| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Fi-chan

|
Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 10:36 pm |
|
|
|
Skoro ladnie prosisz to Ci powiem.
Japonityka warszawaska zajela 3 miejsce na Swiecie w rankingu MSZ japonskiego pod wzgledem nauczania jezyka i ilosci stypendystow w Japonii.
Na pozostalych uczelniach program nauki znakow jest rozlozony na 5 lat, u nas kurs kanji zamyka sie w 3 latach, systemem 25 znakow tygodniowo przez pierwsze 2 lata i 30 na roku trzecim.
Kadra zakladu w Warszawie jest najliczniejsza, od nas pochodza wszstkie najslawniejsze nazwiska polskiej japonistyki (Melanowicz, Kotanski, Tubielewicz, Kozyra, Umeda). Srednia wysokosc wyksztalcenia prowadzacych jest najwyzsza; prof. belw., 2 prof. dr hab. , 8 dr + pracownicy naukowi w stopniu magistra (otworzone 2 przewody habilitacyjne i 3 doktorskie)
Najwieksza ilosc publikacji naukowych i ksiazek beletrystycznych, wysoka ilosc tlumaczen literackich.
Od tego rok mozliwosc dodatkowych specjalzacji, nowe zajecia z estetyki i filozofii.
Staly kontakt z ambasada i mozliwosc praktyk studenckich.
Moge wymieniac dalej jesli czujesz wewnetrzna potrzebe.
Co do jakosci uczelni inych niz glowne trzy:
brak syszkolonej kadry, bo ta pracuje w glownych osordkach, nacisk kladziony na zajecia z lektorami (bo ich place nie musza byc wysokie), co bardzo ogranicza mozliwosc nauczania gramatyki.
Japonski jest jezykiem bardzo trudnym, trzeba mu posiwecac wiele czasu i byc prowadzonym, przez dobrze wyksztalcona kadre, jest to elementem niezbednym.
Jesli nadal jednak sa jakies watpliwosci, czekam na nie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 10:31 am |
|
|
|
| Nie znam nikogo kto studiował by na WSJO, ale patrząc na kadrę poziom japońskiego musi być dobry i gdyby było mnie na to stać z pewnością bym się tam zapisała. Fi-chan, rozumiem, że zachwalasz i bronisz swoją uczelnie, ale obrażając inne uczelnie zachowałeś się jak burak. Studiowałeś w Krakowie czy w Poznaniu, że masz taką opinie na temat tamtejszego poziomu nauczania a nie inną? |
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Fi-chan

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 3:03 pm |
|
|
|
Zle zrozumieliscie moje intencje.
Chcialem tylko przedstawic moje inforacje na temat poziomu nauczania japonskiego w Polsce i znajomosc problemu. Odnosze wrazenie, ze ktos sie poczul urazony, jesli tak, nie bylo to moja intencja.
Poza tym o ile zauwazylem, przedstawilem same fakty, bez miesznia w to emocji.
IMHO nie mialem zastrzezen co do pozostalych osrodkow w Polsce, wrecz przeciwnie, napisalem, ze wraz z Warszawa, sa to miejsca najodpowiedniejsze do nauki. Osobiscie szanuje Poznan, za jednego wykladowce, czyli dr Kanerta, wybitnego specjaliste starszej historii i buddyzmu.
Krakow boryka sie z problemami kadrowymi (niejako przez decyzje rektora). Na pewno dobra okazja do wymiany opinii i spostrzezen jest coroczna konferencja orientalistyczna.
Temat jest o tyle wazny, ze o ile sie nie myle, jest na tym forum sporo osob ktore zastanawiaja sie nad rozpoczeciem studiow japonistycznych, a im wiecej beda mieli informacji, tym lepsza podejma decyzje.
Zatem zamykanie go, mogloby byc krzywdzace dla tych ktorzy sa zaintersowani poziomem poszczegolnych uczelni |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Eovina

|
Wysłany: Nie Paź 02, 2005 12:26 pm |
|
|
|
Witam wszystkich! Przeglądam to forum juz od jakiegoś czasu, ale nigdy do tej pory się nie wypowiadałam, więc mozna przyjąć, że jestem nowa. :)
Mam podobne pytanie jak Kassie - co trzeba umieć do egzaminów? Lat mam 16, a juz zaczynam panikowac na myśl o tym, co będzie się działo za te 3 lata... Brrrrr. Czy muszę znać podstawy japońskiego? Tzn. w praktyce, a nie informacje typu do czego służy hiragana, do czego katakana itd... A książki? Wiem, że podają spis "lektur", które trzeba przeczytać, ale czy są jeszcze jakieś, które mogłyby zrobić dobre wrażenie?????? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akira

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Nie Paź 02, 2005 3:59 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| Pod warunkiem, że zdążą je przeczytać ( w tym roku przecież jakoś się z nimi nie wyrobili ) |
Ściemniali. Jedna dziewczyna napisała w liście, ze interesuje się tańcem i zapytali ją o balet ( o co dokładnie nie pamiętam). Druga napisała, że interesuje ją moda i dostała pytanie kiedy powstał strój bikini. Przypadek? |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pon Paź 03, 2005 4:20 pm |
|
|
|
| Nezumi, ja zdawałam 5.07 i też nam mówili, ze nie zdążyli przeczytać listów (ja nie pisałam), a mimo to jakimś dziwnym trafem padały pytania dotyczące rzeczy opisanych w listach motywacyjnych. |
|
| Powrót do góry |
|
|
matt_cky2k

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
|
| Powrót do góry |
|
|
matt_cky2k

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Wto Paź 04, 2005 6:42 pm |
|
|
|
matt_cky2k : jeśli twoją motywacją, żeby zdawać na japonistyke jest tylko muzyka japońska to musisz wszystko wiedzieć o muzyce i współczesnej i historii muzyki... zresztą, zastanów się najpierw, czy twoim powołaniem jest zostać japonistą...
co do poziomu polskiego na maturze, to poszukaj info na stronie internetowej uniwersytetu, który Cie interesuje. (Bo już pewnie doczytałeś, że japonistyke możesz studiować w Krakowie, Poznaniu i Warszawie- no i weź poprwkę, że większość opinii tutaj wygłaszanych (np. przez Kaiou) dotyczy UAMu ( i od tego roku nowomaturzyści nie mają już rozmó z języka polskiego i obcych, liczą się tylko wyniki matury, ale co się tyczy rozmowy kierunkowej to się zgadza, zresztą nie tylko to, to o złych moderatorach też ) _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Wto Paź 04, 2005 7:18 pm |
|
|
|
Podręcznik to Shokyuunihongo wydawnictwa Kodansha zdaje się
Nezumi ma rację we wszystkim, mądrze prawi.
Mądrze też mówi że powinieneś się zastanowić czy naprawdę chcesz na japonistykę - tu z muzyką nie będziesz mial wcale styczności... no albo prawie wcale. Jeśli o to chodzi to pewnie Akademia Muzyczna już jest lepszym wyborem. |
|
| Powrót do góry |
|
|
matt_cky2k

|
Wysłany: Wto Paź 04, 2005 11:41 pm |
|
|
|
no co ja moge zrobic, tylko podziekowac za wszystkie informacje od was :) sa mi bardzo pomocne :) i juz dzisiaj sobie wyporzyczylem dwie ksiazki jedna juz prawie koncze :)
-wiem ze jezeli na czyms naprawde ale to naprawde mi zalezy to potrafie sie do tego przylozyc i tak jest walsnie z japonskim ma teraz totalnego bzika na tym punkcie, a wiec zapal, ktory teraz posiadam chce jak najlepiej wykorzystac jezeli chodzi o muzyke to jest to cos porostu dla mnie nowego i chwilowa jeszcze zachwycajcego przeciez nigdy wczesniej nie mialem stycznosci z tym jezykiem o wiele berdziewj mialem z chinskim czy agielskim(znajomi).,ale te jezyki nie wzbudzily we mnie takiego zachwytu jak japonski. moim celem jest poprostu nauczenie sie tego jezyka(a gdy juz sie to dokona to chyba poraz pierwszy raz w zycieu bede z siebie naprawde dumny). to jest prawdziwe wyzwaie i dopiero poczatek i nie zmierzam na nim poprzestac a moze i powoli przerodzi sie to w prawdziwa pasje :) mam nadzieje ze to chociz troche przyblizylo wam moje podejsci do japonistyki bo w koncu dzieki temu kierunkowi bede mogl przyblizyc sie o wiele bardziej do osiagniecia mojego celu.
a teraz wymienie chociazby kilka rzeczy, ktore mnie naprawde zachwycaja w japonii:
-przede wszystkim architektura(total),no musze tez wymienic muzyke, historia a szczegolnie etap kiedy japonia stal sie tym tgrysem :) jest to chyba jedyny kraj, ktory rozwijal sie w tak szybkim tempie a jednoczsnie tak cicho ze nagle przez wielkie boom stal sie dzisiejsza potego, a to co mnie chyba najbardziej ciekawi to jedzenie bo mialem bardzo malo okoazji do skossztownia jakis produktow stamtad, predzej juz jakies chinskie (np. glony fuuuuuj:P i wiele wiele innych)
jeszcze raz dzieki za wszystko i prosze jescze wiecej o info :)_________________ the new one  |
|
| Powrót do góry |
|
|