| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
iwan_czarny.

|
|
| Powrót do góry |
|
|
melmo

|
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 3:01 am |
|
|
|
| Książka została napisana przez nastolatkę i niestety bardzo to widać. Wulgarna, szokująca na pokaz, co chwila wychwalająca urodę autorki i jej niezwykłość, całość w sumie o niczym. Prawdopodobnie napisana tylko po to aby narobić szumu wokół autorki - taka młodziutka, na pozór niewinna dziewczynka a takie u niej słownictwo i pomysły (ulubiony sposób Japońskich kobiet na robienie "skandalu"). Bardzo niedojrzała książka. Jeśli ta książka dostała nagrodę dla książki roku nie chcę myśleć jak poziom prezentowały pozostałe. |
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 1:59 am |
|
|
|
Zgadzam się całkowicie z melmo.
To samo można zresztą powiedzieć o innej nagradzanej książce autorstwa Ami Sakurai "koniec niewinności".
Cóż jeżeli to jest kwiat młodego pokolenia pisarzy japońskich to tradycje Osamu Dazai, Kawabaty i Oe Kenzaburo zostały zaprzepaszczone.
pozdrawiam :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Dakki

|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 1:51 pm |
|
|
|
Książka faktycznie szału nie czyni... .
Jedyne co tam było wstrząsającego to 3 zdania o brutalności wobec ofiary bo, jak już wspomniano, wulgaryzmy, zachwyt autorki nad samą sobą i opis robienia piercingu materiałem na dobrą książkę nie są. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Ji-ye

|
Wysłany: Pon Paź 19, 2009 6:41 am |
|
|
|
Czytałam ją po angielsku. Fakt jest napisana nieco na pokaz.. odniosłam wrażenie, że autorka bardzo bardzo bardzo chciała nas czymś zszokować. Samo rozdwajanie sobie języka nie przypadło mi do gustu, narracja taka.. kiepska jakaś, płaska, nie widać uczuć (może nie powinno mnie to dziwić, w końcu taka japonska mentalność), wszystko pachnie plastikiem.
Mam film na jej podstawie, jeszcze nie miałam okazji obejrzeć, ale jakby ktoś był zainteresowany to zapraszam. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Majutsutora Katsurui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Hayatee

|