Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Przyszłość O-N...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Offtopic    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krzychos7

Post Wysłany: Nie Cze 03, 2007 4:36 pm   Odpowiedz z cytatem
No ohayo-nippon przechodzi swoje słabe dni ale i tak uważam iż jest to najpoważniejsze polskie forum o Japonii. Co do grafiki to Japan Club może ma ładniejsza ale ohayo-nippon trzyma sie ważniejszej zasadzie, by forum było proste i przejrzyste, to nie strona która ma głównie wyglądać tylko forum gdzie tekst jest najważniejszy a minimalizm graficzny jest wskazany.

P.S. Co do gimnazjalistów to akurat najgorszy wiek (jak to już zostało tu napisane "najwięcej siana w głowie", a wiadomo nigdy nie ma się tej świadomości że jest się nie dojrzałym) no oczywiście od każdej reguły są wyjątki.

slawek15

Post Wysłany: Nie Cze 03, 2007 5:09 pm   Odpowiedz z cytatem
krzychos7 napisał:
No ohayo-nippon przechodzi swoje słabe dni ale i tak uważam iż jest to najpoważniejsze polskie forum o Japonii.

Niestety powagę to to forum straciło już wieki temu (od około roku systematycznie spada poziom) więc nie nazwałbym tego najpoważniejszym forum. Największym - może, ale wielkość nie zawsze idzie w parze z jakością. Sorry - taka prawda.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzychos7

Post Wysłany: Nie Cze 03, 2007 6:15 pm   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:
krzychos7 napisał:
No ohayo-nippon przechodzi swoje słabe dni ale i tak uważam iż jest to najpoważniejsze polskie forum o Japonii.

Niestety powagę to to forum straciło już wieki temu (od około roku systematycznie spada poziom) więc nie nazwałbym tego najpoważniejszym forum. Największym - może, ale wielkość nie zawsze idzie w parze z jakością. Sorry - taka prawda.

No ale napisałem najpoważniejsze. Inne są w rzeczywistości o niczym albo o m&a. A co do powagi to chodzi mi głównie o to czy posty są pisane by sie wypowiedzieć czy tylko po to by je nabić. I akurat pomimo osób które sobie tylko nabijają postów jest najwięcej postów napisanych z potrzeby wypowiedzenia się. A to czy ktoś to zrobił poważnie, czy zażartował, czy nawet napisał coś o czym nie miał pojęcia nie ma znaczenia. Po to jest forum by ludzie poprzez dyskusje się rozwijali. Po jakiego grzyba by było forum o Japonii gdyby byli tu tylko ludzie znający się na niej i mający takie same lub podobne zdanie. Właśnie takie forum by padło. A osoby niezapoznane z Japonia lub takie jak np. Kasilas (ten typ i jego wypowiedzi 'na poziomie' ) ożywiają forum i motywują osoby poważniejsze do działania.

slawek15

Post Wysłany: Nie Cze 03, 2007 7:27 pm   Odpowiedz z cytatem
A nie zauważyłeś, że O-N też stało się forum "o m&a albo o niczym"?
Od jakiegoś pół roku nie ma tu praktycznie NIC na poziomie. "Dyskusja" toczy się w tematach takich, jak właśnie m&a, zabawa w skojarzenia, imiona, i co chwilę ktoś chce, żeby mu coś przetłumaczyć. Pomijam bzdurne tematy typu, jakie kto ma książki o Japonii, albo jakie kto ma przedmioty japońskie w domu. No sorry, ale nie kręci mnie to jakoś.
Fakt, pojawiają się tematy konkretniejsze, ale szybko wymierają, bo dyskutują w nich po 2, 3 osoby, a przy takiej ilości osób nie można długo prowadzić dyskusji.
Ja zacząłem tu pisać, by dowiedzieć się czegoś głównie o języku japońskim i co się okazało? Że ludzie, którzy się o nim wypowiadają nie mają o nim zielonego pojęcia! Nie robię z siebie Alfy i Omegi, chciałbym się właśnie jakoś rozwinąć poprzez dyskusję, ale to jest niestety niemożliwe.
残念
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Nie Cze 03, 2007 9:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Krzychos7 wybacz mi ale jeśli twierdzisz, że Ohayo jest najpoważniejszym forum o Japonii to ty chyba na oczy poważnego forum nie widziałeś. Najlepszym według mnie jest forum na japonia.org.pl i poziomem O - N nie dorasta mu nawet do pięt. Mylisz się, że nie ma znaczenia czy ktoś wypowiedział się poważnie, zażartował czy napisał coś o czym nie miał pojęcia. To ma bardzo duże znaczenie bo właśnie posty kształtują poziom forum. Jeśli ktoś nie ma pojęcia o czym pisze to wiadomo jaki jest poziom takiego postu. Oczywiście, że forum jest również po to by ludzie na nim się udzielający mogli się rozwijać ale na litość boską niech ich wypowiedzi zawierają jakąś wartość merytoryczną.
Cytat:
Po jakiego grzyba by było forum o Japonii gdyby byli tu tylko ludzie znający się na niej i mający takie same lub podobne zdanie. Właśnie takie forum by padło. A osoby niezapoznane z Japonia lub takie jak np. Kasilas (ten typ i jego wypowiedzi 'na poziomie' ) ożywiają forum i motywują osoby poważniejsze do działania.

Jeśli byłoby tak jak mówisz to forum na japonia.org.pl już dawno by zniknęło z netu, a jakoś istniało na długo przed Ohayo i pewnie przetrwa również dużej, a 90% osób udzielających się na tym forum ma jakieś większe pojęcie o Japonii. Osoby nie zapoznane z Japonią owszem ożywiają forum ale je często zaśmiecają pytaniami na które odpowiedzi bardzo łatwo znaleźć w necie ( nie mówiąc już o książkach), a to raczej nie jest pożądane. Poza tym większość osób nie wiedzących nic o Japonii to właśnie fani mangi i większość swoich tez będą opierać na znanych sobie źródłach czyli komiksach, a to też jakoś nie wpływa na wysoki poziom forum. Mnie akurat takie osoby nie motywują do działania, a wręcz przeciwnie. Chciałabym zakładać poważniejsze tematy ale po co skoro porozmawiam w nich z najwyżej 2 osobami, a reszta wejdzie i napisze najwyżej coś w stylu "aha". Dlatego właśnie na tym forum nigdy nie bawiłam się w zakładanie poważniejszych tematów ani w pisanie jakichkolwiek artykułów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
slawek15

Post Wysłany: Nie Cze 03, 2007 10:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Dodam tylko jeszcze, że mnie najbardziej nie podoba się, że to forum nie zawsze takie było. Byli tu ludzie na poziomie. Zawsze chciałem się dowiedzieć, jaka ta Japonia jest. Co prawda byłem tam, ale nadal nie wiem wszystkiego i chciałbym z kimś podyskutować, ale nie ma z kim. Nie winię nikogo za to, że nie był w Japonii, lecz były tu osoby, którym zdarzyło się być w KKW, ale niestety "uciekły". Były lekcje japońskiego, może też nie wysokiego poziomu, ale były. Teraz jest manga i zabawa w skojarzenia. Bosko...
Pomijam fakt, że modowie i admin chyba zaginęli. Ta dyskusja np. powinna być już dawno przeniesiona do tematu nt. przyszłości O-H. A tak robimy po prostu offtopic.

No więc, żeby nie było tak do końca ot. dodam, że na forum Japan Club jest taka sama tendencja - rozwija się zabawa w skojarzenia, gdzie chciałbyś mieszkać i temat X czy Y.......
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Sro Cze 06, 2007 9:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie wiem po co ta dyskusja. Wg mnie mimo tych wszystkich przemian jest to forum interesujące, przyciąga nowe osoby. Póki wnoszą coś do forum, pobudzają ciekawą dyskusję, to jest dobrze. Struktura forum narzuca w dużej mierze tematykę i sądzę (oraz mam nadzieję), że nigdy nie będzie to forum tylko o M&A.

Nie widzę też sensu w czepianiu się tematów w stylu wymiany avatarków czy zabawy w skojarzenia. Przecież wiadomo, że te tematy nie pełnią znaczącej roli i tak na prawdę nikt nie przykłada dużej wagi do nich. Sądzę, że moglibyśmy bezboleśnie go usunąć. Pytanie tylko, po co?

EDIT:
Dodam jeszcze, że z reguły dział offtopic na forach jest najobszerniejszy, jeśli tylko taki istnieje.
Niemniej jednak może dobrym pomysłem byłoby "zdeklasowanie" m&a w nowej formie O-N do poddziału działu np "film" zakładając oczywiście, że do tego dojdzie.
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Czw Cze 07, 2007 12:07 am   Odpowiedz z cytatem
Hej!
Forum przyciąga nowe osoby, bo w google pojawia się na pierwszej stronie po wpisaniu hasła "Japonia forum" więc się nie dziwię.
Ubolewam jednak nad tym, że forum z którym ja jestem związany jest daleko w tyle jeśli chodzi o google, tak było niestety też z samą stroną główną, który to problem udało się naprawić.
Zastanawiam się, czym spowodowany jest spadek popularności for w ogóle (na wielu widzę niestety to samo), może ludzie przerzucają się na coś innego, albo nie ma ich kto zainteresować tematem...
Ciekawi mnie też to, po co powstają nowe fora, zamiast dołożyć cegiełkę do już istniejących, tak oto byśmy mieli ze 3 fora na których ludzie by pisali (mówię o Japonii, od mangi i anime i japońskiego/azjatyckiego kina są stosowne miejsca w sieci).
Szkoda że tak się dzieje...
Pozdrawiam

madoka

Post Wysłany: Czw Cze 07, 2007 4:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie jestem tu długo, ale zdążyłam zauważyć, że nie wszyscy są zadowoleni z postów, które są pisane (to akurat nie trudno zauważyć)

Chciałam tylko dodać, że taki jest już nasz, polski sposób bycia, nikt się nie bierze do roboty, a wszyscy narzekają!!
I wy tutaj tak samo.

Nie ma poważnych tematów? No to je załóżcie, albo chociaż niech ktoś z was odświeży te tematy, ktore uważa za poważne, skoro takie były. A posty typu: acha, zawsze można usunąć przy dobrej woli modelatora. Chociaż z tego co zauważyłam, to ujawnia się wtedy, kiedy trzeba komuś poprawić ortografię.

Cytat:
Dlatego właśnie na tym forum nigdy nie bawiłam się w zakładanie poważniejszych tematów ani w pisanie jakichkolwiek artykułów.

Niltinco przy takim założeniu to to forum nigdy nie będzie takie, jak chcecie.
Poza tym są nowe osoby, nie znacie ich, a z góry ktoś (nie pamiętam kto, zresztą nie ważne) zakłada, że nie ma z kim pogadać 'na poziomie'.
Może ktoś właśnie chce, tylko nie dajecie mu szansy, co?

hmm, a tak przy okazji do czego prowadzi ten temat?? I czy jest poważny??
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Czw Cze 07, 2007 4:27 pm   Odpowiedz z cytatem
madoka napisał:

Poza tym są nowe osoby, nie znacie ich, a z góry ktoś (nie pamiętam kto, zresztą nie ważne) zakłada, że nie ma z kim pogadać 'na poziomie'.
Może ktoś właśnie chce, tylko nie dajecie mu szansy, co?

hmm, a tak przy okazji do czego prowadzi ten temat?? I czy jest poważny??

Gdzie ktoś komuś nie daje szansy porozmawiać? No gdzie? Czy ktoś komuś posty usuwa lub pisze, że "się zamknął'? Nie wydaje mi się...
Jeśli ktoś chce faktycznie o czymś porozmawiać, to niech założy nowy temat, a nie czeka na innych.

A do czego prowadzi ten temat? No cóż, moim zdaniem powinien prowadzić do uświadomienia sobie przez ogół, że potrzebne są zmiany, bo poziom leci w dół. I tak, jest to poważny temat, jeden z poważniejszych ostatnio.
Powrót do góry
madoka

Post Wysłany: Czw Cze 07, 2007 4:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie chodziło mi o to, że ktoś nie ma szansy się wypowiedziec w ogóle, tylko nie ma szansy wypowiedzieć się na 'poważny' temat.

Cytat:
Jeśli ktoś chce faktycznie o czymś porozmawiać, to niech założy nowy temat, a nie czeka na innych

Z tego co mi się wydaje to własnie Ty ubolewasz nad tym, że nie ma tematów do porozmawiania, więc nie mów teraz na innych tylko sam coś załóż.
A jeśli ten temat uważasz za jeden z poważniejszych, to naprawdę nie wiem, jak mają wyglądać poważne tematy, jeśli ten, tak naprawdę do niczego nie prowadzi.

Jeśli chcesz innym uświadomić, to że jest tu niski poziom, to załóż poważny temat i tam się poważnie wypowiadaj, tak zeby inni zauważyli, to że mają niski poziom, a nie narzekaj, bo to zrobić najłatwiej.
Tak przy okazji:
Cytat:
Chciałabym zakładać poważniejsze tematy ale po co skoro porozmawiam w nich z najwyżej 2 osobami,

może własnie dla tych 2 osób warto założyć inny temat niż a&m???

Jakby co to ja jestem chętna do rozmowy, bo przyznam się szczerze nie interesuje mnie manga ani anime, a japonia i jej luzie.
I myślę sławek15, że np. Ty możesz mi dużo o niej powiedzieć.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Czw Cze 07, 2007 4:46 pm   Odpowiedz z cytatem
Ubolewam, bo nie chodzi mi tylko o mnie i o to, o czym ja chcę rozmawiać. Myślę raczej o ogóle - o tym, że mimo wszystko wielu ludzi trafia tu szukając "natchnienia" i czegoś nowego. Fakt, ja również mogę uderzyć się w pierś, bo mało się udzielam. Planowałem przez wakacje stworzenie nowego wątku o info dot. Japonii i z Japonii, bo wreszcie skończyły mi się zajęcia i kończy się sesja, lecz wyjeżdżam na 4 miesiące i nie wiem, czy będę miał czas i dostęp do netu, bo to zrobić. Poza tym jest plan odświeżenia lekcji japońskiego i dodania nowych, więc może coś się jednak ruszy.
A ten temat wbrew pozorom jednak do czegoś prowadzi - chociażby do tego, że pomimo małej stagnacji na forum nowe osoby (jak ty) mogą zobaczyć, że jest chęć zmian i same mogą się w nie zaangażować, zamiast wyjść i więcej nie wracać.
Powrót do góry
madoka

Post Wysłany: Czw Cze 07, 2007 4:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Fakt, z tym że temat do czegoś jednak prowadzi to jednak masz rację.

Jestem tu nowa, zapisałam się żeby czegoś się dowiedzieć o japoni, szczególnie o codziennym życiu, bo raczej już niedługo będe tam mieszkać, w ogóle nauczyć się tu może trochę japońskiego.

Osobiście nie założę nowego tematu, bo nie wiem co tu było (sorry nie przeczytałam jeszcze wszystkiego), i nie wiem co może was interesowac, to w nawiązaniu do tego, że poważne tematy już były.
Może warto coś odświerzyć?

Próbuję tylko was, starych użytkowników zmotywować trochę do tego, żeby przywrócić temu forum, to co było kiedyś!! Ja się wtedy chętnie dołączę.

p.s miłego wyjazdu
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Czw Cze 07, 2007 5:02 pm   Odpowiedz z cytatem
No więc skoro będziesz tam mieszkać, to pytaj o to, co cię interesuje, o życie codzienne, itp. Na pewno mnóstwo ludzi ma pytania, tylko brakuje tematu (może gdzieś jest, ale nikomu nie chce się szukać). Jeśli założysz temat dot. życia codziennego z konkretnymi pytaniami, czy wątpliwościami, to na bank pojawią się konkretne odpowiedzi i coś z tego będzie.

Możesz też dodać swoje plany wyjazdu, gdzie, po co, jak. Dzielenie się wrażeniami też jest ważne i chociażby przeze mnie pożądane.
Pozdr.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Cze 07, 2007 5:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Madoka, obecnie nie mam zamiaru angażować się w poważny rozwój tego forum bo szkoda mi na to czasu skoro wiem, że i tak 1 -2 osoby coś odpiszą i temat pójdzie w zapomnienie. Mam gdzie pisać poważne posty i zamieszczać artykuły i wiem, że ktoś to przeczyta i co najważniejsze podejmie dalszą dyskusje. Jestem na Ohayo praktycznie od jego założenia i widzę w jakim kierunku to forum idzie. Już powstało tu parę poważniejszych tematów ale wszystko szlag trafił i temat upadał jeden za drugim. Mówisz, żebyśmy je odświeżyli ale dobrze wiem, że gdy to zrobimy szybko upadną z powrotem lub będziemy w nich rozmawiać sami ze sobą. Nie wiem na jakiej podstawie sądzisz, że każdą nową osobę traktujemy z góry. To jak kogoś oceniam wysnuwam tylko na podstawie tego co dana osoba pisze. Twierdzisz, że my tylko narzekamy, a nie działamy ale nie zauważyłam, żeby ktoś z nowych forumowiczów podjął inicjatywę założenia jakiegoś poważnego tematu co może świadczyć o tym, że wcale takich na forum nie chcą. Jeśli już narzekamy to mamy ku temu powody. Tak jak napisał Sławek, chcemy uświadomić ogółowi, że poziom forum jest niski i nam się to nie podoba. To forum już nie będzie nigdy takie jakie było kiedyś. Za dużo zmian trzeba by wprowadzić, zachęcić do działania starą kadrę ale oni już tu nie wrócą bo z tego co z nimi rozmawiałam poziom ich odstraszył.
Madoka, najlepsze informacje o Japonii znajdziesz w książkach, również te o codziennym życiu, a japońskiego nigdy nie nauczysz się z żadnego forum. Jeśli poważnie myślisz o nauce języka to poszukaj jakiegoś nauczyciela, zaopatrz się w książki i cd do nauki, a nie korzystaj z lekcji zamieszczanych na necie przez osoby, które same tego języka nie znają lub ich wiedza jest dość mocno ograniczona.
Powrót do góry
madoka

Post Wysłany: Czw Cze 07, 2007 5:15 pm   Odpowiedz z cytatem
ok, no to pierwszy, nie wiem czy nazwiesz go poważnym, ale teamt będzie zaraz się za to zabiorę!!
Założę go nie tylko po to, aby się czegos dowiedzieć, ale zeby dać przykład, że najważniejsze jest żeby coś robić, bo od samego gadania nic się nie zmieni, i jeśli takie jest założenie to ten temat naprawdę ma sens.

Niltinco nie uważam, że traktujecie z góry nowe osoby. Poza tym jeśli czytałaś to wiesz np. dlaczego ja nie założe nowego tematu, może inni mają podobny sposób myslenia? To jest taki mechanizm psychologiczny, że żadna nowa osoba nie założy poważnego tematu, a raczej czy można coś przetłumaczyć...?? i podobne.
Mogłabyś wyjaśnić dlaczego uważasz, że jak się odświerzy stary temat to na pewno upadnie? Nie chce Ci się tego zrobić, to napisz o które chodzi ja coś dopiszę. Zawsze warto spróbować., nie wiem jak było kiedyś, ale jeśli zbiorą się osoby, którym zależy to napewno można zmienic aktualny stan.
bo zobacz co my teraz robimy?? każdy pisze jak jest źle zamiast ten czas na napisanie postu zmienić na czas na założenie tematu, takiego jakie chcecie żeby tu były.
A tak przy okazji, skoro masz się gdzie wypowiadać, to dlaczego tutaj ciągle jesteś skoro jest tak źle? sentyment??

Acha takie małe pytanie jeszcze skoro wszystkiego można dowiedzieć się z książek to jaki jest cel forum?? A co do nauki to wiem, że jeśli sama się nie nauczę (z nauczycielem) to żadne forum mi nie pomoże.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Cze 07, 2007 5:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
A tak przy okazji, skoro masz się gdzie wypowiadać, to dlaczego tutaj ciągle jesteś skoro jest tak źle? sentyment??

Dokładnie . Już parę razy miałam dać sobie spokój z tym forum ale mam do niego sentyment i jakoś ciężko mi go porzucić z dnia na dzień.
Jeśli tak jak mówisz, jako pierwsza wspomożesz to forum jakąś poważniejszą tematyką to przyłączę się do działania. Widzę, że Tobie zależy aby to forum coś sobą reprezentowało. Może przejrzę forum w poszukiwaniu starych wątków ale i tak wiem, że wszystkiego nie znajdę bo albo to wina przeglądarki albo błąd w skrypcie bo nie mogę zmieniać stron na dalsze w żadnym z działów.
Cytat:
Acha takie małe pytanie jeszcze skoro wszystkiego można dowiedzieć się z książek to jaki jest cel forum??

Miałam na myśli to, że głównie należy opierać swoją wiedzę na książkach (oczywiście tych dobrych), a nie na informacjach z forum bo z nimi różnie bywa. Forum traktuję jako miejsce gdzie mogę z kimś porozmawiać na interesujący mnie temat i wymienić opinie z innymi forumowiczami.
Powrót do góry
madoka

Post Wysłany: Czw Cze 07, 2007 5:38 pm   Odpowiedz z cytatem
hmm, ja właśnie też nie mogę zmienić stron.

Mówisz, że mi zależy? możliwe, ale Tobie i tym którzy byli tu jak było dobrze powinno chyba bardziej zależeć? nie wiem, może się mylę.

hmm, jeśli chodzi o mnie jest to moje pierwsze 'japońskie forum', gdzie trafiłam i myślę że więcej osób tak trafi jak ja, bo łatwo je znaleść i naprawdę myślałam, że będzie tu coś więcej, nie powiem, też sie trochę rozczarowałam, i może dlatego teraz chcę coś tu zrobić???

myślę, że mi pomożesz...
a tak przy okazji, to gdzie jeszcze jesteś zapisana??
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Cze 07, 2007 5:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Rzeczywiście łatwo tu trafić i chyba właśnie to decyduje o popularności tego forum. Pierwsze forum o Japonii, z którym się związałam ( www.japonia.org.pl/forum ) znajduje się w przeglądarce Google dopiero na 14 stronie i nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Uważam, że Ohayo przydałaby się strona główna, na której ludzie mogliby zamieszczać swoje artykuły tak jak jest to na japonia.org.pl.
To, że ktoś był na tym forum jednym z pierwszych forumowiczów nie oznacza, że powinno mu bardziej zależeć. Jeśli ktoś się rozczarował forum i nie chce się dalej udzielać to nie widzę powodów dla których powinien tu zostawać na siłę. Ja daję Ohayo jeszcze jedną szansę. Postaram się napisać coś interesującego i motywującego innych do udzielania się. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Powrót do góry
madoka

Post Wysłany: Czw Cze 07, 2007 6:02 pm   Odpowiedz z cytatem
dzięki!
Ja się nie znam w ogóle na zakładaniu for tymbardziej nie wiem jak zrobić coś ze stroną główną, no ale ja chyba tego nie mogę nawet zrobić, nie wiem,
Cytat:
To, że ktoś był na tym forum jednym z pierwszych forumowiczów nie oznacza, że powinno mu bardziej zależeć.

Chodziło mi o to, że na początku, tak jest ze wszystkim było fajnie i wiele osób się do tych początków odwoływało, więc myślałam, że bardziej im zależy, bo wiedzą jak było.

Cytat:
Jeśli ktoś się rozczarował forum i nie chce się dalej udzielać to nie widzę powodów dla których powinien tu zostawać na siłę.

no właśnie, i może chodzi o to, że jak jednak będą przychodzić nowe osoby, bo będą to należy pisać tak żeby się nie rozczarowały. Widzisz mnie tu nikt na siłę nie trzyma, a chcę się udzielać, gdyby każdy rezygnował forum dawno by upadło.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Offtopic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3