Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Studia Japonistyczne

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kassie

Post Wysłany: Nie Sie 07, 2005 4:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Hej a co trzeba mieć (czyli tez umieć), żeby dostać sie na te studia?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Nie Sie 07, 2005 5:08 pm   Odpowiedz z cytatem
hmmm .... wyjątkowo ogólne pytanie... po krótce:
Zakładam że mówimy o japonistyce ( no bo niby o czym innym ) ... w sumie to jest jeszcze kierunek Filologia angielska z japonistyka na którą zresztą się dostałem i pewnie parę innych podobnych kierunków ... tak czy siak. Na pewno najważniejsza rzeczą jest samozaparcie. Potrzebne jest ono podczas studiowania jak i poznawania kultury którą studiujemy.
Następną ważną rzeczą jest dobra bądź bardzo dobra znajomość choć jednego języka obcego. Im więcej tym lepiej.
O znajomości polskiej kultury i języka chyba nie muszę wspominać. Musi być ona również wysoka. A gdy już dostaniemy się na studia to ... to Ci nie powiem, bo się na japonistykę nie dostałem. :)

kassie

Post Wysłany: Nie Sie 07, 2005 7:25 pm   Odpowiedz z cytatem
mam dopiero 14 lat szczerze mówiąc... interesuje sie Japonia i tamtejszym jakże cudownym jezykiem :p. w tym roku prawdopodobnie zaczne sie go uczyc, na razie mam tylko swoje male notatki :). no i wlasnie tak sobie mysle, czy juz musialabym zacząć jakies przygotowania, jesli chcialabym dostac sie w przyszlosci na japonistykę. a wy kiedy zaczeliscie sie interesować tym krajem? az sie boje odpowiedzi .
Powrót do góry
Gosia

Post Wysłany: Pon Sie 08, 2005 8:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja zaczęłam się interesować jakieś 4 lata temu. Jeśli mam być szczera mało z tego wyniosłam ale jednak coś... Na początku uczył naszą grupę Daisuke Ito przez 2 lata uff! Teraz mam tyle kserówek od niego a w głowie z dwóch lat pustka :) Potem była Dziunko Ueda, która na każdych zajęciach zaczynała od tego że się przedstawiała i to za każdym razem Oprócz tego paniecznie chciała wracać do Japonii i też wyniosłam pustkę. No może z wyjątkiem tego, że wiem że painapuru to ananas ( to też było na każde lekcji) A trzecia była Izumi (nazwiska nam nie podała, mówiła tylko raz! swoje imię) moim zdaniem najlepsza. Nadrabiałam braki i coś tam się nauczyłam. No ale i tak nie powinnam się za dużo spodziewać bo zajęcia są bezpłatne
Powrót do góry
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Wto Wrz 06, 2005 9:44 pm   Odpowiedz z cytatem
Czy Japonistykę da sie studiować tlyko dzienną?
a co z wieczorową i zaoczną?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Wto Wrz 06, 2005 9:59 pm   Odpowiedz z cytatem
wiem ze w poznaniu jest tylko dzienna,ale jak to wygląda w krakowie albo w warszawie to już niestety nie wiem.

Ayami

Post Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 8:50 am   Odpowiedz z cytatem
W Warszawie na UW jest możliwość studiowania japonistyki wieczorowo. W tym roku przyjęli całkiem sporo bo aż 30 osób ( przy 20 na dziennych).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 1:03 pm   Odpowiedz z cytatem
eee, to spoko sie wybiore ;D
Powrót do góry
Falka

Post Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 5:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Dzień Dobry,
Eh japonistyka japonistyka.. jak to słowo pięknie brzmi. Szkoda tylko że wydaje mi się takie niedostępne. :/ Jestem teraz w maturalnej klasie i bardzo, cholernie bardzo zależy mi na to żeby dostać się na japonistykę. Niestety, nie bardzo wiem, gdzie (oprócz Poznania) najlepiej jest składać papiery, ponieważ stety niestety, trzeba się jakoś ubezpieczyć (tym ubezpieczeniem w moim przypadku jest lingwistyka stosowana, chociaż na pewny kierunek - zwłaszcza dla mnie - nie wygląda..). Kolega opowiadał mi kiedyś o zastraszających statystykach w Poznaniu: na ok 150 kandydatów czekało ledwie chyba 20 miejsc i co gorsza jakieś 25 osób zdawało na wstępie jako drugi język obcy - japoński! O_O Jestem przerażona bo po japońsku umiem ledwie kilka zdań, a z pisma tylko połowę hiragany . Mam więc taką prośbę do osób, które już są na takich studiach bądź zdawały w tym roku (zwłaszcza z nową maturą) co mam począć by mieć większe szanse na dostanie się tam? Z góry za każdą odpowiedź dziękuję.
Pozdrawiam.

bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 5:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Po pierwsze propnuje przeczytać regulamin. o drugie, proponuje poczytać topici w których zawarte jest słowo "japonistyka" jest tam sporo informacji. OD siebie dorzuce tyle że Twój kolega troche sie pomylił co do statystyk. W tym roku było 167 osób na 15 miejsc...nawet nie pytaj ile rok tem zdawało bo to był dopiero ciężki szok. A ile w tym roku osób zdawało japoński to nie jestem pewien,ale nie więcej niż 20. Tak wynika z mojej kalkulacji. Wcale na tych rozmowach nie trzeba znać japońskiego, Ty się masz go dopiero nauczyć. Przydatna jest chociażby szczątkowa znajomość innego języka, każdy punkt się liczy.
Co masz począć by było łatwiej? Poświęcenie w nauce językówobcych które już znasz, znajomość języka ojczystego i sporo wiedzy o japonii w tym wypadku, przyda sie na rozmow kierunkową. No i jeszcze wiele samozaparcia.

Falka

Post Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 5:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Heh, dzięki bardzo za odpowiedź i przepraszam za zaśmiecanie forum. Co do statystyk: one są chyba z tamtego roku a poza tym konkretnych liczb nie pamiętam, napisałam tak tylko w przybliżeniu żeby pokazać przepaść nad jaką zamierzam stanąć.
Pozdrowka.

Kaiou

Post Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 7:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Ale wiesz- część z tych ludzi jest z przypadku. Kolejna część jest niekomunikatywna więc też nie ma szans. Najważniejsze jest pozytywne nastawienie. Nie myśl ilu ludzi jest bo to bez sensu... Ludzie którzy zdają japoński wcale nie mają forów - to naprawdę niewiele daje.

A co do kierunków - jest jeszcze np koreanistyka - równie piękny kraj (jeśli nie piękniejszy), równie ciekawy język... oczywiście pozostaje problem że angielskiego uczy tam Krzyżanowski ale to chyba da się jakoś przeżyć...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek

Post Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 11:16 am   Odpowiedz z cytatem
Ja mam zamiar nauczyć sie języka japońskiego, choćby nie wiem ile to miało trwać. Następnie moim największym marzeniem jest zamieszkać w Japonii, po prostu żyć tam tak jak inni Japończycy, pracować, uczyć sie itd. Ponadto myślę, że do zrealizowania tego celu wogóle nie potrzeba mi iść na japonistykę. Nie wiem, może jestem w błędzie, ale wydaje mi sie, że aby normalnie żyć w Japonii wystarczy umieć język, no i oczywiście znać zasady obowiązujące w tym kraju. Na przykład ja wogóle nie mam zamiaru (i nigdy nie miałem) iść na japonistykę, a mimo to będzie starał sie z całych sił dopiąć swego i zamieszkać (lub chociaż odwiedzić) Japonię.

bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 11:46 am   Odpowiedz z cytatem
eee.... fajnie....następnym razem troche bardziej celuj w temat.. tak czy siak powodzenia...ale np: po przez japonistyke łatwiej się dostać...coś o tym pewnie wiedzą niektórzy forumowicze.

Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 2:55 pm   Odpowiedz z cytatem
bodajze jakies wyjazdy do japonii ze studiami... nie wiem czy na praktyke czy stypendia czy jak to sie nazywa
przynajmniej nie będiesz zajmowała miejsca na uczelni ;D
a jak ktoś pisał na forum taki samodzielny wyjazd do Japonii to nie mały wydatek...
Powrót do góry
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 7:55 pm   Odpowiedz z cytatem
No dobra, pociągniemy ten temat.
Osobiście dostałem się na ten kierunek, a w sumie to co mnie skłonilo aby tam uderzyć, to czysty impuls. Stał on się faktem gdy dowiedziałem się że na japke zabrakło dla mnie miejsca . Ale nie narzekam.
Poziom nauczania jest napewno wysoki. Po pierwsze dlatego, ze gramatyke i komunikacje wykłada tam dr. Kasza którego podziwiam od egzaminów na japonistyke i nie mogę doczekać się już pierwszych wykładów. Ponadto pismo i wymowe wykładają japonki, mogi sensei i ... jeszcze jedna, ale pamięć coś mnie do imion zawodzi.
Wstęp do japonologii prowadzony jest przez A. Majewicza, co mówi niewątpliwie samo "przez się".
Osobiście, czekam z niecierpliwością na wykłady z japońskiego i z znudzeniem na wykłady z anglika które interesują mnie w bardzo znikomym stopniu.
Perspektywa zostania nauczycielem angielskiego w japonii. Jest niewątpliwie kusząca i sam o niej nie raz myślałem. Ale pojawia się szereg problemów. Pierwszy to wiza.
Na temat wizy dostałem takie info od "znajomej" :
z wiza jest sprawa gorsza...
otoz zeby pracowac potrzebujesz tzw shuro wiza czyli wizy
pracowniczej. Zeby ja dostac musisz miec zairyu shikaku.
zeby dostac zairyu shikaku musisz podlegac pod ktoras z
grup pracowniczych jest ich chyba 13. Nauczyciele
angielskiego podlegaja pod jinbun chishiki kokusai gyomu.
Firma do ktorej skladasz papiery musi wystapic o
przyznanie Tobie takiego zairyushikaku. Zazwyczaj zalatwia
sie to z polski przez ambasade (czas oczekiwania 3
miesiace).
No i wszysko wyglada mniej wiecej jako tako ale....
zazwyczaj jesli chcesz sie ztrudnic jako nauczyciel to
pierwsze pytanie jakie dostaniesz to czy masz wize
pracownicza - paradoks. Zeby dostac prace musisz miec wize
pracownicza o ktora powinien postarac sie Twoj pracodawca.

Więc jak widać, jest dziwnie. Następnie pojawia się problem, jaka firma będzie chciała gaijina??? Oczywiście, można załozyć wlasną "firme" w swoim japońskim "domku"(6 tatami ), ale na to tez trzeba miec szereg pozwolen. Przy okazji trzeba bedzie się jakoś rozreklamować.
Jak widąc przeszkód jest nie mało, ale po studiach jade w odwiedziny do kraju wschodzącego jena( nawet mam już cale fundusze do tego potrzebne ) i sam sprawdze jak się sprawy mają. Zdam wam szczegółowy reportaż .

edit: zapomniałem dodać że najłatwiejszy sposób na wize w japonii to .... złapanie sobie autochtonki za żone

Falka

Post Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 9:07 pm   Odpowiedz z cytatem
A propos studiów "anglistyka z japonistyką",
Jesteś na prywatnej uczelni prawda? Wyższa Szkoła Języków Obcych w Poznaniu? Bo nigdzie indziej nie widziałam podobnego kierunku (chyba że o jakimś nie wiem, w takim wypadku proszę o jakieś info na ten temat ;]). Ciekawe ciekawe... chciałam zapytać jak wygląda rekrutacja na ten kierunek?

Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 9:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Sergioosh -> masz 100% z amtury z anglika? :| z jakiej paki? toż w nowej maturze nie da sie nijak nie pisać matury (chyb a ześ zwycięzca olimpiady) i mieć 100% pkt :/
Powrót do góry
Fi-chan

Post Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 9:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Jesli moge sie wtracic, to ostrzegam, nie nauczyce sie tam wcale japonskiego (na tym 2 jezycznym kierunku)
Jesli kogos interesuje nauka jezyka, niech idzie do nas do Warszawy, jesli literatura - do Krakowa, jesli malo konkretna wiedza o Japonii i dluuugi rozwleczony kurs japonskiego to Poznan.
Sa ta JEDYNE miejsca w Polsce gdzie mozna sie czegos nauczyc

Znam ludzi z tych mniej znanych uczelni i niestety ich znajomosc jezyka jest ... rozna.
Powrót do góry
Fi-chan

Post Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 10:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Sergioosh napisał:
dziekujemy za wyczerpujace uargumentowanie.

nie ma problemu, ciesze sie, ze moge pomoc komus w podjeciu wlasciwej, zyciowej decyzji
jesli masz jakies watpliwosci, z checia udziele odpowiedzi
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3