| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
slawek15

|
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 10:57 am |
|
|
|
| sergioosh napisał: |
| Mało tego, nie wiem czy w Japonii honorują polskie prawo jazdy. |
Nie :)
Nawet międzynarodowe nie jest uznawane, ale tak naprawdę nikt o tym nie wiem, więc jeździć można :)
Co do transportu jednośladu to normalnym samolotem raczej tego nie zrobisz, konieczna byłaby wysyłka firmą kurierską, ale to ogromne koszty i jeśli nie jedziesz tam na stałe to się nie opłaca. Lepiej wynająć coś na miejscu.
Połączeń promowych jest trochę z Szanghaju, Tianjinu i innych w przypadku Chin oraz np. z Pusan w Korei. Z Władywostoku chyba też, ale głowy nie dam. Z tym, że jeśli chcesz tak się dostać tylko do Japonii, to ci się to nie opłaca. No chyba, że Japonia ma być częścią wielkiej wyprawy przez Azję, to wtedy tak, ale obecnie jest dużo promocji linii lotniczych, zwłaszcza między Japonią a Koreą, więc statek to przeżytek :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
hifi100

|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 1:58 am |
|
|
|
Mam maly problem
Jestem w Japonii juz od 28 dni, i zostalo mi jeszcze 20, ale niemoge wymienic nigdzie pieniedzy tzn. Euro dzisiaj wymienie, ale nigdzie niemoge wymienic polskich zlotowek, moze ktos z Was wie, gdzie mozna zlotowki wymienic ?, ja jestem w Nara (obok Osaki i Kyoto ), wiem, ze moglbym w A,basadzie polskiej, ale To jest w Tokyo ;/
Jesli Ktos moglby mi pomoc bylbym Bardzo wdzieczny
Prosze tylko bez komentarzy "od czego masz google.pl", poniewaz mam tylko 10 min neta. a raczej w tym czasie bym niczego nie znalazl ;( , tymbardziej, ze niestety ja nie mowie ani po Japonsku, ani niestety nawet po Angielsku ;/
Z groy dziekuje za kazda pomoc
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
|
Mivan

|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 2:24 am |
|
|
|
hifi, wystarczy włożyć karte do bankomatu i wyciagnąć jeny.
przeliczy ci odpowiednio ze złotówek na jeny i po sprawie.
jedynie musisz znalezc bankomat ktory obsługuje twoją kartę, a to chyba trudne nie bedzie. ja w kazdym obcym kraju tak robiłem.
a złotówki zostaw sobie, wydasz w polsce. _________________ Nie jadam dzieci kukurydzy.
わたしはミハウです。
|
|
| Powrót do góry |
|
|
hifi100

|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 12:25 pm |
|
|
|
Tyle, ze ja nie posiadam karty bankomatowej ;/ i wlasnie w ym jest problem,
A w informacji turystycznej tez nie wiedza ;( gdzie moge wymienic zlotowki.
A odpowiedzi z Ambasady tez nie dostalem ;/ |
|
| Powrót do góry |
|
|
Owenos

|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 1:16 pm |
|
|
|
Do Ambasady to najlepiej zadzwonić :)
Ambasada RP w Tokio
2-13-5 Mita, Meguro-ku, Tokyo 153-0062
Tel.: (00-81 3) 57 94 70 20
Tel.dyżurny: (00-81 3) 57 94 70 20
Faks: (00-81 3) 57 94 70 24
E-mail: polamb@poland.or.jp
Strona internetowa: www.tokio.polemb.net
Konsulat Generalny RP w Osace
Honorowy Konsul Generalny Pani Kazuko Takashima (języki: japoński, angielski)
Kita-ku, Dojimahama 1-4-16
Aqua Dojima Nishi-kan 18F
c/o Kyoei Steel Ltd. Osaka 530-0004
Japan
Tel.: (00-81 06)63 46 53 26
Faks: (00-81-06) 6346-5324
E-mail: ktakashima@pol-conslt-or.jp _________________ Always Look On the Bright Side of Life :)
|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 2:10 pm |
|
|
|
| hifi100 napisał: |
Tyle, ze ja nie posiadam karty bankomatowej ;/ i wlasnie w ym jest problem,
A w informacji turystycznej tez nie wiedza ;( gdzie moge wymienic zlotowki.
A odpowiedzi z Ambasady tez nie dostalem ;/ |
No to masz problem :)
Poszperałem w necie i znalazłem kantor w Osace, który wymienia (podobno złotówki).
Tu jest link:
http://www.travelex.jp/shop/osaka.html
Adres:
Osaka, Kita-ku, Umeda 3-1-1
Piszą, że to w budynku stacji kolejowej JR Osaka. Będziesz musiał poszukać.
Nie ręczę jednak, że NA PEWNO tam ci złotówki wymienią, ale możesz podjechać i zapytać, daleko nie jest. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Pią Sie 01, 2008 12:24 pm |
|
|
|
Ja nie wiem dlaczego tak ludzie narekają na ceny w Japonii, przeciez tragedi nie ma! Londyn, Paryż czy tam Seul są o wiele droższe.
Nie trzeba jeśc w drogich restauracjach po 1000 jenów za osobe za obiad. Można samemu ugotować. Większość rzeczy w Japonii można zobaczyc za darmo, ceny dojazdów też są tak w normie. A hotel? nie trzeba spać w tym drogim, wystarczy troszke poszperać na necie i znajdzie się tani hotel lub hostel. I na wszystko kasy wystarczy.
Ja na jedzenie, pamiątki i dojazdy wydałam niecałe 400 zł za miesiąc. A wcale nie oszczędzam. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pią Sie 01, 2008 1:35 pm |
|
|
|
| Akiko Yoshitomi napisał: |
| Ja nie wiem dlaczego tak ludzie narekają na ceny w Japonii, przeciez tragedi nie ma! Londyn, Paryż czy tam Seul są o wiele droższe. |
Londyn, Paryż zgadza się. Ale Seul? Byłaś? Bo jest akurat dużo tańszy niż Tokio.
| Cytat: |
| Nie trzeba jeśc w drogich restauracjach po 1000 jenów za osobe za obiad. Można samemu ugotować. |
Jak się ma gdzie. Normalnie turyści nie mają takiej możliwości.
Poza tym spróbuj kupić np. owoce, mięso.
| Większość rzeczy w Japonii można zobaczyc za darmo, ceny dojazdów też są tak w normie |
No to mnie teraz rozwaliłaś na maksa. Podaj mi jedną trasę, którą jeździłaś i było tanio. Nie mówię tylko o kolei w Tokyo-to bo to wyjątek. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 11:48 am |
|
|
|
Owoce są strasznie drogie. I nie mówię tu o jakichś promocjach, tylko o normalnych cenach dostępnych przez 99% czasu. Mięso podobnie, a do tego mięso sprowadzane (Australia, NZ) jest drogie, bo to daleko, a mięso japońskie jest drogie, bo go mało (gł. z Hokkaido). Z innych krajów Azji raczej się mięsa nie sprowadza.
podoba mi się określenie:
Seul, moim zdaniem jest tańszy od Tokio. I to dość znacznie. Też zależy od stylu życia, ale wydaje mi się, że jednak jeśli chodzi o ceny, to Seul jest dla turysty bardziej dostępny.
Jeszcze co do transportu - nie chodzi tylko o jednorazowe stawki za przejazd. W Tokio jest to akurat całkiem tanie (np. ¥160 z Shinjuku do Tokyo). ALE, nie ma w zasadzie żadnych passów na całą sieć komunikacji miejskiej, jak to ma miejsce w innych krajach (Londyn, Paryż, NY), co sprawia, że np. miesięczne koszty transportu są ogromne. Oczywiście, jeśli ktoś nie jeździ zbyt dużo, to każdorazowe płacenie da się znieść, ale na dłuższą metę tanio nie jest. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 9:06 am |
|
|
|
| A w Tokyo płaci się za każdą stacje osobno. Można sobie na Shibuya wysiąść zrobic zakupy i pojechać na Harajuku a cena bedzie ta sama jak się jedzie bezpośrednio. |
Niestety nie będzie.
Np. jeśli jedziesz z Yoyogi do Harajuku, zapłacisz 130 jenów, następnie z Harajuku do Shibuyi to kolejne 130 jenów. Natomiast jeśli jedziesz z Yoyogi bezpośrednio do Shibuyi do 130 jenów płacisz tylko raz. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 11:58 pm |
|
|
|
pytania o open ticets:
Czy każdy bilet jest jako open ticket? Chodzi mi o bilety w zwykłych cenach a nie promocyjne.
Czy trzeba wcześniej zgłosić że chce się taki bilet?
O ile tego typu bilety są droższe?
Ile kosztuje zmiana daty powrotu?
Czy można zmiecić datę powroctu np. na 3 miesiące później, czy są jakieś limity?
Jak wygląda przedłużenie pobytu w Japonii? Najpierw idę do Biura Imigracyjnego mówię co i jak i wtedy załatwiam sprawę z biletem? |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 3:38 am |
|
|
|
pytania o open ticets:
Czy każdy bilet jest jako open ticket? Chodzi mi o bilety w zwykłych cenach a nie promocyjne.
Czy trzeba wcześniej zgłosić że chce się taki bilet?
O ile tego typu bilety są droższe?
Ile kosztuje zmiana daty powrotu?
Czy można zmiecić datę powroctu np. na 3 miesiące później, czy są jakieś limity?
Jak wygląda przedłużenie pobytu w Japonii? Najpierw idę do Biura Imigracyjnego mówię co i jak i wtedy załatwiam sprawę z biletem? |
Niestety nie każdy bilet jest open. Bilety open są zazwyczaj bardzo drogie i niewiele linii lotniczych oferuje je przez internet, warto udać się do biura.
Część linii lotniczych w najniższych taryfach (czyli między 3000 a 4000 zł) oferuje możliwość zmiany daty powrotu, zwykle za opłatą. Czasami trzeba również dopłacić różnicę w cenie, jeśli nie ma już miejsc powrotnych w cenie, za którą kupiliśmy bilet.
Często jest tak, że taryfy młodzieżowe różnią się od zwykłych tym, że są bardziej flexible, co może pomóc. Limit wiekowy to zwykle ok. 26 lat.
Jeśli nie jesteś pewna, kiedy chcesz wracać, może rozważyć zakup dwóch biletów w jedną stronę. Zazwyczaj wychodzi to drogo, ale jest jedna linia - Finnair, która w przypadku zakupu biletu młodzieżowego oferuje nie dość, że możliwość zmiany daty, to jeszcze jeśli kupujesz bilet w jedną stronę, to jest to dokładnie połowa biletu w dwie strony, więc się opłaca.
Z tego, co wiem British Airways też tak robi, ale z nimi nie leciałem, więc nie wiem, natomiast co do Finnair'a to mogę potwierdzić z własnego doświadczenia w tego roku. Polecam
Jeśli chodzi o przedłużenie pobytu, to nie wiem, jak to wygląda teraz, ale słyszałem, że to nie takie proste i każdy, z kim rozmawiałem mówił, że w takich przypadkach należy jechać na 3 dni do Korei (najbliżej, najtaniej) i wrócić. Być może można załatwić przedłużenie na miejscu w Japonii, ale nie będę się wypowiadał, żeby nic nie namieszać.
Pozdr. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 6:00 am |
|
|
|
| Wyjazdu na chwilę i powrotu też bym nie polecał, zwłaszcza, jeżeli jest się dziewczyną z Europy Środkowo-Wschodniej. Zbyt wiele Rosjanek czy Ukrainek jeździ tam, żeby pracować w kyabakura i tym podobnych przybytkach, więc manewr z wahadłem do Korei może panom z lotniska wydać się podejrzany. A wtedy się nie cackają, tylko nocka w hotelu na lotnisku (za jakieś nieproporcjonalne pieniądze) i papa do domciu. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 10:57 am |
|
|
|
| Niestety nie każdy bilet jest open(...)Część linii lotniczych w najniższych taryfach (czyli między 3000 a 4000 zł) oferuje możliwość zmiany daty powrotu, zwykle za opłatą. Czasami trzeba również dopłacić różnicę w cenie, jeśli nie ma już miejsc powrotnych w cenie, za którą kupiliśmy bilet. |
Właśnie wiem i ponoć cena jest różna w zależności od tego na ile chce się przedłużyć pobyt. Minimalna cena to chyba 400 zł, i to cena za przebookowanie i różnica w cenie (chyba)
| Jeśli nie jesteś pewna, kiedy chcesz wracać, może rozważyć zakup dwóch biletów w jedną stronę. Zazwyczaj wychodzi to drogo, ale jest jedna linia - Finnair, która w przypadku zakupu biletu młodzieżowego oferuje nie dość, że możliwość zmiany daty, to jeszcze jeśli kupujesz bilet w jedną stronę, to jest to dokładnie połowa biletu w dwie strony, więc się opłaca. |
Tak, wiek 26 lat ale trzeba być studentem, a ja nie jestem Chyba, żę karta Euro 26 wystarczy? Czyli w Finnair kupuje bilet w jedną stronę, a powrotny przed powrotem... ciekawe rozwiązanie, ale nie wiem czy to się sprawdzi w Japonii, bo tam jak nie ma się biletu powrotnego to wezmą to jako że będę tam nielegalnie pracować
| Z tego, co wiem British Airways też tak robi |
BA mówimy nie! Ja nie mam zamiaru spędzić w Japonii pół roku bez bagarzu XD
| Jeśli chodzi o przedłużenie pobytu, to nie wiem, jak to wygląda teraz, ale słyszałem, że to nie takie proste i każdy, z kim rozmawiałem mówił, że w takich przypadkach należy jechać na 3 dni do Korei... |
| Wyjazdu na chwilę i powrotu też bym nie polecał, zwłaszcza, jeżeli jest się dziewczyną z Europy Środkowo-Wschodniej. |
No właśnie pomysł z wyjazdem dobry, ale jak się nie jest dziewczyną, też słyszałam o problemach. A co do przedłużenia pobytu bez wyjady do Korei to jest mozliwe, ale nie wiem dokładnie na czym to polega. Ponoć trzeba jakieś warunki spełniać np. jest się tam u rodzeństwa, w międzyczasie planuje się ślub, chodzi się do szkoły jężykowej (chodzi o kursy nie szkoły na które dostaje się wize edukacyjną-czy jak się ona tam zwie).
No nic wycieczka do 在ポーランド日本国大使館 nieunikniona!  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 12:58 pm |
|
|
|
| No nic wycieczka do 在ポーランド日本国大使館 nieunikniona! |
Rozumiem, że po wizę? A jakie masz papiery uzasadniające wydanie takowej?
Czy
- masz tam załatwioną pracę i wyrobione wszystkie niezbędne dokumenty?
- dostałaś stypendium?
- bierzesz udział w zawodach sportowych?
- jesteś żoną obywatela Japonii/człowieka z prawem do stałego pobytu?
- masz wykupiony kurs w szkole językowej i wszelkie potrzebne papiery?
Bez tego na piękne oczy nikt wizy nie wyda... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 2:25 pm |
|
|
|
| Ja też słyszałem tylko, że podobno jest to możliwe, ale zdarza się bardzo rzadko, więc nawet nie są to informacje oficjalne. O wszystkie szczegóły trzeba się pytać na miejscu w 入国管理局. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 2:28 pm |
|
|
|
Tak, wiek 26 lat ale trzeba być studentem, a ja nie jestem Chyba, żę karta Euro 26 wystarczy? Czyli w Finnair kupuje bilet w jedną stronę, a powrotny przed powrotem... ciekawe rozwiązanie, ale nie wiem czy to się sprawdzi w Japonii, bo tam jak nie ma się biletu powrotnego to wezmą to jako że będę tam nielegalnie pracować  |
A kto ci powiedział, że trzeba być studentem? Nie trzeba. Wystarczy odpowiedni wiek.
| BA mówimy nie! Ja nie mam zamiaru spędzić w Japonii pół roku bez bagarzu XD |
Eee tam... to nie Alitalia
A co do przedłużenia pobytu... Nie lepiej, żeby Y. zadzwonił do urzędu imigracyjnego w Tokio? Tam na pewno mają najświeższe informacje i powinni być zorientowani, co i jak. |
|
| Powrót do góry |
|
|