| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Dj Wyder

|
Wysłany: Pią Sie 05, 2005 10:06 am |
|
|
|
| Założyłem ten temat ponieważ za kilkanaście tygodni będę przeprowadzał sie do nowego domu gdzie będę miał możliwość urządzenia swojego pokoju od nowa. I bardzo bym chciał wprowadzić do niego jakieś elementy japońskie. I prośba do Was. Macie może jakieś pomysły co do urządzenia pomieszczeń w Japońskim stylu. Może ktoś z Was ma zdjęcia z takim pomieszczeniem. Chodzi mi ty głównie o jakieś znaki, litery, rzeźby i wszystko inne. Z góry bardzo dziękuje za pomoc. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kanashii

|
Wysłany: Pią Sie 05, 2005 10:12 am |
|
|
|
Tutaj podstawą jest Allegro albo Ebay znajdziesz tam buddyjskie posążki czy np. flagę japońską. Jeżeli zależy ci tak bardzo na stylu możesz swój pokuj umeblować według chińskiego stylu fengshui. Ale jak tak bardzo kochasz ten styl to załatw sobie malutki stoliczek zburz ściany i zamień je na papierowe  |
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Hotaru

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Dj Wyder

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Nie Sie 07, 2005 1:18 pm |
|
|
|
| Wiesz - to nie musza być drzwi. Możesz wziąć białą ścianę i na niej umieścić listewki żeby imitowały wnętrze japońskiego domu. To nie jest problem. Do tego niski stolik i zamiast krzeseł poduszki na podłogę - można takie znaleźć. Do tego zamiast łóżka jakich chowany do szafy (lub gdziekolwiek) materac żby nie psuć efektu. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Nyami

|
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Gosia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 9:56 pm |
|
|
|
to nie łatwiej kupić sobie bonsai?
poza tym tu chyba nie chodzi o bonsai tylko o te drzewko co w Mitologii Tubielewiczowej było opisane... takie jakieś religijne chyba, nie pamiętam bo czytałem jakiś czas temu a nie mam własnej mitologii |
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 10:10 am |
|
|
|
| Chodzilo mi o takie malutkie drzewko ja nie wiem jak ono sie nazywa ale wuglada jak male drzewko no takie bardzo male takie w doniczce :) :) :) :) :) :) :) :) :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Nagi Mahori

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 1:53 pm |
|
|
|
| Można byłoby jeszcze na nich coś ładnego namalować... np. kwitnące drzewa wiśniowe. I jakiś ładny napis, przysłowie czy coś... |
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 7:39 am |
|
|
|
| No to by bylo super, gdybym miala wieksze mieszkanie to bym cos takiego zrobila :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Angel Original

|
Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 8:49 am |
|
|
|
tez fajnie by wygladaly drzewka wisni namalowane na scianie z pieknymi kwiatami np. gdzies w rogu. mozesz tez poszukac po sklepach: moje miasto nie jest duzo ale w kwieciarniach mozna spotkac wiele ciekawych figurek czy obrazow. pamietaj ze takie drobne szczegoliki bardzo ciesza i na pewno urozmaicaja calosc
pozdrawiam  _________________
by Angel Original
_
Elen síla lúmenn' omentielvo |
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
tenjin

|
Wysłany: Nie Kwi 16, 2006 12:57 pm |
|
|
|
Saku Yukihime : te "religijne gałązki" to krzewko Sakaki ,które używane było przez medium. Duch wstępował w tą wlasnie gałązke a nie bezposrednio w medium , którym najczsciej była kobieta. O ile dobrze pamietam to ta rozkminka z gałązka wzieła sie z tanća Kagura , którym chciano wywabić bogienia Amaterasu z jaskini.
A co do pokoju to mysle ze chesz miec pokoj w stylu japońskim to powinien być "obniżony" .My siedzimiy na krzeslach a oni na ziemi i to zmienia zasadniczo wnetrzne. _________________ czcigodny daimyo pan siedmiu wysp
szwagier syna siostry córki wuja cesarza :)
gg 1804448
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Angel Original

|
Wysłany: Nie Kwi 16, 2006 7:32 pm |
|
|
|
| olusia napisał: |
Ciekawe ile by to kosztowalo zeby cos takiego namalowac trzeba wynajac jakiegos malarza...wydale mi sie ze to kosztowalo by sporo  |
nie w moim przypadku... po znajmosci moglabym takie namalowac za darmo ;] w sumie szczerze nie trzeba miec az takiego talentu zeby namalowac kilkakwiatow i galezie ja wierze w Dj Wydera to naprawde nic trudnego, a samodzielna praca bardzo cieszy  _________________
by Angel Original
_
Elen síla lúmenn' omentielvo |
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 9:33 am |
|
|
|
No tak po znajomosci np. moj ojciec jest plastykiem no i wsumie mogla bym go porosc yebz mi namalowal na drzwiach to dobry pomysl.....Albo nawet mozna bz bzlo przerzsowac z jakiegos obrazka...no oczywiscie z odrobina talentu powinno calkiem ladnie wzjsc
Olusia - sprawdź proszę, czy masz ustawioną poprawnie klawiature, bo zamiaz "z" jest wszędzie "y" i cała masa innych literówek; najlepiej korzystając z opcji "edit" z prawej strony popraw je i usuń przy okazji ten zielony tekst. |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 6:31 pm |
|
|
|
myślę że taki pokój w stylu "japan" powinien być przede wszystkim nieduży, jak ktoś wcześniej wspomniał sprowadzony do parteru (meble z wysokimi nóżkami odpadają) ,skromny w zdobnictwie (nie ma to jak zawalić pokój posążkami ,kadzidełkami i zwojami hehe) tak aby zachować jaką taką równowagę esrtetyczną. Wiem też że powinien też być jakiś element asymetrycznoiści (np bonsai lub belka z nie ciosanego ,lakierowanego drewna) tak aby kontrastowała z ogólną harmonią i ładem.
Kolorystyka oczywiście biało-brązowa/czarna z drobnymi motywami np czerwieni .
Tak czy inaczej aby użądzić taki pokój trzeba mieć: A)niesamowity zmysł estetyczny lub B)dobrego dekoratora C) gruby portwel lub opcjonalnie talent
stolarsko-malarski :)
tak czy inaczej powodzenia |
|
| Powrót do góry |
|
|