| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
kisaragi

|
Wysłany: Czw Kwi 19, 2007 3:35 pm |
|
|
|
| slawek15 napisał: |
| A co do nazwisk, to nikt raczej nie odważyłby się splamić czyjegoś dobrego imienia, jeśli nie ma dowodów na zarzucany czyn. Ale nie sądzę, żeby to był jakikolwiek straszak na przestępców. Oni się raczej tym nie przejmują :-) |
Podejrzanych nazwiska, czy inne dane personalne rzeczywiście nie są podawane. Ale o osobach którym udowodniono przestępstwo pisze się wszystko: imię, nazwisko, a nawet adres (w przybliżeniu).
Widziałem to w japońskiej telewizji wiele razy. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Czw Kwi 19, 2007 9:03 pm |
|
|
|
^ Moja odpowiedź odnosiła się do części postu Teloniusza mówiącej o podejrzanych.
A co do skazanych, którym winę udowodniono - jest mniej więcej tak jak u nas - jeśli sąd się zgodzi, to można opublikować personalia, pod warunkiem bodajże, że wyrok jest prawomocny. Dokładnych szczegółów ustaw/ rozporządzeń, czy to tam jest potrzebne nie znam, ale tak to w przybliżeniu wygląda.
Jednak co do kwestii splamienia imienia, to swoje zdanie podtrzymuję - pospolici przestępcy raczej o tym nie myślą. |
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Osuke

|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 7:36 am |
|
|
|
| Osuke napisał: |
| W Japonii podaje się do wiadomości publicznej nie dokładne dane nie tylko osób którym udowodniono przestępstwo ale także oskarżonym. Jedynie dane osób nieletnich (poniżej 20 roku życia) są zatajane. Także zwyczaj nie pokazywania twarzy oskarżonego/skazanego nie jest praktykowany. |
Nie dokładne dane, czyli jakie? Szukałem sobie z ciekawości i w żadnym newsie nie było nazwiska. Wiek, zajęcie, przybliżony adres zamieszkania (w przypadku cudzoziemców także pochodzenie), ale żeby podawano imię osoby oskarżonej np. o morderstwo bez udowodnienia winy, to tego niestety nie widziałem. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Osuke

|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 10:36 am |
|
|
|
Hmm...
Faktycznie. Bardzo mnie to ciekawi, bo pierwszy raz widzę nazwisko. Wcześniej kiedy czytałem jakieś widomości był podany wiek, pochodzenie (zamieszkanie), ale nazwiska nie było.
Masz może więcej informacji na ten temat?
Chyba napiszę do korespodnenta polskiego radia/tv w Japonii, może oni będą wiedzieć, z czego to wynika. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Osuke

|
|
| Powrót do góry |
|
|