| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Niltinco

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 10:12 am |
|
|
|
| Cytat: |
| Wiesz, z zaufanego źródła wiem, że na takie usadzanie jak uważają za słuszne nie mogą sobie pozwolić, bo władze sobie tego nie życzą. |
No to aż muszę popytać kumpla jak to dalej jest bo z tego co widziałam do tej pory usadzał kogo trzeba.
| I chwała mu za to. Parę lat temu, gdy tego zapisu nie było, a więcej wykładowców UAM pracowało na WSJO plan japonistyki wyglądał beznadziejnie, bo najlepsze godziny zabierała WSJO. |
Jasne, fantastyczne rozwiązanie, zakazać nauczania tym najlepszym by WSJO bardziej ssało pałkę. Sorry ale akurat na tych kilku godzinach w tygodniu z Majewiczem plan UAMu na pewno nie był aż tak stratny...
| wiem, że podejście ogółu studentów uniemożliwia jakiekolwiek zmiany na lepsze, a takie podejście jest jeszcze utwierdzane przez super-niskie wymagania do zaliczenia (ostatnio) i brak przesiewu w czasie rekrutacji. |
Odnośnie wymagań na zaliczenie trzeba by było popytać obecnych studentów, a to że coraz liczniejszym zaczęła nauka zwisać i powiewać to akurat zauważyłam. Zresztą nie jest to domena jedynie prywatnych japonistyk z tym, że na państwowych nie można sobie pozwolić na aż takie zlewanie (choć to też zależy od wykładowcy). |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 11:01 am |
|
|
|
Z tym nauczanie na dwóch uczelniach to jest tylko moja opinia podyktowana tym, że będąc na drugim roku i wtedy jeszcze dojeżdżając do Poznania (niby tylko pół godziny, ale PKP, cóż...) szlag mnie trafiał, jak widziałem nasz plan. Także to moje stwierdzenie, że dobrze zrobili zakazując im pracy na dwóch etatach jest trochę egoistyczne pewnie, ale każde z nas ma inne doświadczenia.
Co do usadzania, taka pobłażliwość jest niestety nie tylko na japonistyce. Wiele nadziei było w związku z powstałą na WSJO sinologią, ale w momencie, kiedy kilka lasek przyszło na UAM zaliczać i jednego wykładowcy kolokwium z mapy Chin wg niego już ósmy (!) raz, to pomyślałem, że ja, gdybym mógł, już dawno bym taką osobę na pysk wywalił, bo sorry, ale jak ktoś się mapy nie może nauczyć, to z czym do ludzi?...
Nie, żebym był anty-WSJO, bo w daaawnych czasach studiowała tam nawet moja siostra, ale to było zanim uczelnia miała jeszcze jakąkolwiek renomę i musiała ją sobie wypracować. I moja siostra również twierdzi, że to, co się teraz tam wyprawia pokazuje, że obecnym władzom zależy tylko na kasie, co jest smutne, ale chyba jednak prawdziwe.
pozdr. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 11:57 am |
|
|
|
Mnie szlag tafia jak widzę te durne okienka w moim planie no ale cóż. Mogę mieć jedynie pretensje do ludzi układających plan.
O WSJOwej sinologii za wiele nie wiem poza tym kto mniej więcej tam wykłada, ale fakt, że jak jeszcze byłam na WSJO i miałam dostęp do ich serwisu to na stronie dr Gacy widziałam ile ludzi oblewało różnorakie testy i ile było poprawek. Wiem też, że część ludzi na sinologii to ci, którym nie udało się na japonistyce (ale była to mniejszość) więc może te lole od mapy to właśnie takie osoby.
To że WSJO zależy głównie na kasie to prawda znana od dawna i tego nikt nie kwestionuje. To, że poziom leci na pysk to głównie....wina reformy oświaty, dzięki której mamy obecnie masę głąbów niepotrafiących sobie radzić na wielu kierunkach z różnorakich uczelni (pomijając już fakt, że wielu nie potrafi sama znaleźć sobie informacji o rekrutacji co np. dość często widać na tym forum). Sporo moich znajomych z uniwerków, politechnik i szkół prywatnych mówi, że wszędzie dzieje się to samo – obniżają wymagania i poziom nauczania by nie pozostawały jedynie garstki niedobitków po 1 roku. |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 4:23 pm |
|
|
|
Ostatnio pewien mądry wykładowca powiedział pewne mądre słowa a brzmiały one następująco :
"Niestety głupotą zbliżamy się już powoli do poziomu zachodu". |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 5:44 pm |
|
|
|
AMEN!
A myślałem, że to tylko mi się tak wydaje i że to ze mną jest coś nie tak. Powiedziano mi kiedyś nawet, że za dużo od ludzi wymagam i nie każdy musi mieć szeroką wiedzę ze wszystkiego, bo po co komuś wiedza, która mu się nigdy nie przyda?
Nie jestem wykładowcą, ale uważam, że pewne rzeczy o świecie każdy wiedzieć powinien. W wielu krajach Zachodu edukacja jest na tak niskim poziomie, że ludzie nie wiedzą gdzie jest Polska! Powie ktoś, że nasz kraj jest niewielki i mało znaczący, ale moim zdaniem należy wiedzieć, co się na naszych ziemiach stało 70 lat temu, czym był holocaust itd. To TRZEBA wiedzieć, bez względu na to, gdzie człowiek do szkoły chodził. A jak ktoś o Polsce nie słyszał, to sorry, ale zbyt wyedukowany nie jest.
Pewnie prawdą jest, że odbija się to też na poziomie studiów, nie tylko na prywatnych uczelniach. |
|
| Powrót do góry |
|
|
SchwarzerEngel

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 10:42 pm |
|
|
|
Ciekawe to o tych wykładowcach, bo z pierwszej ręki wiem, że obecnie Nakanishi i Tsukasaki pracują zarówno na UAMie jak i na WSJO.
A z Majewiczem to jest też tak, że on jest często w rozjazdach i zajęcia wypadają, ale to już inna kwestia. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 10:50 pm |
|
|
|
| Tu chodzi o wykładowców ze stopniem dr i prof. Majewicz już w ogóle nie pracuje na WSJO (z wyżej wspomnianego powodu, choć pewnie nie tylko o to poszło), a Kanert zapowiadał wcześniej, że ma zamiar odejść (zresztą WSJO nie miało zamiaru zaproponować mu pracy na etat). |
|
| Powrót do góry |
|
|
L-Voss

|
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|