| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
kassie

|
Wysłany: Nie Sie 07, 2005 4:58 pm |
|
|
|
| Hej a co trzeba mieć (czyli tez umieć), żeby dostać sie na te studia? |
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kassie

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Gosia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2005 9:44 pm |
|
|
|
Czy Japonistykę da sie studiować tlyko dzienną?
a co z wieczorową i zaoczną? |
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Ayami

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 8:50 am |
|
|
|
| W Warszawie na UW jest możliwość studiowania japonistyki wieczorowo. W tym roku przyjęli całkiem sporo bo aż 30 osób ( przy 20 na dziennych). |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Falka

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 5:21 pm |
|
|
|
Dzień Dobry,
Eh japonistyka japonistyka.. jak to słowo pięknie brzmi. Szkoda tylko że wydaje mi się takie niedostępne. :/ Jestem teraz w maturalnej klasie i bardzo, cholernie bardzo zależy mi na to żeby dostać się na japonistykę. Niestety, nie bardzo wiem, gdzie (oprócz Poznania) najlepiej jest składać papiery, ponieważ stety niestety, trzeba się jakoś ubezpieczyć (tym ubezpieczeniem w moim przypadku jest lingwistyka stosowana, chociaż na pewny kierunek - zwłaszcza dla mnie - nie wygląda..). Kolega opowiadał mi kiedyś o zastraszających statystykach w Poznaniu: na ok 150 kandydatów czekało ledwie chyba 20 miejsc i co gorsza jakieś 25 osób zdawało na wstępie jako drugi język obcy - japoński! O_O Jestem przerażona bo po japońsku umiem ledwie kilka zdań, a z pisma tylko połowę hiragany . Mam więc taką prośbę do osób, które już są na takich studiach bądź zdawały w tym roku (zwłaszcza z nową maturą) co mam począć by mieć większe szanse na dostanie się tam? Z góry za każdą odpowiedź dziękuję.
Pozdrawiam. _________________ Twój Stary
|
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Falka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 7:38 pm |
|
|
|
Ale wiesz- część z tych ludzi jest z przypadku. Kolejna część jest niekomunikatywna więc też nie ma szans. Najważniejsze jest pozytywne nastawienie. Nie myśl ilu ludzi jest bo to bez sensu... Ludzie którzy zdają japoński wcale nie mają forów - to naprawdę niewiele daje.
A co do kierunków - jest jeszcze np koreanistyka - równie piękny kraj (jeśli nie piękniejszy), równie ciekawy język... oczywiście pozostaje problem że angielskiego uczy tam Krzyżanowski ale to chyba da się jakoś przeżyć... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Maciek

|
Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 11:16 am |
|
|
|
| Ja mam zamiar nauczyć sie języka japońskiego, choćby nie wiem ile to miało trwać. Następnie moim największym marzeniem jest zamieszkać w Japonii, po prostu żyć tam tak jak inni Japończycy, pracować, uczyć sie itd. Ponadto myślę, że do zrealizowania tego celu wogóle nie potrzeba mi iść na japonistykę. Nie wiem, może jestem w błędzie, ale wydaje mi sie, że aby normalnie żyć w Japonii wystarczy umieć język, no i oczywiście znać zasady obowiązujące w tym kraju. Na przykład ja wogóle nie mam zamiaru (i nigdy nie miałem) iść na japonistykę, a mimo to będzie starał sie z całych sił dopiąć swego i zamieszkać (lub chociaż odwiedzić) Japonię. _________________ Ashita wa ashita...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 2:55 pm |
|
|
|
bodajze jakies wyjazdy do japonii ze studiami... nie wiem czy na praktyke czy stypendia czy jak to sie nazywa
przynajmniej nie będiesz zajmowała miejsca na uczelni ;D
a jak ktoś pisał na forum taki samodzielny wyjazd do Japonii to nie mały wydatek... |
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 7:55 pm |
|
|
|
No dobra, pociągniemy ten temat.
Osobiście dostałem się na ten kierunek, a w sumie to co mnie skłonilo aby tam uderzyć, to czysty impuls. Stał on się faktem gdy dowiedziałem się że na japke zabrakło dla mnie miejsca . Ale nie narzekam.
Poziom nauczania jest napewno wysoki. Po pierwsze dlatego, ze gramatyke i komunikacje wykłada tam dr. Kasza którego podziwiam od egzaminów na japonistyke i nie mogę doczekać się już pierwszych wykładów. Ponadto pismo i wymowe wykładają japonki, mogi sensei i ... jeszcze jedna, ale pamięć coś mnie do imion zawodzi.
Wstęp do japonologii prowadzony jest przez A. Majewicza, co mówi niewątpliwie samo "przez się".
Osobiście, czekam z niecierpliwością na wykłady z japońskiego i z znudzeniem na wykłady z anglika które interesują mnie w bardzo znikomym stopniu.
Perspektywa zostania nauczycielem angielskiego w japonii. Jest niewątpliwie kusząca i sam o niej nie raz myślałem. Ale pojawia się szereg problemów. Pierwszy to wiza.
Na temat wizy dostałem takie info od "znajomej" :
z wiza jest sprawa gorsza...
otoz zeby pracowac potrzebujesz tzw shuro wiza czyli wizy
pracowniczej. Zeby ja dostac musisz miec zairyu shikaku.
zeby dostac zairyu shikaku musisz podlegac pod ktoras z
grup pracowniczych jest ich chyba 13. Nauczyciele
angielskiego podlegaja pod jinbun chishiki kokusai gyomu.
Firma do ktorej skladasz papiery musi wystapic o
przyznanie Tobie takiego zairyushikaku. Zazwyczaj zalatwia
sie to z polski przez ambasade (czas oczekiwania 3
miesiace).
No i wszysko wyglada mniej wiecej jako tako ale....
zazwyczaj jesli chcesz sie ztrudnic jako nauczyciel to
pierwsze pytanie jakie dostaniesz to czy masz wize
pracownicza - paradoks. Zeby dostac prace musisz miec wize
pracownicza o ktora powinien postarac sie Twoj pracodawca.
Więc jak widać, jest dziwnie. Następnie pojawia się problem, jaka firma będzie chciała gaijina??? Oczywiście, można załozyć wlasną "firme" w swoim japońskim "domku"(6 tatami ), ale na to tez trzeba miec szereg pozwolen. Przy okazji trzeba bedzie się jakoś rozreklamować.
Jak widąc przeszkód jest nie mało, ale po studiach jade w odwiedziny do kraju wschodzącego jena( nawet mam już cale fundusze do tego potrzebne ) i sam sprawdze jak się sprawy mają. Zdam wam szczegółowy reportaż .
edit: zapomniałem dodać że najłatwiejszy sposób na wize w japonii to .... złapanie sobie autochtonki za żone  _________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Falka

|
Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 9:07 pm |
|
|
|
A propos studiów "anglistyka z japonistyką",
Jesteś na prywatnej uczelni prawda? Wyższa Szkoła Języków Obcych w Poznaniu? Bo nigdzie indziej nie widziałam podobnego kierunku (chyba że o jakimś nie wiem, w takim wypadku proszę o jakieś info na ten temat ;]). Ciekawe ciekawe... chciałam zapytać jak wygląda rekrutacja na ten kierunek? _________________ Twój Stary
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 9:21 pm |
|
|
|
| Sergioosh -> masz 100% z amtury z anglika? :| z jakiej paki? toż w nowej maturze nie da sie nijak nie pisać matury (chyb a ześ zwycięzca olimpiady) i mieć 100% pkt :/ |
|
| Powrót do góry |
|
|
Fi-chan

|
Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 9:24 pm |
|
|
|
Jesli moge sie wtracic, to ostrzegam, nie nauczyce sie tam wcale japonskiego (na tym 2 jezycznym kierunku)
Jesli kogos interesuje nauka jezyka, niech idzie do nas do Warszawy, jesli literatura - do Krakowa, jesli malo konkretna wiedza o Japonii i dluuugi rozwleczony kurs japonskiego to Poznan.
Sa ta JEDYNE miejsca w Polsce gdzie mozna sie czegos nauczyc
Znam ludzi z tych mniej znanych uczelni i niestety ich znajomosc jezyka jest ... rozna. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Fi-chan

|
Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 10:10 pm |
|
|
|
| Sergioosh napisał: |
| dziekujemy za wyczerpujace uargumentowanie. |
nie ma problemu, ciesze sie, ze moge pomoc komus w podjeciu wlasciwej, zyciowej decyzji
jesli masz jakies watpliwosci, z checia udziele odpowiedzi |
|
| Powrót do góry |
|
|