| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Niltinco

|
Wysłany: Pią Cze 29, 2007 6:09 pm |
|
|
|
Ikari, a możesz zacytować ten fragment, w którym ktoś podaje, że ona jest większym autorytetem od Majewicza? Ja przypominam sobie, że tylko parę osób twierdziło, że jeśli do książki Bator nie podejdzie się jako do pracy naukowej o Japonii (skąd w ogóle ludzie biorą takie pomysły?), ale do relacji kogoś kto o Japonii nie wie nic i tłumaczy sobie to co widzi na swój sposób to jest to książka jak najbardziej w porządku. Książek tego typu nie bierze się za prace naukowe o jakimś kraju bo przeważnie pod względem merytorycznym są to totalne gnioty. Tylko nieliczne mają w sobie jakąś wartość.
Co do ilości postów na japonia.org to już wolę 3 posty tygodniowo ale mające jakąś treść niż 30 dziennie ale o niczym. |
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Nie Lip 01, 2007 9:43 am |
|
|
|
Wiesz - wyjątki też się trafiają. A jednak na orgu pilnowana jest dyscyplina i można znaleźć wiele informacji - zarówno o literaturze czy imprezach.
Dziennie pojawia się tam mniej postów niż na innych forach, ale ja wolę pięć postów dziennie, ale treściwych, a nie sto o treści "łoj, o panie ale superaście, bo mogę tu se popisać" :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
Wysłany: Nie Lip 01, 2007 4:48 pm |
|
|
|
| Kaiou napisał: |
| Wiesz - wyjątki też się trafiają. A jednak na orgu pilnowana jest dyscyplina i można znaleźć wiele informacji - zarówno o literaturze czy imprezach. |
Co do dyscypliny to fakt. Co więcej moderują tam osoby, które mają chociażby zielone pojęcie o Japonii i potrafią dopilnować, żeby nie pisano bzdur, a nie jak tutaj - nabijacze postów w działach m&a i offtopic XD
Co do ciekawych tematów, fakt jest ich więcej niż tutaj. Ale to pewnie kwestia tego, że tam ma kto czytać działy wymagające większej aktywności komórek mózgowych niż 2 wspomniane powyżej.
| Dziennie pojawia się tam mniej postów niż na innych forach, ale ja wolę pięć postów dziennie, ale treściwych, a nie sto o treści "łoj, o panie ale superaście, bo mogę tu se popisać" :) |
| ikari_yui napisał: |
| Fakt lepsza jakość niż ilość. |
Cieszę się, że się zgadzamy. ;]
W ogóle to dawno nie słyszałam słowa "superaście". XD |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 10:46 am |
|
|
|
O-N też jest OK, tylko troszkę zaostrzyć dyscyplinę i byłby luzik :) |
A po co? Zresztą, to raczej walka z wiatrakami... ;P
Tworzenie drugiego jap.org.pl to raczej błędny pomysł, i skoro to forum przyciąga innych ludzi i można tutaj znaleźć bardziej podstawowe informacje etc. i jedyne co by się przydało to wyszukiwarka albo lepsze segregacja tematów, np. tutaj sobie tłumaczymy imiona a tutaj całe zdania, a tutaj bardziej skomplikowane rzeczy... No i ja bym zlikwidował działa offtopic, bo tam nic nie ma IMO. _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Nie Lip 15, 2007 11:22 am |
|
|
|
Z zostawiania mało konkretnych postów powstaje chaos. Jeśli ktoś bredzi, usuwa się posta. Wiesz - jeśli forum jest dla dzieci, niech sobie bredzą. Ale załóżmy, że jak mówisz - przyłączy się ktoś nowy - i żeby dotrzeć do informacji, która go interesuje musi się przedzierać przez sterty infantylnych tekstów... I w tym momencie idzie na inne, konkretne forum, a na tym zostają dzieciaki, które dalej chcą sobie pisać bez sensu :)
Właśnie tak padają fora - albo zamieniają się w wielką piaskownicę :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 11:56 am |
|
|
|
Hejo! ;]
Wiecie, tak przyglądałem się temu tematowi, jak i chyba trochę w nim popisałem, i zauważyłem, albo mi się tylko tak zdaje, że odkąd pojawił się ten temat, to jakoś mądrzejszych tematów i postów przybyło...
Czy może tylko mi się tak zdaje? A może to z powodu wakacji czyli większej ilości wolnego czasu? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 12:56 pm |
|
|
|
| Saku Yukihime napisał: |
zauważyłem, albo mi się tylko tak zdaje, że odkąd pojawił się ten temat, to jakoś mądrzejszych tematów i postów przybyło... |
Hmmm, wydaje Ci się ;P. Fakt, że pojawiło się sporo nowych tematów ale takich jak co roku o tej porze - o japonistyce. W dziale dotyczącym kultury widzę malutki ruch i też jakiś taki bezpłciowy. Trochę w filmie się ruszyło i standardowo manga i offtopic.
Pojawia się ostatnio sporo postów ale nie widzę w nich różnicy w poziomie z przed tego tematu. Poziom jest taki sam, ani nie lepszy, ani nie gorszy (na całe szczęście ), za to zauważyłam, ze wszystkie te tematy bardziej poważne (np. o pracy), które zostały założone na fali tego o czym tutaj była mowa upadły praktycznie od razu  |
|
| Powrót do góry |
|
|