Witam
może moje pytanie wyda się dla niektórych śmieszne, ale mam mały problem. Ponieważ znudziło mi się malowanie japońskich znaków piórem kupiłam nie dawno zestaw do kaligrafii i nie mam zielonego pojęcia jak użyć tego tuszu w kamieniu? Wszędzie już szukałam po internecie ale jakoś nie mogłam znaleść .Zestaw bardzo fajny i szkoda żeby się marnował. Czy ktoś jest zorientowany i mógłby pomóc?
Tu nie trzeba ani szukać w internecie ani kupować fachowych książek o kaligrafii. Wystarczy tylko odrobinę pomyśleć. Żeby móc użyć tuszu w kamieniu wystarczy skruszyć jego część i rozrobić w wodzie tak żeby nie był za rzadki lub zbyt gęsty. I o to cała filozofia. Pamiętać trzeba też, że znaki należy kreślić zgodnie z ich kolejnością kresek bo wtedy wyglądają bardziej estetycznie niż malowane jak popadnie.
Bardzo chętnie ale jeszcze nie teraz. Do tej pory cały czas malowałam piórkiem a z pędzlem i atramentem dopiero się oswajam hehe. Ale jak tylko wypracuje ładna technike to napewno coś wkleje do oceny