| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
tropcia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
dusia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
tropcia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Questos

|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 8:57 am |
|
|
|
Fajnie ja ostatnio kocham też k-pop... XD[/quote]
No comments  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kiyoko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 3:46 pm |
|
|
|
| Kiyoko napisał: |
Tylko jeszcze nie wiem na co iść - na filologię hiszpańską na UJ czy na japońską... |
Idź na hiszpańską. zostanie miejsce na japce dla bardziej zdeterminowanych i zdecydowanych  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Questos

|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 3:55 pm |
|
|
|
Dokładnie , jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to znaczy że de fakto nie jesteś tak zagorzała pasjonatką jak wiele osób które się nie dostały przez ciut gorszą maturę. Podzielam radę przedmowcy.
P.S : Tak na marginesie. Ja z kolei dostałem się na Japonitykę w PJWSTK ( Polsko - Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych) i wreście po 1.5
roku studiowania Stosunków Międzynarodowych z feralną secjalizacją japonistyczną będę się uczył tego co kocham mimo że nie jestem na UW lub UJ . Salut !!!
Pozdrawiam ludzi spełniających swoje marzenia!! |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kiyoko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Questos

|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 5:24 pm |
|
|
|
Chill out woman Nie chcę cię w żaden sposób krytykować ale mogłaś sie właśnie takiej rady spodziewać zadając to pytanie i niepotrzebnie denerwować ludzi którzy nie mają wątpliwości co do Japki od lat . Najlepszą radą więc będzie : Decyzja należy do ciebie , idz na to w czym będziesz się lepiej czuła a różnicą między kierunkami jest dość duża . W koncu to nie wybór miedzy japką a koreanistyką czy sinologią np. 
Ostatnio zmieniony przez Questos dnia Wto Lip 17, 2007 5:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
Questos

|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 5:49 pm |
|
|
|
Dodam jeszcze tylko że analizując twoja poprzednia wypowiedz cytuje :
,, Nic nie jest niemozliwe. Ja cale liceum zylam w przekonaniu, ze pójdę na anglistykę do Krakowa. A tu 6 lipca mi się odmieniło, zlożyłam papiery na filologie japońską UJ i na filologię hiszpańską. I dostałam na japonistykę , a podejrzewam ze na hiszpański również, choc nie mam jeszcze wyników z tej filologii. "
Wcale nie miałaś zamiaru iść na fil. japońską więc wydaje mi się że lepiej czuła byś się w klimatach europejskich. Myśle że rada Saku i moja jest uzasadniona . |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kiyoko

|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 9:29 pm |
|
|
|
| Japonia to jedno z moich zainteresowań. Nie chciałam na nią składać , bo myślałam że to nierealne - bardzo wysokiego wyniku z polskiego nie zaplanujesz. A gdy sie okazało, ze jednak mogę to studiować, mam szanse - złożyłam. Jakos nie klękam przed japonistyką i nie uważam bym musiała czuć sie w obowiązku zwalniac komuś miejsce. Nic nie wiesz o moich zainteresowaniach, o tym w czym sie bede dobrze czuła. Japonistyka to nie świętość i nie trzeba być bogiem by to studiować. Nie prosiłam zresztą o rady, przyszłam na forum, zarejestrowałam się i na wejscie napisano mi ze ludzi denerwuję, bo sie waham. Bo o japonistyce to pewnie od pieluch marzyć należy. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Questos

|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 10:03 pm |
|
|
|
Hehe cosik nerwowa ta tegoroczna duma wielkiego Edukatora :) Jak powiedziałem na wstępie - chill out i rób jak chcesz.  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
Wysłany: Sro Lip 18, 2007 2:00 pm |
|
|
|
Imo każdy powinien studiować co chce, a wypowiedzi w stylu "jeśli nie jesteś na coś zdecydowany/-a lepiej nie idź" mają podstawy jedynie, kiedy ktoś jest co do innego kierunku prawie pewny. Kiedy czytam "zostaw miejsce prawdziwym pasjonatom" to jakoś mnie to irytuje - jeśli ktoś jest prawdziwym pasjonatem, a japonistyka była jego marzeniem, trzeba było solidnie uczyć się przez całe liceum przedmiotów, które są uwzględniane przy rekrutacji - przecież wiadomo, które to.
Osobiście chciałem iść na informatykę odkąd pamiętam. Jednak na przełomie 2 i 3 klasy lo doszedłem do wniosku, że siedzenie przez pół życia i klepanie kodu, to chyba nie to, co chciałbym robić. Zacząłem zastanawiać się, na jaki kierunek humanistyczny w takim wypadku iść i padło na dziennikarstwo (przez chwilę rozważałem japonistykę, w szkole mieliśmy dodatkowe zajęcia z japońskiego dzięki fundacji polsko-japońskiej, niestety dość luźne, szybko zrezygnowałem). Niestety na maturze zawaliłem wos, ale za to nadspodziewanie dobrze napisałem polski. Miałem do wyboru anglistyki i japonistykę, zdecydowałem się na tą ostatnią (ciekawostka - kiedy dostałem wyniki, myślałem, że zostanie mi tylko anglistyka, w życiu bym nie przypuszczał, że dostanę się na japkę). Wrażenia po pierwszym roku - jestem bardzo szczęśliwy, że źle napisałem wos, bo na japonistyce bardzo mi się podoba ;)_________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
Wysłany: Czw Lip 19, 2007 1:06 am |
|
|
|
| Keii napisał: |
| Kiedy czytam "zostaw miejsce prawdziwym pasjonatom" to jakoś mnie to irytuje - jeśli ktoś jest prawdziwym pasjonatem, a japonistyka była jego marzeniem, trzeba było solidnie uczyć się przez całe liceum przedmiotów, które są uwzględniane przy rekrutacji - przecież wiadomo, które to. |
no dobra, to powiedzmy ze się uczyłem przez liceum, no ale jednak, nie udało się, to co powiesz na historie/geografie na UAM na japce? Która weszła rok temu? Samemu miałem się jej nauczyć? Przez rok? Wiec mówiąc inaczej, na UAMie jestem skończony, i hak...
| Nie prosiłam zresztą o rady, przyszłam na forum, zarejestrowałam się i na wejscie napisano mi ze ludzi denerwuję, bo sie waham. |
| Tylko jeszcze nie wiem na co iść - na filologię hiszpańską na UJ czy na japońską... |
Sorrki, ale ja to uznałem jednak ze potrzebujesz pomocy w wyborze.
| Cytat: |
| Kandydat na iberystyce powiedziałby mi żebym szła na japonistykę, by zostało miejsce dla pasjonatów hiszpańskiego. |
Jego tez nie pytałaś o rade?  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kiyoko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
Wysłany: Czw Lip 19, 2007 11:35 am |
|
|
|
| Keii napisał: |
| Cytat: |
| Samemu miałem się jej nauczyć? Przez rok? |
Nauczenie się przedmiotu przez rok nie jest trudne. Jeśli uważasz to za niemożliwe, poczekaj do sesji ;} |
Przecież jestem po sesji ;] Chodzi mi właśnie, ze skoro studiowałem, to miałem jeszcze nadrobić 3 lata liceum bo nagle nowy przedmiot wymyślili? Przez rok i na dodatek samemu? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Alve

|
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 6:04 pm |
|
|
|
| no ok ja za rok mam mature ; o i z czego powinnam ja pisac zeby zdawac na UAM japonistyka ? _________________ あいしてるよ
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Alve

|
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 6:05 pm |
|
|
|
| no ok ja za rok mam mature ; o i z czego powinnam ja pisac zeby zdawac na UAM japonistyka ? _________________ あいしてるよ
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Zodiac

|
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 6:55 pm |
|
|
|
| Zdaje się, że polski, ang i historię/geografię do wyboru. |