Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Sprawa biletów i linii lotniczych

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Pon Sie 08, 2005 9:45 am   Odpowiedz z cytatem
Jak w temacie.
Mianowicie mam pytania:
-Jaka jest cena biletu do Tokyo wraz z opłatami lotniskowymi ?
-Jak na miejscu wypełnić gaijinkaado ?
-Jakie linie lotnicze są najlepsze ?
-Kiedy najlepiej zacząć wyprawę (jaki miesiąc) ?

Jeśli jakies ważne pytanie przeoczyłem , prosze dodac je wraz z odpowiedzią za mnie

Chcę jeszcze dodać że wybieram sie do Japonii za ok.2 lata, może wcześniej. A teraz chce po prostu zrobić rozeznanie.

Hotaru

Post Wysłany: Pon Sie 08, 2005 12:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Ceny biletow sa rozne, srednia wypada w okolicy 3000 zl. Studenckie sa tansze ale trzeba miec legitymacje. Kilka dni temu onet mial promocje studenckich za 2150 do Tokio + oplaty lotniskowe.
Ktora linia jest najlepsza? Oczywiscie ta ktora ma najtansza promocje Dotychczas ladne promocje mialy British Airways i Lufthansa, zazwyczaj na zmiane. Dawniej Finair tez latal tanio...
Wazne jest zeby przed podroza zaplanowac sobie chociaz mniej wiecej miejsca ktore chce sie odwiedzic bo od tego zalezy budzet - w Japonii podroze krajowe sa nieraz drozsze od zagranicznych. Np. bilet z Tokio do Hiroshimy w jedna strone to 16000 jenow (samolot) lyb 18000 (Shinkansen). Nie wspomne ze jesli ktos by chcial odwiedzic Okinawe na powiedzmy 2 dni to dodatkowy koszt bedzie okolo 50000 poza sezonem. Podobnie Hokkaido. Mozna kombinowac z biletami ryczaltowmi ale wtedy dostepne sa tylko linie kolejowe zwykle, a jesli przedluzy sie czas przejazdu to sa to dodatkowe koszty na noclegi, a wiec wychodzi mniej wiecej na jedno.
Hotele sa drogie, srednio nocka wypada okolo 10000 w sredniej klasy hotelu. Mozna sie zatrzymac w hotelu kapsulkowym - ok 3000 za noc w Tokio. Mozna w schroniskach mlodziezowych ale najlepszym chyba wyjsciem sa tzw. guesthouse'y - cos w rodzaju naszych pensjonatow. W Tokio ceny zaczynaja sie od okolo 40000 za miesiac z darmowym internetem (tylko trzeba miec swojego laptopa) bez dodatkowyc oplat za media.
Embarkation card wypelnia sie w samolocie, mam wzor, podrzuce pozniej na forum.
Jesli chodzi o czas... polecam wiosne albo jesien - lato jest upalne z niesamowita wilgotnoscia ciezko sie zwiedza w takim skwarze zwlaszcza jak sie przypali na sloneczku... Zima jest diabelnie zimno, bo w japonskich domach nie ma ogrzewania a temperatura spada do 0 stopni. Niby niewiele, w Polsce jest duzo zimniej ale ciezko sie wstaje jak w mieszkaniu jest 10 stopni rano. Wiosna kwitnie sakura, jesienia mozna podziwiac japonskie klony - momiji w roznych odcieniach czerwieni. Nie wiem ktora z por roku jest piekniejsza.
Generalnie, jesli samemu sie wybiera to lepiej nazbierac duzo pieniazkow. Jak ma sie znajomych w Japonii ktorzy dadza wikt i opierunek, jest latwiej ale tez trzeba miec pieniazki na przejazdy czy zwiedzanie (i tu trzeba choc mniej wiecej zaplanowac dokad chce sie jechac)

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kaiou

Post Wysłany: Pon Sie 08, 2005 1:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Czasami można znaleźć tanie hotele - np w Tokyo mieszkałem w takim gdzie można się było zatrzymać za 2800y miesięcznie. Do tego są schroniska od 2700-4000y za dzień. A z braku laku czasami można się przespać na karaoke

Co do podróży krajowych - można dużo taniej niż shinkansenem czy samolotem - zwykłymi kolejami albo autobusem. Np bilet na autobus z Tokyo do Kyoto można sobie kupić już za 5000y jeśli się dobrze poszuka. Koleje nieekspresowe są dużo tańsze ale uciążliwe - trzeba się wielokrotnie przesiadać. Ale za to w sezonie wakacyjnym - czyli m.in na wiosnę kiedy w Japonii są wakacje - są specjalne bilety kolejowe. Kosztuje taki 11000y i ma pięć miejsc na pieczątkę. Każda pieczątka to jeden dzień za darmo we wszystkich kolejach poza ekspresami.

Dla przykładu - kiedy jechałem z Nary (Kansai) do Beppu (Kyushu) mogłem to zrobić shinkansenem za ok 27000y. Jednak użyłem tego biletu i dostałem się tam za 2200y. Co prawda zamiast ok 5 zajęło mi to 16 godzin i musiałem się chyba 13 razy przesiadać ale oszczędność spora (w przeliczeniu prawie 1000zł!). Tylko że ja w odróżnieniu od większości ludzi którzy tam jadą na wakacje miałem spoooro czasu więc mi się nie śpieszyło zbytnio.
Powrót do góry
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Pon Sie 08, 2005 4:53 pm   Odpowiedz z cytatem
dzięki za wszystkie porady
Co do karty, udało mi się znaleźć jej kawałek TUTAJ

Kanashii

Post Wysłany: Pon Sie 08, 2005 5:09 pm   Odpowiedz z cytatem
bennosuke napisał:
dzięki za wszystkie porady
Co do karty, udało mi się znaleźć jej kawałek TUTAJ

Jest zabezpieczenia przed hotlinkowanie więc mi nie wchodzi jak hotaru podeśle jakieś dobre fotki to zrobię generator gaijin kado he tylko musze jeszcze zobaczyć jak to wygląda.

Powrót do góry
Tarik

Post Wysłany: Wto Paź 25, 2005 7:49 pm   Odpowiedz z cytatem
a czy do japoni potrzebujemy wizy albo cos w tym rodzaju? a jesli tak czy jest problem aby ja dostac? bo np wybierajac sie do kanady mialem spore problemy aby takowa uzyskac...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Kaiou

Post Wysłany: Wto Paź 25, 2005 8:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Do trzech miesięcy nie potrzebujesz. Jednak jeśli chcesz zostać dłużej musisz już kombinować. Zależy też czy jest to wiza pracownicza czy nie.
Powrót do góry
Tarik

Post Wysłany: Wto Paź 25, 2005 9:48 pm   Odpowiedz z cytatem
ja to tylko turystucznie czyli gora m-c... i a propos miesiaca jakas suma warto dysponowac wliczajac w to samolot (chodzi mi o wersje "normalne zycie" nie wydawanie bezsennsowne pieniedzy)?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Kaiou

Post Wysłany: Sro Paź 26, 2005 12:17 pm   Odpowiedz z cytatem
10 000 zł
Powrót do góry
Dumle

Post Wysłany: Sob Lut 18, 2006 12:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam

Chciałem się zapytać o kilka spraw związanych z wyjazdem do Japonii
1. Czy trudno jest nauczyć się języka japońskiego dokładnie chodzi mi o "krzaczki" ile lat trzeba żeby dobrze umieć japoński?
2. Jak skończę technikum (gastronomiczne) to mam zamiar iść na studia (tez gastronomiczne) czy łatwo będzie z takim wykształceniem znaleźć prace ???
3. Co powinienem mieć/wiedzieć przed wyjazdem do Japonii ???
4. Mam zamiar zostać na stale w Japonii, czy łatwo tam jest się utrzymać ???
5. Czy ksiązka "Mówimy po japońsku. Naoya Fujita" będzie dobra na początek nauki japońskiego ???

Z góry dzięki za odpowiedź
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kaiou

Post Wysłany: Sob Lut 18, 2006 1:36 pm   Odpowiedz z cytatem
1. Zależy od tego jak do tego podchodzisz i jak się uczysz. Z książek -nigdy. Od Japończyka - marne szanse. Od normalnego nauczyciela - dwa-trzy lata na poziomie takim, żeby się dogadać. Na studiach - dwa lata.

2. Pracę w Japonii? Tak samo jak po każdych studiach. Każdy Amerykanin może uczyć angielskiego, choć to zbyt dochodowe nie jest.

3. Sporo. Pytaj co chcesz dokładnie wiedzieć... Przeczytaj na początek książki: "Bezsennośc w Tokyo", "Z pokora i uniżeniem" i "Poradnik ksenofoba: Japończycy" - i to koniecnzie wszystkie trzy.

4. Utrzymać? W sumie tak - bo obcokrajowiec ma zawsze problemy z pracą. Choć będąc Amerykaninem, możesz uczyć angielskiego jak wyżej wspomniałem.

5. Ta książka jest w miare dobra, choć wiadomo - zbyt dużo się nie nauczysz.
Powrót do góry
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Sob Lut 18, 2006 2:00 pm   Odpowiedz z cytatem
4. Jak Ci się uda zostc na stałe,albo dostać wize pracowniczą to daj znać. Z chęcią zostane Twoim najlepszym przyjacielem...

Dumle

Post Wysłany: Sob Lut 18, 2006 2:13 pm   Odpowiedz z cytatem
bennosuke napisał:
4. Jak Ci się uda zostc na stałe,albo dostać wize pracowniczą to daj znać. Z chęcią zostane Twoim najlepszym przyjacielem...

Mam to rozumieć że ciezko jest tam zostać na stałe możesz podac jakieś powody dlaczego ??? :)
Powrót do góry
Angel Original

Post Wysłany: Sob Lut 18, 2006 3:29 pm   Odpowiedz z cytatem
mnie sie wydaje ze w wiekszosci krajow ciezko jest zostac na stale...

Elen síla lúmenn' omentielvo
Powrót do góry
Dumle

Post Wysłany: Sob Lut 18, 2006 4:08 pm   Odpowiedz z cytatem
bennosuke napisał:
Jak w temacie.
Mianowicie mam pytania:
-Jaka jest cena biletu do Tokyo wraz z opłatami lotniskowymi ?
-Jak na miejscu wypełnić gaijinkaado ? -Jakie linie lotnicze są najlepsze ?
-Kiedy najlepiej zacząć wyprawę (jaki miesiąc) ?

Jeśli jakies ważne pytanie przeoczyłem , prosze dodac je wraz z odpowiedzią za mnie

Chcę jeszcze dodać że wybieram sie do Japonii za ok.2 lata, może wcześniej. A teraz chce po prostu zrobić rozeznanie.

Co to jest te gaijinkaado ???
Powrót do góry
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Sob Lut 18, 2006 4:50 pm   Odpowiedz z cytatem
gaijin kaado to inaczej karta...jakaś tam...Zapomniałem jak to się nazywa dokładnie(cięzkie słowo ) ,tak czy siak, to jest ta karta ktora sie wypelnia w samolocie.Wszystki podstawowe informacje o Tobie.Ma to na celu zaznajomienie się z Twoją osobą przez ładze, dzie będziesz przebywał i w jakim celu...
Odnośnie wizy, Hotaru napisała mi tak:
"...z wiza jest sprawa gorsza...
otoz zeby pracowac potrzebujesz tzw shuro wiza czyli wizy
pracowniczej. Zeby ja dostac musisz miec zairyu shikaku.
zeby dostac zairyu shikaku musisz podlegac pod ktoras z
grup pracowniczych jest ich chyba 13. Nauczyciele
angielskiego podlegaja pod jinbun chishiki kokusai gyomu.
Firma do ktorej skladasz papiery musi wystapic o
przyznanie Tobie takiego zairyushikaku. Zazwyczaj zalatwia
sie to z polski przez ambasade (czas oczekiwania 3
miesiace).
No i wszysko wyglada mniej wiecej jako tako ale....
zazwyczaj jesli chcesz sie ztrudnic jako nauczyciel to
pierwsze pytanie jakie dostaniesz to czy masz wize
pracownicza - paradoks. Zeby dostac prace musisz miec wize
pracownicza o ktora powinien postarac sie Twoj pracodawca.

Sprawa jest tak skomplikowana dlatego ze zebys mogl
wykonywac prace w Japonii, firma musi udowodnic ze jestes
jedynym czlowiekiem ktory nadaje sie na sprawowanie danej
funkcji. A przewaznie male firmy nie chca zadzierac z
organami a duze zatrudniaja nativow.
Nie ma lekko.
Niektorzy sie smieja ze najlatwiejszy sposob na prace w
japonii to zlapanie japonskiej zony . "

Pozdrawiam z tego miejsca cięzko pracującą Hotaru

Dumle

Post Wysłany: Sob Lut 18, 2006 5:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Nikt nie powiedzial ze bedzie latwo, jesli dobrze zrozumialem jak jestem jeszcze w Polsce pisze do jakiejs firmy gastronomicznej ktora znajduje sie w Japonii (najelpiej stanowisko kucharz) i prosze ich o "zairyu shikaku" (troche to dziwnie wygala jak firma mnie jeszcze nie widzala a maja mi wystawic te zaswiadczenie) i potem zalatwiam sobie wize pacownicza ??? dobrze rozumiem jak nie to prosze o poprawienie
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Nie Lut 19, 2006 12:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Dumle napisał:
Mam to rozumieć że ciezko jest tam zostać na stałe możesz podac jakieś powody dlaczego ??? :)

O tym było wyżej - Amerykanie nadają się do nauki angielskiego i tyle.

A jak sam zauważyłeś - szanse na otrzymanie od losowej firmy odpowiedniego świstka są raczej marne...
Powrót do góry
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Nie Lut 19, 2006 2:47 pm   Odpowiedz z cytatem
...szczegolnie jesli sie ma 180cm wzrostu wzwyz i nie mowi sie w jedynym slusznym języku ...

Dumle

Post Wysłany: Nie Lut 19, 2006 3:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Hehe musze sie jakos skurczyc bo mam 182 cm jezyk powinienem dobrze opanowac bo mam jeszcze technikum i studia do skonczenia a na dniach biore sie za lekture ksiazek ktore wymienles wyrzej a potem juz nauka japonskiego
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2