Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Pisownia postów (ortografia, gramatyka, format)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Offtopic    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kenshin

Post Wysłany: Wto Cze 19, 2007 8:02 pm   Odpowiedz z cytatem
krzychos7 napisał:
kenshin napisał:
Ho ho ho. Za to post Teoloniusza jest poprawny jak trzeba !!!
Troche nie taki jest "Temat" jeżeli wogole wiesz co to jest...
W temacie jest napisane na jaki temat się wypowiadamy w tymże wypadku jest to "czy ktoś ma" co łatwo można zinterpretaowac że piszemy tu o tym czego szukamy w mangowycm/anime świecie...
Tego typu uwagi wysyłaj na PM a nie nabijaj w ten sposób liczby postów.

Żeby nie było iż nie stosuje się do w/w słow :
puszukaj na stronie www.jpf.com. ewentualnie na aukcjach allegro.

Najpierw poznaj zasady panujące na tym forum. Tu nie ma wyścigu kto będzie miał więcej postów. Nikt ich specjalnie nie nabija. Za to liczy się poprawna pisownia (ortograficzna, stylistyczna oraz format) tak by każdy mógł przeczytać bez większego wysiłku.

e->ę, o->ó, c->ć i pare poprzestawianych liter...
sorry, wiem ciężko się domyślić...
Swoją drogą fajne forum wśród 510 użytkowników brak bezsensownych nabijaczy postów... nieźle. Znasz wszystkich z ponad setką postów?
Czytałeś ich posty ?

krzychos7

Post Wysłany: Wto Cze 19, 2007 9:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Co do trudności z odczytaniem chodziło mi o post ~*~MiAkA~*~ (jak to już Teloniusz napisał). Zaś co do błędów ortograficznych to już było nie raz wałkowane na tym forum. Nie ma usprawiedliwienia na nie. Jeśli nie chcesz samemu ich poprawiać to po pierwsze Firefox sam poprawia, po drugie możesz użyć Worda lub Writera, po trzecie możesz użyć strony http://orangoo.com/spell/. Zaś 6 błędów ortograficznych w jednym dość krótkim poście oraz upieranie się że to nic, przy dzisiejszych technologiach świadczy tylko o twoim poziomie.
Poza tym znam wszystkich którzy mają ponad 100 postów (oczywiście nie osobiście) oraz wielu więcej użytkowników tego forum. Czytałem również wszystkie posty na nim.

P.S. Przeniosłem offtopick.

Phase

Post Wysłany: Wto Cze 19, 2007 10:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Zasada poprawnej ortografii oraz składni zdań będzie pilnowana. Nie dlatego, że moderatorzy nie mają co robić i wyżywają się na biednych użytkownikach za ich złą pisownie, lecz żeby starać się aby forum było jak najbardziej czytelne i zrozumiałe. Tak jak Krzychos wymienił w swoim poście, istnieje wiele możliwości dla dyslektyków, żeby móc sprawdzić poprawność napisanego słowa czy zdania, więc nie rozumiem dlaczego nie są te metody stosowane, znając życie z czystego lenistwa co powoduję pogłębianie się problemu jakim niewątpliwie w naszym kraju jest dysleksja.

Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
dharmakaja

Post Wysłany: Pią Sie 10, 2007 8:23 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie chcę się nikomu narazić, więc z tematu http://forum.ohayo-nippon.net/ftopic1177.html przenoszę się do offtopu

Phase napisał:
I znów zacznie się offtop.

Osobiście nie stosuje formy poprawy ortografii, jaka jest widoczna w pierwszym poście. Jeżeli post zawiera błędy, ale nie jest rozbudowany poprawiam go samodzielnie , lub gdy mam do czynienia z dłuższą wypowiedzią po prostu wrzucam go do programu, który automatycznie poprawia wszystkie błędy jakie popełniła osoba.
Mnie mocno razi u niektórych użytkowników analfabetyzm, a tłumaczenie i bronienie osób, które nie potrafią poprawnie złożyć kilku zdań, jest jak dla mnie zjawiskiem nie wytłumaczalnym.

Po za tym:

dharmakaja napisał:
Jeśli już uważacie się za ekspertów w dziedzinie języka polskiego

Nikt tutaj za takowych się nie uważa, lecz znamy bardzo dobrze zasady poprawnej pisowni.

dharmakaja napisał:
Biorąc pod uwagę, że to jej jeden z pierwszych postów, wystarczyłoby zwrócenie uwagi. Po co wszystkich młodych japonistów tłumić na starcie?

Nikt nikogo nie tłumi. Po za tym ja już tyle razy zwracałem prośbę o staranie się poprawnie formułować swoje wypowiedzi, że widząc co rusz kolejne "ortograficzne rewelacje" dałem sobie spokój i cierpliwie poprawiam, bez żadnych upomnień czy ostrzeżeń.

Po za tym jest odpowiedni topic założony w działe "OFFTOP" poświęcony temu tematowi, więc jeżeli chcecie podyskutować to zapraszam do dyskusji.

Mnie również przeraża ilość błędów robiona przez niektórych użytkowników. Nie chodzi jednak przecież o samą ortografię, a na nią zwraca się na tym forum największą uwagę. Literówki czy ortografy to zresztą moim zdaniem problem najmniejszy i najłatwiejszy do wyeliminowania (Mozilla Firefox 2 to akurat program dostępny dla każdego, bo czy ćwiczenie poprawnej pisowni przyniesie jakiś skutek, nie jestem w stanie stwierdzić ;])

Wydaje mi się, że powinniśmy raczej zwracać uwagę na błędy innego rodzaju. Nikt nam nie każe w postach używać języka literackiego czy oficjalnego, ale każdy z nas powinien być w stanie złożyć zdanie poprawne pod względem gramatycznym. Nie twierdzę, że wiele osób ma z tym problem, nawet wręcz przeciwnie. Jednak takie "kwiatki" nam wszystkim się zdarzają. Na to mogę polecić tylko jedno lekarstwo. Mniej komputera, a więcej książek. Im więcej czytamy, tym bogatsze staje się nasze słownictwo. Dodatkowo możemy spróbować pisania (przynajmniej "do szuflady", wystarczy nawet zwyczajny dziennik czy jakiś tam pamiętnik), co jeszcze bardziej rozwinie umiejętność wyrażania własnych myśli. Im wcześniej zaczniemy, tym szybciej możemy spodziewać efektów.

Podejrzewam jednak, że prawdopodobieństwo tego, że ktoś przeczyta ten post i skorzysta z moich rad maleje wraz z kolejnymi pojawiającymi się w tym poście zdaniami xD, więc na tym na razie zakończę.

Zwracam uwagę, że nikt nie musi się zgadzać z m o i m zdaniem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Offtopic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1