Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japońskie elementy w domu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dj Wyder

Post Wysłany: Pią Sie 05, 2005 10:06 am   Odpowiedz z cytatem
Założyłem ten temat ponieważ za kilkanaście tygodni będę przeprowadzał sie do nowego domu gdzie będę miał możliwość urządzenia swojego pokoju od nowa. I bardzo bym chciał wprowadzić do niego jakieś elementy japońskie. I prośba do Was. Macie może jakieś pomysły co do urządzenia pomieszczeń w Japońskim stylu. Może ktoś z Was ma zdjęcia z takim pomieszczeniem. Chodzi mi ty głównie o jakieś znaki, litery, rzeźby i wszystko inne. Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Kanashii

Post Wysłany: Pią Sie 05, 2005 10:12 am   Odpowiedz z cytatem
Tutaj podstawą jest Allegro albo Ebay znajdziesz tam buddyjskie posążki czy np. flagę japońską. Jeżeli zależy ci tak bardzo na stylu możesz swój pokuj umeblować według chińskiego stylu fengshui. Ale jak tak bardzo kochasz ten styl to załatw sobie malutki stoliczek zburz ściany i zamień je na papierowe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Pią Sie 05, 2005 3:02 pm   Odpowiedz z cytatem
... i dodaj maty tatami

Hotaru

Post Wysłany: Sob Sie 06, 2005 8:25 am   Odpowiedz z cytatem
Wiesz wszystko zależy od tego jakim budżetem dysponujesz ale bardzo efektownie wyglądają drzwi shoji które w Polsce można zrobić samemu jeśli lubi sie trzymać młotek i hebel w ręce lub zamówić u stolarza. Wystarczy kilka listeweczek i duży arkusz papieru. Jeśli naprawdę będziesz zainteresowany mogę zrobić kilka zdjęć i podrzucić na forum. Do tego ważne miejsce w japońskim domu to tokonoma w pokoju gościnny czyli miejsce ekspozycji obrazów, ikebany, antyków czy popisów kaligraficznych. Bennosuke ma racje efektownie wyglądałby tatami - znam jedna osobę w Polsce która kiedyś chciała sprzedać dywan tatami (nie maty). Jeśli będziesz zainteresowany mogę zapytać. Cena to było chyba około 400 zł ale nie wiem czy nadal jest aktualne i czy cena sie nie zmieniły. Jeśli zrezygnujesz z drzwi shoji to możesz dodać parawan w kształcie shoji - wiem ze kiedyś sprzedawali takie w ikei. Acha japońskie wnetrza to przede wszystkim prostota. Szafy są chowane w ścianach tzw oshiire podobne do polskich komandorow tylko oczywiście nie w lustrach a wyklejone ładnym papierem lub tapeta. Wszystko zależy na ile poważnie chcesz mieć japońskie wnętrze w domku...

Ostatnio zmieniony przez Hotaru dnia Sob Sie 06, 2005 12:53 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Dj Wyder

Post Wysłany: Sob Sie 06, 2005 11:08 am   Odpowiedz z cytatem
A no właśnie. Nie zależym mi aby zmienic cały dom tylko jeden pokój. Mój budżet jest na średnim poziomie jednakże najbardziej zależy mi na "podpisach kaligraficznych" czyli jakieś znaki na ścianach. Co do tych drzwi. To rzeczywiści może byc ciekawe ale nie sądze by rodzice dali mi aż tak wolną ręke na urządzenie swojego pokoju
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Nie Sie 07, 2005 1:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Wiesz - to nie musza być drzwi. Możesz wziąć białą ścianę i na niej umieścić listewki żeby imitowały wnętrze japońskiego domu. To nie jest problem. Do tego niski stolik i zamiast krzeseł poduszki na podłogę - można takie znaleźć. Do tego zamiast łóżka jakich chowany do szafy (lub gdziekolwiek) materac żby nie psuć efektu.
Powrót do góry
Nyami

Post Wysłany: Pią Gru 30, 2005 12:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie mogę powiedzieć, em ój pokój jest w stylu japońskim ~_~`
Ro temu zaczął się generalny remont mojego pokoju. Moim ulubionym "tworzywem" jest... bambus. Wraz z tatą kupiłam zasłony bambusowe, zrobiliśmy także `ozdóbki` . Mam kilka małych figurek Budd, no i oczywiście bansai ^o^
Późną wiosną mamy w planach zrobienie stojacej lampy z bambósów i berzowej tkaniny (możliwe, że z lnu) oraz niskiego stoliczka z trzema poduszkami.

Aby Twój pokój stał się "japoński" zależy też jak jest dużt, no i na ile mozesz sobie pozwolić. Mój pokój jest dość duży, ale za maly by zrobić z niego to co bym chciała zrobić. No i kieszen nie tak do końca pełna...

Powodzenia w upiększaniu
Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 3:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Oj ale super zrub taki klimat...... no wiesz kadzidelka i postaw sobie takie czadowskie drzewka jakie tam sie stawia takie w doniczkach :) :) :)
Powrót do góry
Gosia

Post Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 1:58 pm   Odpowiedz z cytatem
kadzidełka i drzewka chociaż do drzewek to ostatnio czytałam, że można sobie zrobić "podróbkę" drzewka bonasai tzn znaleźć jakieś małe drzewko takie które jeszcze nie zaczęło rosnąć, po czym wyrwać je z podłoża, korzenie obwinąć sznurkami i tak zmodyfikowane włożyć do doniczki et voila! powinno się udać:-)))

Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 9:56 pm   Odpowiedz z cytatem
to nie łatwiej kupić sobie bonsai?
poza tym tu chyba nie chodzi o bonsai tylko o te drzewko co w Mitologii Tubielewiczowej było opisane... takie jakieś religijne chyba, nie pamiętam bo czytałem jakiś czas temu a nie mam własnej mitologii

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 10:10 am   Odpowiedz z cytatem
Chodzilo mi o takie malutkie drzewko ja nie wiem jak ono sie nazywa ale wuglada jak male drzewko no takie bardzo male takie w doniczce :) :) :) :) :) :) :) :) :)
Powrót do góry
Nagi Mahori

Post Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 11:21 am   Odpowiedz z cytatem
Hotaru napisał:
bardzo efektownie wyglądają drzwi shoji które w Polsce można zrobić samemu jeśli lubi sie trzymać młotek i hebel w ręce lub zamówić u stolarza. Wystarczy kilka listeweczek i duży arkusz papieru. Jeśli naprawdę będziesz zainteresowany mogę zrobić kilka zdjęć i podrzucić na forum.

Za jakiś czas zamierzam urządzać swoje mieszkanie i właśnie myślałem o takich drzwiach Pytanko: z jakiego typu papieru się to robi? Jeśli miałabyś pod ręką jakieś fotki, to byłbym bardzo "dźwięczny"

Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 1:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Można byłoby jeszcze na nich coś ładnego namalować... np. kwitnące drzewa wiśniowe. I jakiś ładny napis, przysłowie czy coś...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
olusia

Post Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 7:39 am   Odpowiedz z cytatem
No to by bylo super, gdybym miala wieksze mieszkanie to bym cos takiego zrobila :)
Powrót do góry
Angel Original

Post Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 8:49 am   Odpowiedz z cytatem
tez fajnie by wygladaly drzewka wisni namalowane na scianie z pieknymi kwiatami np. gdzies w rogu. mozesz tez poszukac po sklepach: moje miasto nie jest duzo ale w kwieciarniach mozna spotkac wiele ciekawych figurek czy obrazow. pamietaj ze takie drobne szczegoliki bardzo ciesza i na pewno urozmaicaja calosc
pozdrawiam

Elen síla lúmenn' omentielvo
Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Nie Kwi 16, 2006 8:57 am   Odpowiedz z cytatem
Ciekawe ile by to kosztowalo zeby cos takiego namalowac trzeba wynajac jakiegos malarza...wydale mi sie ze to kosztowalo by sporo
Powrót do góry
tenjin

Post Wysłany: Nie Kwi 16, 2006 12:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Saku Yukihime : te "religijne gałązki" to krzewko Sakaki ,które używane było przez medium. Duch wstępował w tą wlasnie gałązke a nie bezposrednio w medium , którym najczsciej była kobieta. O ile dobrze pamietam to ta rozkminka z gałązka wzieła sie z tanća Kagura , którym chciano wywabić bogienia Amaterasu z jaskini.
A co do pokoju to mysle ze chesz miec pokoj w stylu japońskim to powinien być "obniżony" .My siedzimiy na krzeslach a oni na ziemi i to zmienia zasadniczo wnetrzne.

Powrót do góry
Angel Original

Post Wysłany: Nie Kwi 16, 2006 7:32 pm   Odpowiedz z cytatem
olusia napisał:
Ciekawe ile by to kosztowalo zeby cos takiego namalowac trzeba wynajac jakiegos malarza...wydale mi sie ze to kosztowalo by sporo

nie w moim przypadku... po znajmosci moglabym takie namalowac za darmo ;] w sumie szczerze nie trzeba miec az takiego talentu zeby namalowac kilkakwiatow i galezie ja wierze w Dj Wydera to naprawde nic trudnego, a samodzielna praca bardzo cieszy

Elen síla lúmenn' omentielvo
Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 9:33 am   Odpowiedz z cytatem
No tak po znajomosci np. moj ojciec jest plastykiem no i wsumie mogla bym go porosc yebz mi namalowal na drzwiach to dobry pomysl.....Albo nawet mozna bz bzlo przerzsowac z jakiegos obrazka...no oczywiscie z odrobina talentu powinno calkiem ladnie wzjsc

Olusia - sprawdź proszę, czy masz ustawioną poprawnie klawiature, bo zamiaz "z" jest wszędzie "y" i cała masa innych literówek; najlepiej korzystając z opcji "edit" z prawej strony popraw je i usuń przy okazji ten zielony tekst.
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 6:31 pm   Odpowiedz z cytatem
myślę że taki pokój w stylu "japan" powinien być przede wszystkim nieduży, jak ktoś wcześniej wspomniał sprowadzony do parteru (meble z wysokimi nóżkami odpadają) ,skromny w zdobnictwie (nie ma to jak zawalić pokój posążkami ,kadzidełkami i zwojami hehe) tak aby zachować jaką taką równowagę esrtetyczną. Wiem też że powinien też być jakiś element asymetrycznoiści (np bonsai lub belka z nie ciosanego ,lakierowanego drewna) tak aby kontrastowała z ogólną harmonią i ładem.

Kolorystyka oczywiście biało-brązowa/czarna z drobnymi motywami np czerwieni .

Tak czy inaczej aby użądzić taki pokój trzeba mieć: A)niesamowity zmysł estetyczny lub B)dobrego dekoratora C) gruby portwel lub opcjonalnie talent
stolarsko-malarski :)
tak czy inaczej powodzenia
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3