Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonski na telefonie...Mozliwe?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Język Japoński    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Yatchan

Post Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 6:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Furendo15: akurat pisanie na telefonie, komputerze, czy jakomkolwiek urządzeniu elektronicznym to najszybsza droga do zapomnienia ręcznej pisowni. Może i będziesz umiał przeczytać, ale za Chiny Ludowe nie napiszesz żadnego znaku.

I co z tego, że Chiny są w Azji? Polska to w oczach niektórych prawie Rosja, a czy używamy cyrylicy i produkujemy lokomotywy na szerokie tory? Słyszałeś może o produkcji tylko na eksport?

japonia Piszę poprawnie po polsku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sergioosh

Post Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 7:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Japoński na tego typy telefonie to zdecydowanie pomyłka. Niby po co pchać się w coś, co sprawia, że wielu Japończyków jest wtórnymi analfabetami?
Jeśli na prawdę zależy Ci na Japońskim w telefonie, to załatw sobie telefon z ekranem dotykowym jak np wspomniany już iPhone. Jeśli to za drogo, to zawsze możesz kupić starszy telefon z WM, w którym będziesz spokojnie mógł pisać znaki, a nawet posiadać podręczny słownik.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
himonoonna

Post Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 1:21 am   Odpowiedz z cytatem
WM?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
furendo15

Post Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 8:16 am   Odpowiedz z cytatem
1.mów se co chcesz a ja i tak sądze że "made in china"ma tu cos do rzeczy...
2.przepraszam
3.za bardzo nie mam jak się wyluzowac...ale sie postaram sorki...

ale ja dużo piszę w domu normlanie na kartkach a na telefonie to poprostu chciałabym też pisać bo jaksie nudzę i nie ma mnie wdomu to w komie bym mogłą pisać...a tak bez tego to nici...;/
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 12:31 pm   Odpowiedz z cytatem
WM- Windows Mobile.
Polecam np HTC Wizard (inaczej SPV M3000 albo MDA Vario), albo HTC BlueAngel (inaczej MDAIII, Qtek 9090). Można kupić używane za 400 do 600zł na Alledrogo.
furendo15 nie pisz posta pod postem- edytuj poprzedni jeśli chcesz coś dodać.
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 4:38 pm   Odpowiedz z cytatem
furendo15 dwie sprawy, miejsce produkcji nie ma znaczenia. 90% elektroniki pochodzi z Chin jednakże często nie ma nawet opcji Chińskiego w nich ustawić/wgrać.

Po drugie jeśli chcesz ot tak sobie pisać w tel po Japońsku i po to chcesz wgrywać Japoński Soft to życzę Ci powodzenia w późniejszym odbieraniu i wysyłaniu smsów - niestety japoński format i europejski są inne. W niektórych telefonach nawet książka adresowa może nie być kompatybilna, a nawet karta SIM może z nimi nie być kompatybilna.

sergioosh

Post Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 9:56 pm   Odpowiedz z cytatem
w telefonach z WM nie ma tego problemu. Ja mam polskie oprogramowanie (ROM), ale bez problemu dodałem obsługę języka japońskiego. Nie wiem jednak jak wygląda kwestia wysyłania SMS. Z ciekawości zaraz sprawdzę
Powrót do góry
furendo15

Post Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 6:08 pm   Odpowiedz z cytatem
i co ?jak to wygląda? Dobrze działa?:) co to jest WM?
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 6:21 pm   Odpowiedz z cytatem
WM to Windows Mobile. Występuje w bardziej zaawansowanych smartfonach (palmtopach z modemem GSM). W Windows Mobile sprawa wygląda podobnie do PCtów.

Co do Twojego telefonu tu jest instrukcja zmiany softu i języków.

Nie jestem pewien czy jest tam Japoński jednakże jeśli jest to musisz postępować według tej instrukcji tylko oczywiście wybrać soft JP. Jeśli nie masz doświadczenia w zmianie softu najlepiej poproś kogoś o pomoc, jeśli nie masz nikogo takiego oddaj telefon do serwisu. Gdy wystąpi błąd podczas zmiany softu na Twoim telefonie będzie nadawał się on już tylko na śmietnik więc radzę uważać.

sergioosh

Post Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 6:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Próbowałem wysłać SMSa po japońsku, ale dotarły do mnie tylko znane z Pieców kwadraciki. Można natomiast pisać np w Wordzie, IE. Może po pełnej lokalizacji dałoby się wysłać SMS po japońsku, ale prawdę mówiąc i tak wątpię w sens tego, jako że osoba, która go otrzyma i tak pewnie zobaczy tylko te puste kwadraciki (w sumie to prostokąty )
Dodam jeszcze, że jest bardzo fajny słownik japońskiego na WM. Korzysta z edict i kanjidic.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Język Japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2