Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Przyszłość O-N...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Offtopic    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Phase

Post Wysłany: Pią Cze 08, 2007 11:26 am   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Już powstało tu parę poważniejszych tematów ale wszystko szlag trafił i temat upadał jeden za drugim. Mówisz, żebyśmy je odświeżyli ale dobrze wiem, że gdy to zrobimy szybko upadną z powrotem lub będziemy w nich rozmawiać sami ze sobą.

Huh. Zawsze warto spróbować nigdy się nie ma tej 100% pewności, że tak jak napisałaś się stanie

A nóż widelec ...

Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
krzychos7

Post Wysłany: Pią Cze 08, 2007 2:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie odpowiadałem tu przez dłuższy czas ponieważ wolałem się jeszcze raz upewnić. Przejrzałem wiele for o Japonii między innymi http://www.japonia.org.pl/forum/ które polecaliście i stwierdziłem że wcale nie są lepsze. W http://www.japonia.org.pl/forum/ są bardzo podobne tematy (niektóre prawie identyczne) i jedyne co odróżnia te fora to mniej śmieci na tamtym, ale za to Ohayo-Nippon według mnie jest o wiele czytelniejsze.
No i w końcu skoro został poruszony ten temat już w opiniach o Japan-Club dodam iż między innymi właśnie pozycja w google jest jednym z wykładników jakości strony.

A tak poza tym ktoś tu narzekał na opieszałość modów. Ja sam jestem tu modem i pewnie wiele osób uważa iż sie obijam. Ale to nie tak ja po prostu ingeruje tylko wtedy gdy uważam to za konieczne. Na przykład właśnie ta dyskusja, w niej wystąpił głos by ją podzielić i uporządkować. Ale czy to był naprawdę porządek? Tylko narobił się bałagan ponieważ pogubił się wątek, posty które były po części odpowiedziami na inne zostały od nich oddzielone i by z powrotem się połapać trzeba było trochę posiedzieć. Właśnie to jest bezsens. Już poruszałem to na tym forum iż zbytni pedantyzm tylko źle robi forom przynajmniej w wypadku dość ograniczonych silników (są takie w których offtopicki w danym temacie po prostu się ukrywa a nie usuwa lub przenosi (lub ukrywa się i dodatkowo klonuje w oddzielnym temacie) dzięki czemu każdy może sobie je odkryć i zobaczyć jak przebiegała dana dyskusja w pełni. Przecież ludzie gdy rozmawiają rzadko pozostaną w tym samym temacie przez cały czas rozmowy a to nie zmienia faktu iż jest to dalej ta sama rozmowa.
Możliwe że czasem trochę przesadzam w pozostawianiu sobie tematów samopas ale to zapewne przez przyzwyczajenie z IRC gdzie rozmowy przebiegają luźniej ale za to można więcej się dowiedzieć i nauczyć (każda ze stron dyskusji). Ale apeluje byście też nie przesadzali w drugą stronę i przed moderowaniem upewnili się czy nie spowoduje to iż dyskusje stracą sens.

Niltinco

Post Wysłany: Pią Cze 08, 2007 2:44 pm   Odpowiedz z cytatem
Phase, zrobiłam pierwszy krok. Może nie utworzyłam jakiegoś super poważnego tematu ale starałam się zrobić taki, w którym jak najwięcej osób mogłoby się udzielić. Zobaczymy co z tego wyjdzie i czy wypowie się tam sensownie więcej niż 3 osoby.
Krzychos7, japonia.org.pl powstało dużo wcześniej niż Ohayo więc jeśli występują identyczne tematy to z pewnością jest tak, że najpierw były na org.pl, a dopiero później ktoś założył to samo na O-N. Poza tym czytałeś posty tam zawarte? Nie zauważyłeś żadnej różnicy w zawartości merytorycznej tamtejszych postów w stosunku do tego co jest na Ohayo?
Ranking nie jest żadnym wyznacznikiem jakości forum. Na pierwszej stronie w google są fora, że się tak wyrażę, do dupy. Posty, które się na nich znajdują są niewiele warte i praktycznie o niczym, tworzone tylko po to by osoby zakochane w komiksach i jpopie mogły się tam wypowiadać i jest to niby forum o Japonii tylko, że na rozmowy o japońskiej kulturze już tam miejsca brak.
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Pią Cze 08, 2007 2:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Zapomniałem dodać. To forum upada właśnie przez was. Chodzi mi o stałych użytkowników. Niby chcecie by było dobre, by nie upadło, macie sentyment do niego to niby dlaczego ku temu nic nie robicie. Czekacie na cud? Jeśli nie umiecie pisać ze sobą to może byście zapraszali jakieś wartościowe osoby z którymi byście chcieli tu zamienić parę słów. Weźcie przykład z VeNoNa który zaprosił Marcina Bruczkowskiego, chciał porozmawiać z kimś kto o Japonii wie trochę więcej i nie pozostawił tego losowi lecz wziął się do roboty. Właśnie o to chodzi by zapraszać osoby które według was mogą coś tu wnieść.

Niltinco

Post Wysłany: Pią Cze 08, 2007 3:15 pm   Odpowiedz z cytatem
O tak winni są jedynie starzy użytkownicy natomiast nowi są cacy. Co z tego, że nie tworzą nowych tematów dotyczących Japonii tylko wolą bawić się w skojarzenia i wymieniać tytułami anime. Nie przyszło Ci do głowy, że po prostu starzy forumowicze mogą być już tym zmęczeni i wolą się udzielać gdzieś indziej? To naprawdę żadna frajda gadać w kółko z 2-3 osobami, a reszta to zlewa. Tak czekam na cud, że może wreszcie zaczną się logować ludzie zainteresowani Japonią, a nie wyłącznie mangą i będą rozwijać to forum w dobrym kierunku tworząc i udzielając się w już istniejących tematach o Japonii. Czy naprawdę nikt nie interesuje się kulturą, historią, zwyczajami, sztuką tego kraju? Gdzie są Ci, którzy wszystkim ogłaszają jacy to oni nie są zakochani w Japonii? Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że znane osoby są zapracowane i nie mają czasu rejestrować się na każdym forum na jakie zostaną zaproszone. Bruczkowski już od dawna jest na Japonia.org.pl, czy zarejestruje się na forum VeNoNa i co najważniejsze, czy cokolwiek tam coś napisze, nie wiem.
Powrót do góry
madoka

Post Wysłany: Pią Cze 08, 2007 4:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
O tak winni są jedynie starzy użytkownicy natomiast nowi są cacy. Co z tego, że nie tworzą nowych tematów dotyczących Japonii tylko wolą bawić się w skojarzenia i wymieniać tytułami anime.

sprawa wygląda tak, że każdy kto się zapisze udzieli się w tych tematach, które już są, a potem jak tych tematów zabraknie to sobie pójdą.

Może nie wszyscy interesują się mangą i anime, jak ja np, ale jak nie będzie tu innego tematu to naprawdę nie będzie się chciało zostawać.

Dzięki Niltinco za nowy temat, ja coś jeszcze myślę, że założę niedługo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kanashii

Post Wysłany: Pią Cze 08, 2007 5:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
No i w końcu skoro został poruszony ten temat już w opiniach o Japan-Club dodam iż między innymi właśnie pozycja w google jest jednym z wykładników jakości strony.

Zapewne dlatego iż moje firma zajmuje się pozycjonowaniem :)

Pamiętam jak rok temu japonia.org.pl zaczęła używać systemu linkującego wtedy właśnie przedobrzyli i zniknęli na pół roku z indexu pod Japonia :)
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Sob Cze 09, 2007 4:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco po co narzekasz skoro nic nie robisz? Zwalasz winę na to iż nie przychodzą sami z siebie nowi mądrzy użytkownicy. Jeśli tylko w taki sposób forum ma się rozwijać to równie dobrze można je zamknąć. Poza tym zastanów się co cię ciekawi w innych forach, dlaczego je wolisz i może spróbuj to zaimportować tutaj. Kanashii z usług pozycjonowania korzysta 80% stron. Tylko jednak żadna firma nie będzie w stanie wy pozycjonować tak wysoko strony jak prawdziwa popularność. Googlebot rozpoznaje strony na których znajdują się linki tylko po to by wybić stronę wyżej. No oczywiście można to jednak załatwić poprzez wstawianie stałych linków na naprawdę liczące sie strony ale wątpię by któraś zgodziła się na to bezinteresownie (dość drogo).

P.S. Poza tym na samej górze mogą znaleźć się strony których właściciel zapłacił za to google (bynajmniej nie chodzi mi teraz o program AdWords) lub samo google (nie bot) postanowiło tą strone tam umieścić ponieważ tylko ona pasuje do danego hasło na tyle dobrze by się tam znaleźć.

Niltinco

Post Wysłany: Sob Cze 09, 2007 5:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Krzychos7 skoro nic nie robię to skąd te tematy zakładane przeze mnie (fakt, może jest ich niewiele ale są) i skąd tyle moich postów w różnych tematach dotyczących głównie Japonii, a nie różnego rodzaju zabaw? Oczywiście, że spora część winy leży po stronie nowych użytkowników ale winni są również starzy. Ludzie się rejestrują, deklarują wielkie zainteresowanie Japonią ale już totalnie olewają wszelkiego rodzaju tematy dotyczące samej Japonii za to te o popkulturze mają się świetnie. Przykładem mogą być choćby tematy założone w ostatnich dniach, w których wypowiadają się raptem 4 osoby, a na forum regularnie udziela się o wiele więcej osób tyle, że większość postów ląduje w dziale m&a. Ja przynajmniej staram się aby moje posty prezentowały jakiś poziom pod względem treści oraz żeby nie zawierały błędów ortograficznych.
Nie wszystko co ciekawi mnie w innych forach mogę tu zaimportować. Przecież nie zmuszę forumowiczów, z którymi dobrze mi się rozmawia na jednym forum by rejestrowali się na drugim.
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Sob Cze 09, 2007 7:41 pm   Odpowiedz z cytatem
krzychos7- nie widzę powodów dla których atakujesz Nitilinco
Nitilinco- nie widzę powodów dla których powinnaś się tłumaczyć

krzychos7, popularność nie świadczy o poziomie forum. Można to przyrównać do "Ich Troje". Popularne? Sam widzisz...
EDIT:
Tak swoją drogą to odnoszę wrażenie, że ten temat jest poruszany nie tylko w tym "temacie"
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Sob Cze 09, 2007 8:17 pm   Odpowiedz z cytatem
sergioosh ja jej nie atakuje. Tylko zwracam uwagę że Nitilinco próbuje zrzucić winę na nowych użytkowników od których wymagać nic nie można.

sergioosh napisał:
krzychos7, popularność nie świadczy o poziomie forum. Można to przyrównać do "Ich Troje". Popularne? Sam widzisz...

No ja jakoś nigdy nie widziałem popularności "Ich Troje". Byli tylko dobrze rozreklamowani. Ale nie znam nawet jednej osoby która by ich lubiła.

sergioosh

Post Wysłany: Sob Cze 09, 2007 9:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie znasz, bo poruszasz się w kręgu ludzi, którzy ich nie słuchają. Gdyby nie byli popularni, to nie zostaliby wybrani jako reprezentacja polski na Eurowizji. Dwukrotnie.

krzychos7 napisał:
Niltinco po co narzekasz skoro nic nie robisz?

Skoro nie był to twój zamiar, to staranniej dobieraj słowa.
Powrót do góry
Xell

Post Wysłany: Sob Cze 09, 2007 11:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Ha ha, dzisiaj się zapisałem, chciałem przede wszystkim na jakimś forum podyskutować o języku, a to pierwszy temat który przeczytałem - chyba nie pozostaje nic innego, jak się szybko wyprowadzić (żart, ale temat świeży, często uaktualniany, strach się bać co będzie gdy zajrzę głębiej )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
krzychos7

Post Wysłany: Nie Cze 10, 2007 1:46 am   Odpowiedz z cytatem
sergioosh napisał:
Skoro nie był to twój zamiar, to staranniej dobieraj słowa.

No fakt trochę wyszło inaczej niż chciałem. Przepraszam za to i z góry również przepraszam jeśli podobne sytuacje wydarzą sie w ciągu najbliższego tygodnia lub dwóch. Jestem ostatnio dość przemęczony. Nie sypiam od miesiąca praktycznie w ogóle ale niedługo wracam do normalnego życia.

Niltinco

Post Wysłany: Nie Cze 10, 2007 11:11 am   Odpowiedz z cytatem
Krzychos7 nie ma sprawy, po prostu następnym razem uważaj na to co i jak piszesz. Wiele osób jest teraz przemęczonych bo w końcu trwa sesja. Ja dodatkowo jestem zdołowana tym, że wiele osób, które znam kończą lub skończyły już sesje, a ja mam ostatni egzamin dopiero 12 lipca .
Xell mam nadzieje, że mimo mojej i Sergiusza negatywnej opinii na temat tego forum nie uciekniesz z krzykiem już w pierwszy dzień po rejestracji. Na rozmowę o języku zawsze znajdzie się miejsce i nie bój się zaglądać w inne działy.
Powrót do góry
Phase

Post Wysłany: Nie Cze 10, 2007 12:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Heh czytając nie które z powyższych postów jednego nie rozumiem. Skoro poziom Ohayo Nippon leci w dół, nie ma żadnych tematów poważnych oraz osób z którymi można na nie podyskutować to czemu nie dacie sobie spokój z Ohayo ? ( oczywiście pisze ironicznie ale takie miałem pierwsze odczucie czytając co nie które posty ).

Rozumiem, że temat został założony by naświetlić problem jaki panuje na ON ale samym narzekaniem nic się nie zrobi, a to że aktualnie jest taka sytuacja, a nie inna nie znaczy że tak będzie albo musi być już cały czas.
Troche wiary ludzie

Niltinco napisał:
a ja mam ostatni egzamin dopiero 12 lipca .

ha! ja mam 10 lipca ostatni egzamin

Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Powrót do góry
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Nie Cze 10, 2007 2:18 pm   Odpowiedz z cytatem
A ja 27 lub 29, zalezy jak sie zapisze.
Jednak widze, ze ten temat cos dal i powstalo kilka ciekaych tematow...
Zobaczymy, zobaczymy...

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Nie Cze 10, 2007 5:08 pm   Odpowiedz z cytatem
@Phase; Z sentymentu Nie mówię w tym miejscu za siebie, ktoś wcześniej o tym wspomniał. Mimo wszystko wydaje mi się, że temat się przydał :)
PS
U mnie sesja zaczyna się dopiero 19 czerwca. Jeśli dobrze pójdzie to skończę 21
Powrót do góry
Yukari

Post Wysłany: Nie Cze 10, 2007 6:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Na tym forum jestem dość zielona, więc nie będę dyskutować o jego wyższości nad innymi *-* Osobiście bardzo mi się tutaj podoba
I cieszę się, że jest takie miejsce. Wprawdzie wolałabym, żeby rozwijało się bardziej w stronę Japonii a nie gier czy anime ale i tak mi tutaj dobrze

ikari_yui

Post Wysłany: Pią Cze 29, 2007 4:12 pm   Odpowiedz z cytatem
japonia.org.pl -> "90% osób udzielających się na tym forum ma jakieś większe pojęcie o Japonii."
Jak tylko to przeczytałam w mojej pamięci pojawiły się rozmowy w których Bator była większym autorytetem od Majewicza dla tych 90%. ><"
Ale nvm. Poza tym tam też się nie za wiele dzieje. Nad czym ubolewam.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Offtopic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3