury jest nie pewny ale możesz tam zadzownic lub przejść sie osobiście zeby sie więcej dowiedzieć. Co do magisterki to dla mnie nawet lepiej ze jej nie ma PJWSTK bo mam zamiar się przyłożyć i magisterke zrobić na UW.

P.S : Niltinco, co do nagrań to nie ma sprawy :) Szczególnie że sam nagrywałem wiekszość wykładów na poprzednim kierunku. Odezwij się kiedyś do mnie na maila : linkx1@gmail.com to się jakoś omówimy.

Powrót do góry
Vader

Post Wysłany: Nie Lip 22, 2007 2:28 pm   Odpowiedz z cytatem
A jaki był twój poprzedni kierunek ? czym nagrywasz wykłady ? dobra jakość dźwięku jest ?

To się tak da iść potem na UW bez większych problemów ? A jak to potem jest z pracą? Co taki znawca kultury Japonii może robić w Polsce ?

Niltinco

Post Wysłany: Nie Lip 22, 2007 3:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
To się tak da iść potem na UW bez większych problemów ?

Skoro na UW japonistyka też jest jako kulturoznawstwo i jest prowadzona w systemie 3 + 2 to nie widzę przeciwwskazań dla których nie dałoby się robić magisterki na UW . Sama po zrobieniu licencjata na WSJO (jak się uda ) zamierzam robić magisterkę na UAMie bo i tu i tu japonistyka jest jako filologia.

Cytat:
Co taki znawca kultury Japonii może robić w Polsce ?

Wydaje mi się, że niewiele. Jedyne co przychodzi mi do głowy to pozostanie na uczelni i nauczanie innych.

Questos dzięki za namiary . Na pewno w przyszłości się do Ciebie zgłoszę.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3