Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Przestępczość w Japonii

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Vader

Post Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 4:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Mój wujek mi mówił, że jego znajoma, która ma męża Japończyka, mówiła mu, że w Japonii w ciągu ostatnich kilkunastu lat bardzo wzrosła przestępczość. Opowiadała mu, że jest coraz więcej napadów, rozbojów i morderstw. Podobno zdarza się nawet tak, że zbiry włamują się do prywatnych mieszkań, zabijają właścicieli i okradają.
Na discovery channel oglądałem progam "nastoletni mordercy z Japonii". Tam też mówili, że bardzo wzrosła przestępczość w kraju kwitnącej wiśni. Kary dla nieletnich są tam śmieszne, człowiek do 20 roku życia może (nawet za zabójstwo) trafić na rok do poprawczaka.
Co wy myślicie o wzroście przestepczości w Japonii? Może znacie jakieś historie z tym związane?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 6:09 pm   Odpowiedz z cytatem
mój znajomy Japończyk, mówił że rzeczywiście przestępczość wzrosła i co dziwne, głównie wśród młodzieży. Wspólczesna młodzież Japońska różni się od tej kilkanaście lat temu. On sam nie wie co jest tego przyczyną. mi się wydaje, że takie zachowanie, agresywność itp wzieła się z mody na visual key (widze nawet tu u nas co VK robi z ludzmi *_*) ale są też pewnie inne przyczyny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kisaragi

Post Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 8:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Wzrosła ale jest i tak o wiele bezpieczniej niż w Polsce, więc
nie panikował bym. Lepiej panikować w kraju 99% katolików bo tutaj
pod względem bezpieczeństwa jest piekło na ziemi.
O kraj z korzeniami buddyjsko shintoistycznymi, prawie całkowicie ateistyczny bym się nie martwił.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Teloniusz

Post Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 10:02 pm   Odpowiedz z cytatem
kisaragi napisał:
w kraju 99% katolików
Ciekawe skąd takie dane masz... ja bym w tym kraju nie znalazł 70% katolików, a 99% ?
kisaragi napisał:
O kraj z korzeniami buddyjsko shintoistycznymi, prawie całkowicie ateistyczny bym się nie martwił.
A co do cholery ma religia wspólnego z przestępczością? Bo o ile się nie mylę to niewiele (ale też nie można powiedzieć, że kompletne nic).

kisaragi

Post Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 9:10 am   Odpowiedz z cytatem
Teloniusz napisał:
kisaragi napisał:
w kraju 99% katolików
Ciekawe skąd takie dane masz... ja bym w tym kraju nie znalazł 70% katolików, a 99% ?
kisaragi napisał:
A co do cholery ma religia wspólnego z przestępczością? Bo o ile się nie mylę to niewiele (ale też nie można powiedzieć, że kompletne nic).

Używasz słów osób niewykształconych i sam sobie odpowiadasz na pytania.
Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 3:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Poza tym u nas też nie jest tak źle. Może nie jest bezpieczniej niż w Japonii ale na przykład dużo bezpieczniej niż w USA.
Poza tym przypomniał mi się też pogląd o dużym rasizmie w Polsce. I to są straszne bzdury. Wystarczy pojechać do ameryki lub Wielkiej Brytanii gdzie 'rasy' izolują się do tego stopnia że tworzą własne dzielnice. A spróbujcie przejść pieszo przez Bronx. Szczególnie po zmroku (będąc białym). Jeśli was karetka z tam tąd nie wywiezie to możecie już iść na kolanach do Częstochowy. W Londynie też nie lepiej. Chodź nie na taką skale. Polska w porównaniu z zachodem wypada bardzo tolerancyjnie.
Ale z tego co wiem akurat w Japonnii jest lepiej.

slawek15

Post Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 6:24 pm   Odpowiedz z cytatem
@kisaragi: Co to są słowa osób niewykształconych? Jest jakaś lista? Nie zauważyłem nic takiego w wypowiedzi Teloniusza.

@krzychos7: nie zgodzę się, że w USA jest niebezpieczniej niż w Polsce. Nie można porównywać dzielnic, lecz kraj jako ogół, a wtedy Polska wypada znacznie gorzej niż Stany. Jeśli jednak chcemy porównanie zawężyć, to warto spojrzeć chociażby na Nowy Jork i poprawę poziomu bezpieczeństwa tam w ciągu ostatnich 10-15 lat.
Poza tym w Stanach mają dość dobrze się sprawdzający system 'do trzech razy sztuka' (jakoś to się nazywało inaczej, ale zapomniałem teraz). Polega on na tym, że możesz popełnić dwa wykroczenia, za które nie będziesz od razu karany, ale jeśli popełnisz trzecie, to masz przechlapane. (wiem, że to duże uproszczenie, ale tak to mniej więcej wygląda). Pomysł bardzo skuteczny, naprawdę działa (wg statystyk i opinii mieszkańców)
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 7:40 pm   Odpowiedz z cytatem
@kisaragi: rozbawiłeś mnie Przypuszczam, że chodziło Ci o to "do cholery", ale o ile się nie mylę to nie tylko osoby "niewykształcone" go używają... A to, że sam sobie odpowiadam na pytania służyć miało temu, by pokazać ci absurd wiązania, przez Ciebie, ze sobą przestępczości i religii jaka panuje w danym kraju. Niestety, chyba mi nie wyszło...

A co do bezpieczeństwa w USA i Polsce: zdecydowanie wolę polskie blokowiska niż amerykańskie slumsy. W tych drugich co prawda nigdy nie byłem, ale od 19 lat mieszkam na jednym z krakowskich blokowisk i nikt, nigdy mi w zęby nie przyłożył. Z kolei w kraju, w którym średnio tylko co 25 mieszkaniec nie ma broni palnej, a sklepy z bronią są równie popularne co McDonald... to nie dla mnie + jeszcze ostatnia strzelanina w USA - nieograniczony dostęp do broni palnej jest dla mnie większym niebezpieczeństwem niż odbywające się co jakiś czas burdy pseudokibiców (a tych akurat w Krakowie nie brakuje).

krzychos7

Post Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 9:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Ogólnie w USA jest makabra (tak to ujmę). U nas to może kieszonkowców lum drobnych złodziejaszków jest więcej (no i pseudokibiców ale oni to głównie niszczą rzeczy, policje i siebie nawzajem). A w stanach to pełno psychopatów (bo inaczej nie można tego nazwać), gangi, wariaci - jest ich pełno. Nawet teraz masz przykład, z tym psycholem co zabił 32 osoby. A u nas ile było takich zdarzeń? U nich w miarę raz na 2-3 lata trafia sie podobna afera z psycholem w szkole, co chwila trafiają się też seryjni mordercy.
slawek15 napisał:
Nie można porównywać dzielnic, lecz kraj jako ogół

Właśnie porównując ogół jest gorzej u nich. A między innymi właśnie ten podział na dzielnice 'białych', 'czarnych' i 'żółtych'. Tam na każdym kroku można spotkać się z niewyjaśnioną nienawiścią.
Cały "American Dream" to naprawdę tylko sen. Jeden mój kolega spędził w USA 15lat, poza tym kilku tam było. Więc mam jako takie pojęcie co tam jest naprawdę. Pomijając fakt kontaktu internetowego z amerykanami (chociaż to bardziej zawodowy kontakt więc mało o takich rzeczach z nimi dyskutuje) oraz amerykańskich informacji (TV, internet).

slawek15

Post Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 9:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Akurat z tą bronią to nie do końca tak istotna kwestia. W Szwajcarii każdy ma broń w domu, bo każdy jest rezerwistą (nie jestem pewien, co do kobiet, ale mężczyźni tak). I to nie ma większego wpływu na bezpieczeństwo w kraju. Nieograniczony dostęp do broni nie musisz oznaczać wcale wzrostu przestępczości.
Mimo wszystko wolę amerykańskie osiedla, niż nasze blokowiska. (nie można porównywać naszych blokowisk do slumsów, bo to nie ta skala zjawiska) Np. myślę, że bałbym się trochę przechodzić nocą po Nowej Hucie. Co prawda nie byłem tam, ale wiele słyszałem, bynajmniej nie miłych opinii.

No ale wracając do bezpieczeństwa w Japonii.
Fakt faktem, że przestępczość wzrosła, ale nadal nie jest to jakiś zatrważający poziom i Japonia jest uważana za najbezpieczniejszy kraj na świecie. Będąc w Japonii można odnieść wrażenie, że jest to coraz większy problem, ale moim zdaniem może to być spowodowane sposobem przekazu informacji przez japońską telewizję. Jest on niezwykle dokładny i często dość obrazowy. Przypomina mi się relacja nt. pożaru domu jednorodzinnego (co prawda nie akt kryminalny, ale tak mi się przypomniało), gdzie przez kilka dni mówiono o tym, jak powstał ogień, ile osób zginęło, a potem pokazywano jak były rozłożone ciała ludzi, którzy spłonęli!! Każdy szczegół był omówiony, choć szczerze mówiąc nie mam pojęcia po co to komu.
Z przestępstwami jest podobnie, co tworzy potęguje wrażenie. Muszę przyznać, że niestety u nas takie nasilające się zjawisko również można zaobserwować.
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 11:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Ale Sławek, ogólny dostęp do broni w Szajcarii, a w Ameryce ma dwa różne źródła, co zresztą jest przyczyną różnic:
W Szwajcarii nie ma generalnie wojska (bo to kraj niby neutralny), ale na wszelki wypadek, każdy obywatel może mieć broń do obrony kraju - ludzie mają poczucie, że broń to tylko ostateczność i tylko i wyłącznie do obrony państwa.
W USA z kolei każdy ma dostęp do broni "bo takie mają prawo i gwarantuje im to konstytucja". Ten przeżytek z czasów początków USA jest elementem dumy narodowej, a broń nie służy do obrony granic (czy nawet tak głoszonej przez zwolenników posiadania broni - "obrony własnej"), ale do powiedzenia wszystkim w koło "Jestem Amerykaninem i mam broń - bo to moje prawo" (trochę teraz przesadzam, ale myślę, że jasne jest, o co mi chodzi). Dodatkowo jest tutaj element na który zwrócił uwagę Krzychos: rasizm jest w Ameryce bardzo duży - w Szwajcarii istnieją ostre przepisy antyimigracyjne, przez co takich problemów nie mają.

I jeszcze jedno: Nowa Huta nie jest tak bardzo niebezpieczną jak o niej mówią. Obrosła złą sławą, ale w gruncie rzeczy to bardzo fajna, rozwijająca się dzielnica. W rankingu najniebezpieczniejszych dzielnic w Krakowie jest dopiero na 3 miejscu, jak dla mnie nawet za wysoko.

Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 10:20 am   Odpowiedz z cytatem
.... a miało być o Japonii
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
krzychos7

Post Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 1:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Akiko Yoshitomi napisał:
.... a miało być o Japonii

No ale żeby mówić o Japonii trzeba porównać z innymi krajami.
W Japonii zaczyna się przestępczość wzorowana na amerykańskiej. Wśród młodzieży pojawia się ten bunt połączony z nadmierną swobodą. Uważają że mogą robić co chcą ponieważ są wolni i do nich należy przyszłość. Jednak przez 'masówe' i tandetę trafia do nich ta idea w zniekształcony sposób. Zamiast kreować swoje i innych życie dążąc ku lepszemu robią na odwrót.

Vader

Post Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 3:31 pm   Odpowiedz z cytatem
a co powiecie o zorganizowanych grupach przestępczych w Japonii? Słyszałem, że jest tam dużo gangów młodzieżowych.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 4:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Różnica między USA a Szwajcarią wynika z różnej mentalności, racja.
Jednak przytoczenie przeze mnie tego przykładu miało na celu pokazanie, że powszechny dostęp do broni nie musi oznaczać wzrostu przestępczości.
Co do gangów młodzieżowych w Japonii.... cóż najgorsze jest to, że takie informacje (np. że jest ich dużo) roznoszą się na zasadzie "jedna pani drugiej pani" (oczywiście w różnych formach, np. poprzez fora internetowe). Czy ktoś kiedyś widział jakieś opracowania, statystyki? Jak stwierdzić ile to jest "dużo"?
Są gangi zmotoryzowane, często zakłócające spokój w mieście nocą, jeżdżąc stunningowanymi samochodami, motorami.
Ale młodzieżowy gang japońskich 100 razy lepszy od 5 młodych dresów na osiedlu :-)
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 5:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Jedna rzecz mnie szczególnie interesuje; otóż w Death Note do informacji publicznej podaje się imię, nazwisko i wiek przestępcy, lub osoby podejrzanej o przestępstwo - u nas podaje się tylko imię i inicjał nazwiska. Czy naprawdę w Japonii podają pełną informacę, czy jest to wymyślone przez twórcę mangi?

slawek15

Post Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 6:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja cię proszę, nie czerp informacji z mang! To jest chyba najgorsze źródło informacji o Japonii i jej mieszkańcach, tak samo jak filmy amerykańskie o mieszkańcach USA, choć tu zbieżność jest większa.
Starałem się sobie przypomnieć ile razy słyszałem/widziałem jakieś relacje i chyba było to tylko raz i wtedy nie było nazwiska, raczej wiek i opis tego, co dana osoba w życiu robi.

A tak w ogóle to czemu ludzie wierzą w te bzdurne mangi? Znaczna część ludzi, których spotykam i którzy twierdzą, że interesują się Japonią zna się tylko na mandze. Nie muszę nadmieniać, że obraz KKW jest wtedy "troszkę" wypaczony...
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Czw Kwi 19, 2007 7:57 am   Odpowiedz z cytatem
easy man...
Nie czerpię wiadomości o Japonii z mang, ale czasami zdarzają się tam pewne elementy które są interesujące - wtedy warto je zweryfikować (co też właśnie zrobiłem, dziękuję za odpowiedź). To, żeby w Japonii podawali nazwisko przestepcy wcale nie jest takie nieprawdopodobne, zważając na ich stosunek do nazwisk rodowych, byłby to niewątpliwie dobry straszak na przestępców (zbrukanie nazwiska rodowego itp. - to dalej jest gdzieniegdzie w Japonii wciąż żywe).
A co do tych "bzdurnych" mang - w przeczytaj sobie w temacie "Od czego zaczęliście "obcowanie" z Japonią?" ile osób zaczynało od tych "bzdur", a co ich teraz interesuje...

slawek15

Post Wysłany: Czw Kwi 19, 2007 10:02 am   Odpowiedz z cytatem
Manga - ok, ale jeśli ktoś mówi, że interesuje się Japonią, a nie daj Boże że zna się na Japonii, bo czyta mangi (na pęczki jest takich osób, zapewniam) to sorry, ale śmiać mi się chce. To, co napisałem nie było do nikogo skierowane, zaznaczyłem tylko, że mangi często stają się źródłem, na którym wielu ludzi opiera swoją wiedzę, co uważam za błąd.
A co do nazwisk, to nikt raczej nie odważyłby się splamić czyjegoś dobrego imienia, jeśli nie ma dowodów na zarzucany czyn. Ale nie sądzę, żeby to był jakikolwiek straszak na przestępców. Oni się raczej tym nie przejmują :-)
Powrót do góry
Phase

Post Wysłany: Czw Kwi 19, 2007 2:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Slawek15 napisał:
Ja cię proszę, nie czerp informacji z mang! To jest chyba najgorsze źródło informacji o Japonii i jej mieszkańcach,

Slawek15 napisał:
A tak w ogóle to czemu ludzie wierzą w te bzdurne mangi?

Odrazu do głowy mi przychodzi cytat Chou :

Cytat:
Ok...prosto z mostu: "A skąd będę mieć pewność że nie zgwałcicie mnie, nie zabierzecie z mojego portfela cenne 2 zł i pójdziecie sobie...?" Nie żeby tam moje zaufanie było małe czy co . Ale czyta się w różnych mangach o takich nie takich rzeczach

Wkleiłem to na dowód tego, że nawet na naszym forum są ludzie którzy wierzą w mangę i wszystko co jest tam zawarte
[ sorry za offtop ale nie mogłem się powstrzymać ]
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2